Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Το επόμενο "ραντεβού" στην Αθήνα...

Με το πανθεσσαλονίκειο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμπαράσταση του ΕΚΘ και των συνταξιουχικών οργανώσεων, καθηγητές και μαθητές για άλλη μια φορά διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Οι διαδηλωτές, αφού συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, έκαναν μεγάλη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ακολουθώντας την Εγνατία και τον οδό Διοικητηρίου. Λίγο πριν τις 12 η ώρα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ και συντεταγμένα έφθασαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Επικεφαλής της πορείας που άρχισε περίπου στις 12.30, τέθηκαν οι καθηγητές, ενώ ακολουθούσαν τα πολυπληθή μπλοκ των μαθητών με τη γνωστή ένταση και τον παλμό που τα χαρακτηρίζει. Στο τέλος της πορείας βρίσκονταν οι απεργοί εργαζόμενοι που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚΘ πραγματοποιούσαν 4ωρη στάση εργασίας. Να σημειωθεί ότι μαζική, όπως και στις κινητοποιήσεις με τα δικά τους αιτήματα, ήταν και η συμμετοχή των συνταξιούχων, που όπως δήλωναν παλεύουν ώστε να διασφαλιστεί για τα εγγόνια τους δημόσια και δωρεάν παιδεία, χωρίς φραγμούς. Ανάμεσα στα συνθήματα που αντήχησαν και πάλι στο κέντρο της πόλης ήταν "Αρσένη, Σημίτη, ακούστε το καλά, ο νόμος της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά" και "Κάτω οι νόμοι της αγοράς - το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλιάς". Επίσης, τα δύο πανό των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης στην αρχή της πορείας έγραφαν: "Οποιος συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς χτυπάει τον πολιτισμό" και "Οχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου - 15% για την παιδεία".

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου έληξε η πορεία, οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο μεγάλο σταθμό των μαθητικών κινητοποιήσεων, το συλλαλητήριο της 5ης Φλεβάρη στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της πορείας ακολούθησε στο ΕΚΘ συνέλευση του συντονιστικού των μαθητών με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων. Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με μπλόκα από τη Δευτέρα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στους περιφερειακούς δήμους. Παράλληλα αναμένεται να ξανανοίξει το μέτωπο των καταλήψεων. Στη Θεσσαλονίκη, χθες, υπό κατάληψη τελούσαν 10 σχολεία. Επίσης οι μαθητές της Θεσσαλονίκης άρχισαν εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών για την κάθοδο στην Αθήνα στις 5 του Φλεβάρη. Ακόμη αποφασίστηκε το Συντονιστικό των μαθητών να αρχίσει σειρά επαφών με φορείς της πόλης, όπως με την Πρυτανεία του ΑΠΘ, το ΕΚΘ κ.ά.

Στις άλλες πόλεις

Με συγκεντρώσεις, πορείες, αποχές και αποκλεισμούς δρόμων διαδήλωσαν χθες οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης, την απόφασή τους να μην υποχωρήσουν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.

Οι μαθητές της Καβάλας συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Καπνεργάτη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Κομοτηνή οι μαθητές του ΕΠΛ απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώ στην Ξάνθη, όπου σε κατάληψη βρίσκεται το 4ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης, οι μαθητές έκαναν πορεία προς τη Νομαρχία.

Στην Αλεξανδρούπολη εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το ΕΠΛ που τελεί υπό κατάληψη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πορεία επίσης στο κέντρο της πόλης έκαναν οι μαθητές Λυκείων της Κοζάνης,ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατάληψη των δύο νυκτερινών σχολείων.

Σε αποχή προχώρησαν στην Κατερίνη οι μαθητές του 1ο ΤΕΛ - ΤΕΕ και του 2ο ΤΕΛ - ΤΕΕ, ενώ σε κατάληψη μπήκαν οι μαθητές του ΕΠΛ. Τέλος, συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν και οι μαθητές της Βέροιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ