Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αγώνας, ο μονόδρομος των εργαζομένων

"Υποστηρίζουμε και παλεύουμε για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με επάρκεια προσωπικού και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να παρέχει σε όλους αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας".

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ - Υ) με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Η ΕΣΑΚ - Υ, αναφερόμενη στις συναντήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα που βγήκαν "δείχνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Δείχνουν ότι οι στόχοι για τη σύγκλιση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, περνούν από το μονόδρομο της ανατροπής των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει".

Τα μέτρα της κυβέρνησης απαντούν από μόνα τους σ' αυτούς που υποστηρίζουν την απάτη του "εθνικού στόχου" για την ΟΝΕ, αλλά και στους άλλους, τους "μουλωχτούς", που υποστηρίζουν την άλλη απάτη, της ΟΝΕ με κοινωνικό πρόσωπο, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - Υ και τονίζει: "Το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, με ευθύνη της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ - κατέληξε στις αποφάσεις που εναρμονίζονται με την κυβερνητική πολιτική".

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η ΕΣΑΚ - Υ αντιπαραβάλλει τα επιχειρήματά της στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

  • "Λένε, αναφέρει η ανακοίνωση, για αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας αλλά παράλληλα είναι και φανατικοί υποστηριχτές του νόμου για την Υγεία, του 2519/97, που βάζει τις βάσεις για την ανατροπή της Δημόσιας Υγείας. Είναι οπαδοί του "ανταγωνιστικού" Δημοσίου Τομέα και υπέρ της ανταποδοτικότητας. Αυτό, όμως, σημαίνει λιγότερους και πιο φτηνούς εργαζόμενους. Σημαίνει αύξηση των νοσηλίων, με τις προφανείς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία".
  • Λένε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά γιατί δεν το προσδιορίζουν;
  • Λένε "όχι" στις ιδιωτικοποιήσεις, όμως όλα τα "εκσυγχρονιστικά" μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση - και αυτοί συμφωνούν - οδηγούν στη μετατροπή του χώρου της Υγείας σε μια μεγάλη επιχείρηση με δημόσια ταμπέλα.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών τάσσεται κατά της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και υπέρ των αυξήσεων στις τακτικές αποδοχές κατά 25%. Επίσης, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων και της μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.

Στην ανακοίνωση η ΕΣΑΚ - Υ αναφέρει ότι η πλειοψηφία έφερε ένα ψήφισμα για την Παιδεία όπου δεν υπήρχε ούτε λέξη υποστήριξης του μαθητικού κινήματος. "Είμαστε υπέρ των παιδιών μας, τονίζει η ΕΣΑΚ - Υ, που παλεύουν σήμερα για Δημόσια Δωρεάν Αναβαθμισμένη Παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Στη μόρφωσή τους σήμερα, στην εξασφάλισή τους αύριο - προσθέτει. Είμαστε υπέρ του μαθήματος της αξιοπρέπειας που διδάσκουν οι μαθητές σήμερα, αφήνοντας "στην ίδια τάξη" τους κάθε συμβιβασμένους. Ολους αυτούς που θέλουν ανοιχτά σχολεία με κλειστή την παιδεία. Θέλουμε κι εμείς ένα ανταγωνιστικό Δημόσιο - συνεχίζει η ανακοίνωση. Οχι όμως στο πλαίσιο των νόμων της αγοράς, που εκεί χωράνε μόνο όσοι έχουν, αλλά ένα Δημόσιο ασυναγώνιστο στην κοινωνική προσφορά και προστασία".

"Αυτά όλα απαιτούν το δικό μας μονόδρομο: των εργαζομένων. Μονόδρομος που θα είναι "λεωφόρος" για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και "στενωπός" για τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας και της κυβερνητικής πολιτικής", επισημαίνει η ανακοίνωση, και καταλήγει: "Απαιτείται το δικό μας μέτωπο αγώνα, όλων των εργαζομένων και της νεολαίας. Με μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και όλων όσοι την υποστηρίζουν σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ