Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιαλλαξία για τους "ιθαγενείς" - χάρισμα στην ελίτ

Η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' Λυκείου, όταν αυτό το προνόμιο το έχει παραχωρήσει σε μαθητές ιδιωτικών σχολών

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει ακόμη και το αίτημα για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β Λυκείου και κατηγορεί όλους τους άλλους ως "αδιάλλακτους", δίνει αυτή τη δυνατότητα σε κάποιους, μόνο που πρόκειται για μαθητές των οποίων η οικονομική ευχέρεια τους δίνει τη δυνατότητα να φοιτούν σε ονομαστά ιδιωτικά σχολεία! Δεν πρόκειται απλά για δείγμα άτεγκτης στάσης, αλλά και για άλλη μια απόδειξη του ταξικού χαρακτήρα της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης"!

Η διαφορετική μεταχείριση των λίγων και εκλεκτών ισχύει με βάση το νόμο 2525/97. Η Υπουργική Απόφαση (3925/19-8-98) "περί πρόσβασης των κατόχων απολυτηρίου ενιαίου λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", στο άρθρο 7 είναι σαφής: Οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου διαφορετικού από το απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Ιδρύματα της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας μέρος στις εξετάσεις της Γ Λυκείου και στις δοκιμασίες δεξιοτήτων!

Τέτοιοι απόφοιτοι με "διαφορετικό απολυτήριο" είναι για παράδειγμα οι κάτοχοι του περίφημου "Διεθνούς Απολυτήριου".Η διάταξη για τη θεσμοθέτηση αυτού του τύπου απολυτηρίου ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 1995. Σύμφωνα με αυτήν "το Διεθνές Απολυτήριο, το οποίο χορηγεί ο Οργανισμός Διεθνούς Απολυτηρίου με τον ξενόγλωσσο τίτλο "INTERNATIONAL BACCALAUREAT" θεωρείται ισότιμο και αντίστοιχο του απολυτήριου τίτλου που χορηγούν τα λύκεια της ημεδαπής".Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει χώρο της λυκειακής βαθμίδας σε ξένα ιδιωτικά μορφωτικά κέντρα, αφού τα μαθήματα, η γλώσσα διδασκαλίας, οι εξετάσεις, τα προσόντα των διδασκόντων και όλη η εκπαιδευτική διαδικασία καθορίζεται και εποπτεύεται από έναν ξένο ιδιωτικό φορέα, τον "INTERNATIONAL BACCALAUREATE". Ηδη τμήματα "Διεθνούς Απολυτηρίου" διαθέτουν αρκετά μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, όπως η Σχολή Μωραϊτη,το Κολέγιο Αθηνών,η Σχολή Γείτονα κ. ά.

Οι Ομοσπονδίες Γονέων

"Θεωρούμε μεροληπτική και εμπαθή την εμμονή σας απέναντι στα παιδιά μας, για πανελλαδικές εξετάσεις στη Β Λυκείου, όταν κάποια παιδιά μεγάλων ιδιωτικών σχολείων, που πληρώνουν περίπου δύο εκατομμύρια το χρόνο, τα έχετε απαλλάξει με το νόμο σας" επισημαίνουν στον υπουργό Παιδείας με κοινή ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά.

Καταλογίζουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για το ότι τα σχολεία είναι κλειστά και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, στον υπουργό Παιδείας με την "υπεύθυνη" αδιαλλαξία που επέδειξε στο χειρισμό του αδιεξόδου, που δημιούργησε η "μεταρρύθμιση", επισημαίνοντας: "Εμείς οι γονείς έχουμε δικαίωμα να ζητάμε να σταματήσει η αδιαλλαξία σας και να δώσετε δείγματα υποχώρησης. Φτάνουν πλέον οι ελιγμοί των δήθεν βελτιωτικών προτάσεων που αναπαράγουν μια από τα ίδια στα αδιέξοδα και τις εντάσεις. Το ελάχιστο, από τη σκοπιά μας, απαραίτητο βήμα εκτόνωσης της κρίσης, όρος για να δρομολογηθεί ένας πιο παραγωγικός διάλογος με ανοιχτά σχολεία, είναι η κατάργηση του εξεταστικού πλέγματος των πανελλαδικών εξετάσεων", υπογραμμίζουν οι γονείς καλώντας τον υπουργό να ακούσει και την άποψη των γονιών.

Αργά το βράδυ χτες το υπουργείο Παιδείας ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει. Και βέβαια, ευρισκόμενο σε πολύ δύσκολη θέση λέει πως "είναι απολύτως αναληθές ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων", λες και η καταγγελία αφορούσε συλλήβδην όλους τους μαθητές των ιδιωτικών!

Οσο για την ουσία; Επιβεβαιώνει τη διακριτική μεταχείριση για όσους φοιτούν στα τμήματα "Διεθνούς Απολυτηρίου", αλλά ψελλίζει ότι... αυτό το απολυτήριο "έχει καθιερωθεί ως ισότιμο με παλαιότερο νόμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ