Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
AGROTIKA '99
"Συγχορδία" για την κοροϊδία των αγροτών

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ, καθώς και οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, έστησαν από κοινού ένα σκηνικό εμπαιγμού των αγροτών και υπονόμευσης των αγώνων τους

Στην κατάφωρη και προκλητική κοροϊδία των αγροτών προχώρησε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης,με σχετικές δηλώσεις του στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTIKA '99.

Ο υπουργός Γεωργίας αντί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες απαντήσεις για ικανοποίηση των κρίσιμων αιτημάτων της αγροτιάς, έκανε ανούσιες αναφορές για δήθεν αναβάθμιση της λειτουργίας του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ), που μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί σκέτη κοροϊδία, και για την επικείμενη εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης σε τρία επίπεδα (κεντρικό, περιφερειακό και νομαρχιακό). Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΣΑΠ συζητήθηκε και στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι του ζήτησαν την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, ή, με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Γεωργίας βλέπει ως ένα μέτρο ικανοποίησης των απαιτήσεων των βιομηχάνων τη μείωση του αριθμού συνεταιριστικών οργανώσεων και τον "εκσυγχρονισμό" της ΔΙΔΑΓΕΠ, μέσω της δημιουργίας νέων οργανισμών.

Οσο για το αίτημα της ρύθμισης των χρεών με επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων της ΑΤΕ και διαγραφή των τόκων ποινής, ο Γ. Ανωμερίτης δεν άφησε περιθώρια ελπίδας. Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει ρύθμιση με κάλυψη του κρατικού προϋπολογισμού, όπως πρόσφατα με τις δευτεροβάθμιες ΑΣΟ, και παρέπεμψε στα "ευρύτατα - όπως είπε - περιθώρια προσέγγισης και ρύθμισης των αγροτικών χρεών μέσα από τυπικές τραπεζικές μεθόδους".

"Διάλογο" με ανοιχτούς δρόμους

Για τη συνάντηση που είχε με τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού και τα αιτήματα που τέθηκαν, ο υπουργός Γεωργίας είπε με νόημα πως αυτά εντάσσονται μέσα στην ατζέντα που θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, σχολιάζοντας την απόφαση της Πανθεσσαλικής να προχωρήσει στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει, δήλωσε πως οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι τέτοιες που θα δώσουν τη δυνατότητα αναθεώρησης της όποιας κινητοποίησης, με προφανή στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να παραπλανήσει τους αγρότες. Δεν παρέλειψε ακόμα να "συκοφαντήσει" την ΠΑΣΕ για την αγωνιστική στάση της, τονίζοντας ότι "δείχνει εμμονή σε μεθόδους οι οποίες δεν τηρούν τους κανόνες του διαλόγου", και να στείλει ύπουλο τελεσίγραφο, επαναλαμβάνοντας το γνωστό "ρητό" της κυβέρνησης όλα τα προηγούμενα χρόνια: "Η πόρτα του διαλόγου θα μείνει πάντα ανοιχτή από την πλευρά μου, εφόσον μείνουν ανοιχτοί και οι δρόμοι".

ΣΥΔΑΣΕ και ΝΔ

"Δε μας πτοούν οι τεχνητές αντιπαραθέσεις με τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Περιμένουμε έως τις 6 Φλεβάρη απάντηση στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Αν η κυβέρνηση μάς οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, προειδοποιούμε πως θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές και δε θα περιοριστούν μόνο στο θεσσαλικό κάμπο", είπε ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, Γ. Πίτας, στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης στο πλαίσιο της AGROTICA. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τομέα Αγροτικού της ΝΔ και βουλευτής, Σ. Τσιτουρίδης, δήλωσε πως η ΝΔ δεν μπορεί να δεχτεί "ακραίες μορφές διεκδίκησης οι οποίες "αξιοποιούνται" από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης για να επιχειρηθεί ο ευτελισμός της αγροτικής τάξης και να δοθεί άλλοθι για να μη γίνει τίποτε".

Η ΠΑΣΕΓΕΣ

Την κυβερνητική "πιπίλα" έβαλε και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συμφωνία διάσωσης των ΑΣΟ και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να βγούμε κερδισμένοι από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο (ΠΟΑ, "Ατζέντα 2000", επανεθνικοποίηση κλπ.). Παράλληλα, ο ίδιος πρόβαλε ως κινητήριο μοχλό επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων την αναδιάρθρωση του ΣΑΠ! Επίσης στο πλαίσιο της υποτακτικής λογικής του, έκανε λόγο για καλύτερη προετοιμασία της Ελλάδας στις "μάχες" της ΕΕ, χωρίς να πει τίποτα για την αντιαγροτική εμμονή των επιτελείων των Βρυξελλών, στο όνομα της εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Ακόμα, δίνοντας μαθήματα συνδικαλισμού, ο Ν. Λιόλιος είπε προκλητικά πως η πολυδιάσπαση του αγροτικού χώρου, π.χ., Συντονιστικές Επιτροπές, ΟΑΣ κλπ., δε συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και πρότεινε υποκριτικά τη συνένωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επίσης, πιστός στο διασπαστικό και υποτακτικό πνεύμα που ο ίδιος υπηρετεί, δήλωσε πως τα συλλαλητήρια δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός και κυρίως να περιορίζονται στη διεκδίκηση λύσεων γύρω από ορισμένα προϊόντα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ