Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μηνύματα αγώνα από παντού

Παρά τη δυνατή βροχή εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε στις 11 το πρωί στα Γενικά Λύκεια της Κέρκυρας από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας, την ΕΛΜΕ, την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων και το Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Η μαχητική πορεία, που ακολούθησε, έδειξε για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητα όλων να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Στο κέντρο της πόλης, οι μαθητές προχώρησαν σε αποκλεισμό μιας ώρας όλων των βασικών δρόμων. Η κινητοποίησή τους, πάντως, αντιμετωπίστηκε με κατανόηση, υπομονή και εκδηλώσεις συμπαράστασης από τους οδηγούς. Παρ' όλα αυτά στο νησί συνεχίζονται οι κυβερνητικές προσπάθειες, για να ανοίξουν τα σχολεία με τη βία, για να υπονομευτούν οι κινητοποιήσεις. Στα πλαίσια αυτά ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γεωργαλίδης με χτεσινές δηλώσεις του προσπάθησε να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό του κομματικού μηχανισμού, για να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ η Νομαρχιακή Επιτροπή έφτασε στο σημείο να παραχαράξει ανακοίνωση της ΚΝΕ για να προβοκάρει τη σημερινή πορεία.

Τη στάση των παραπάνω κατήγγειλαν, με ανακοινώσεις τους, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Ν. Γραφείο της ΚΝΕ, που καλούν σε ένταση του αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, αντίσταση στη βία και τον αυταρχισμό και περιφρούρηση του αγώνα των μαθητών, από κάθε μορφής προβοκάτσια.

Ηδη, οι μαθητές προγραμματίζουν το επόμενο βήμα τους, που είναι μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Φλεβάρη στην Αθήνα, ενώ από τα 40 γυμνάσια και λύκεια του νησιού τα 32 βρίσκονται υπό κατάληψη.

Για την καλύτερη οργάνωση της καθόδου στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες σύσκεψη των μαζικών φορέων και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας.

Αρτα

Συγκέντρωση υπό βροχή πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Αρτας.Στις 10 το πρωί, οι μαθητές και οι μαζικοί φορείς του νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία στη νομαρχία. Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι μαθητές έκαναν την "κηδεία" του νόμου 2525/97, ενώ περιέφεραν το πτώμα της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" στους δρόμους της πόλης. Στην πόλη της Αρτας υπό κατάληψη βρίσκονται τα τέσσερα από τα έξι Λύκεια - Γυμνάσια της πόλης και δύο λύκεια της υπαίθρου.

Δυστυχώς, αυτό που δε λείπει καθημερινά από τα υπό κατάληψη σχολεία είναι οι "αγανακτισμένοι" γονείς, που κάθε πρωί κάνουν αισθητή την παρουσία τους με φωνές κατά των μαθητών, αλλά και των καθηγητών που στηρίζουν τις καταλήψεις.

Στην Κρήτη

Περίπου 500 μαθητές από σχολεία των Χανίων,μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, παρά τον κακό καιρό διαδήλωσαν χτες ενάντια στη "μεταρρύθμιση". Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς στα Χανιά προς το Δημαρχείο και κατέληξε στη νομαρχία.

Μαζικό ήταν και το χτεσινό συλλαλητήριο που έγινε στο Ρέθυμνο.Η πορεία ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί από το Δημαρχείο και κατέληξε μετά από μια ώρα στη Νομαρχία. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές έκαναν σύντομους αποκλεισμούς σε κεντρικούς κόμβους της πόλης, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Ενα από τα μεγαλύτερα μαθητικά συλλαλητήρια έγινε χτες το πρωί στο Ηράκλειο,με τη συμμετοχή γονέων και μαζικών φορέων. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 12 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από όπου ξεκίνησε και η πορεία. Στη συνέχεια διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και απέκλεισαν το δημαρχιακό κατάστημα για μισή ώρα περίπου. Οι μαθητές συναντήθηκαν και με τον δήμαρχο της πόλης Κ. Ασλάνη, στον οποίο επισήμαναν: "Ενας αιρετός εκπρόσωπος έχει καθήκον να συμπαραστέκεται στους αγώνες του λαού". Ο δήμαρχος Ηρακλείου αρκέστηκε απλά να τους καλέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου "για να συζητηθεί το θέμα". Να σημειωθεί ότι όλα τα σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη.

Ιεράπετρα: Οι μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου και των ΤΕΕ πραγματοποίησαν χτες πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο.

Χίος

Λύκεια και γυμνάσια της Χίου, γονείς και καθηγητές έδωσαν δυναμικό "παρών" στο χτεσινό μαχητικό συλλαλητήριο, παρά την καταρρακτώδη βροχή. Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία, στις 11 π.μ. από τα κεντρικά λύκεια της πόλης. Η πορεία διέσχισε τους κεντρά την πόλη και απέκλεισαν για 2 ώρες περίπου τους δρόμους που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Βουνακίου. Βέβαια, οι μάσκες της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού έχουν πέσει εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Χίου, ο οποίος έδωσε αποβολή σε μαθήτρια, επειδή πήρε μέρος στην πορεία. Επίσης στο 4ο Λύκειο Βροντάδου ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Λεωντάρας,κάλεσε την αστυνομία από τις 7:00 το πρωί. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν διαπληκτισμοί και προπηλακισμοί κατά των μαθητών. Να σημειωθεί ότι το Εργατικό Κέντρο απείχε πανηγυρικά από τις εκδηλώσεις των μαθητών.

Μυτιλήνη

Συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για σήμερα, οι μαθητές της Μυτιλήνης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα από την πλατεία Σαπφούς και θα καταλήξει στο υπουργείο Αιγαίου. Να σημειωθεί ότι 9 στα 10 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις.

Ελευσίνα

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι εργαζόμενοι του Θριασίου πεδίου ένωσαν χτες το πρωί όλοι τις φωνές τους ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας. Νωρίτερα, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο 1ο Λύκειο Ελευσίνας και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ