Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περί Ωνασείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) με τις τελευταίες αποφάσεις του "τρώει" σημαντικούς επιστήμονες, όπως οι καθηγητές της Καρδιολογίας Δ. Κρεμαστινός - που διατέλεσε υπουργός Υγείας - και Δ. Κόκκινος ή ο Στ. Γερουλάνος και ο Π. Αλιβιζάτος. Ταυτόχρονα εξοστρακίζεται η εκπαίδευση των φοιτητών - όπως και η έρευνα - από το ΩΚΚ καθώς η εκπαίδευση των φοιτητών, που ζήτησαν από τον Οκτώβρη του 1998 οι δυο καθηγητές της Καρδιολογίας, εξετάζεται ακόμα από το ΩΚΚ...

Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία - με την έννοια ότι δε θα μπορούσε να συμβεί ποτέ. Το ΩΚΚ - και το οποίο πολλές φορές παρουσιάστηκε ως υπόδειγμα ευλυγισίας απέναντι στη δυσκαμψία του δημοσίου - ήρθε να επιβεβαιώσει ότι "λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας", όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος (παρ. 1, του άρθρο 3 του νόμου 2012/92).

***

Το ΩΚΚ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και η κρατικο-ασφαλιστική χρηματοδότησή του στηρίζεται σε ένα κράμα απ' τις ευεργετικότερες διατάξεις για τα νοσοκομεία. Εισπράττει δύο εκατομμύρια ανά καρδιοχειρουργική επέμβαση, όπως και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και κρατική επιχορήγηση. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 1995 είχε εγγραφεί επιχορήγηση τεσσάρων δισ. δραχμών, αλλά με απόφαση του Δ. Κρεμαστινού (3.3.1995) η επιχορήγηση μειώθηκε σε δύο δισ. Στις 16.1.1996 με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου και του - τότε - υφυπουργού Υγείας Ν. Φαρμάκη, το ΩΚΚ επιχορηγήθηκε με 120 εκατ. δραχμές, επιπλέον, για το οικονομικό έτος 1995.

Επίσης για τα τρία τελευταία έτη η επιχορήγηση ήταν 1,7 δισ. δραχμές για κάθε έτος.

***

Η στήλη δεν μπορεί να αποφανθεί για το σύννομο ή όχι όλων των πλευρών των αποφάσεων σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Εκείνο πάντως που φαίνεται καλά είναι ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις που μπορούν να παραβιάσουν τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται σ' αυτό.

Και εκείνο που φαίνεται πιο καθαρά είναι ότι το ΩΚΚ μετατοπίζεται με γοργότερα βήματα προς μια ιδιωτική κλινική, παρά τις διαβεβαιώσεις - όπως αναφέρονται στη χτεσινή ανακοίνωση της Διοίκησής του - ότι "καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών του ΩΚΚ, ώστε να συνεχίσει την προσφορά υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου σε όλους τους Ελληνες, αδιακρίτως εισοδήματος ή ασφαλιστικού ταμείου, διατηρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του".

Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ