Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατοχύρωση και ... πάσης εκκλησιαστικής περιουσίας!

"Γην και ύδωρ" προσέφερε χτες η κυβέρνηση διά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, προκειμένου η Εκκλησία να άρει τις αντιρρήσεις της και να δεχτεί να δημιουργηθεί εργοτάξιο στο προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών για να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα στο μετρό.

Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του ίδιου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, όσο και του Αρχιεπισκόπου, που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η κυβέρνηση:

  • Αναλαμβάνει τη νομική, τεχνική και επιστημονική υποστήριξη για την καταγραφή και κατοχύρωση της εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, ώστε άνετα στη συνέχεια να μπορεί να την εκποιήσει ή να την "αξιοποιήσει" προσφέροντάς την σε ιδιώτες.
  • Αναλαμβάνει επίσης να χρηματοδοτήσει προγράμματα για την αισθητική αναβάθμιση μονών, ναών και μητροπόλεων σε όλη τη χώρα.
  • Δέχεται να χωροθετήσει την ανέγερση Νέου Μητροπολιτικού Ναού στην Αθήνα, δίνοντας τη χαριστική βολή σε έναν ακόμη από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας. Ο Αρχιεπίσκοπος επιμένει ο ναός να χωροθετηθεί στην περιοχή της Ριζαρείου, ενώ ο υπουργός - χωρίς να το αποκλείει - υποσχέθηκε να παραδώσει σύντομα μελέτη του Οργανισμού Αθήνας και με άλλες εναλλακτικές θέσεις...

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Εκκλησίας δέχεται να χρησιμοποιηθεί ο χώρος πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών για το εργοτάξιο του μετρό και για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα έργα, με την προϋπόθεση να αποκατασταθεί πλήρως ο χώρος μετά το τέλος τους. Δε δέχεται δηλαδή καν να δημιουργηθεί εκεί μόνιμο φρέαρ εξαερισμού του μετρό, όπως προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια, για τα οποία ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις από την Εκκλησία και έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ