Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ανέξοδες υποσχέσεις και δημαγωγία της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του Κόμματος για τις προχτεσινές εξαγγελίες του Λ. Παπαδήμα

"Σε μια σχεδόν εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, προχώρησε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 1999 ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμας.Σ' αυτή επαναλήφθηκαν, άλλη μια φορά, οι γενικότητες, οι αοριστίες, οι ανέξοδες υποσχέσεις, όλη η δημαγωγία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας", επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα μέτρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, που εξαγγέλθηκαν δεν αντιμετωπίζουν στην ουσία τους τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων του. Δεν απαντούν στα συγκεκριμένα αιτήματα, που προβάλλουν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Αντίθετα, με όλες αυτές τις εξαγγελίες:

  • Προωθείται γοργά η παραπέρα υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.
  • Συρρικνώνονται και μετακινούνται Νοσοκομειακές Μονάδες και Τμήματα Νοσοκομείων.
  • Αποδιαρθρώνεται το ΠΙΚΠΑ και προωθείται η ιδιωτικοποίησή του μέσω της ανταποδοτικότητας λειτουργιών και υπηρεσιών του.
  • Ενισχύεται η λογική των υποκαταστάτων στα εξαρτημένα άτομα - με τη μεθαδόνη - κάτι που καταγγέλλουν οι ίδιοι, τη στιγμή που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις θεραπευτών της Κοινότητας Απεξάρτησης "18 Ανω".

"Ολα αυτά οδηγούν στην εξάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, στη χειροτέρευση της υγείας της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων" υπογραμμίζει το Τμήμα Υγείας και αναφέρει πιο συγκεκριμένα τα εξής: "Ο υπουργός και η κυβέρνηση από τη μια δηλώνουν ότι παραμένουν "αμετακίνητοι στις θεμελιώδεις αρχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας" και από την άλλη συνεχίζουν την καταστροφική πολιτική τους μέσα από μια σειρά νόμους, Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, με τη συρρίκνωση των κονδυλίων στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, προωθούν παραπέρα την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του δημόσιου τομέα, μετατρέποντας την Υγεία και την Πρόνοια, από κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα. Συρρικνώνουν τις λειτουργίες του, στην ουσία"ξεθεμελιώνουν" κι αυτό το ελάχιστο που έχει μείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει το συνδικαλιστικό κίνημα όλων των υγειονομικών, που κι αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

- Για τις εφημερίες των γιατρών υποσχέθηκε λύση έξω, όμως, ακόμα και από το πόρισμα επιτροπής, που η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα συγκρότησε, για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

- Για την ξενοδοχειακή υποδομή, υποσχέθηκε αναβάθμιση, που θα ξεκινήσει από πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αφήνοντας ανοιχτή τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα και τη φύλαξή τους.

- Για το καυτό πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, αόριστα και γενικά - όπως πάντα - υποσχέθηκε "προκήρυξη θέσεων τακτικού προσωπικού" και ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι για την κάλυψη άμεσων αναγκών των νοσοκομείων θα προσληφθεί εποχικό προσωπικό και "επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ".

- Για το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν νέες αόριστες υποσχέσεις επίσπευσης της λειτουργίας του. Φαίνεται να υπαναχωρεί η κυβέρνηση, ακόμα και από προηγούμενες εξαγγελίες της, όταν μιλάει για μετεγκατάσταση πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ, από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

- Οι κάτοικοι των νησιών δεν εφησυχάζουν, επειδή για άλλη μια φορά πληροφορούνται ότι "συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου Ιπποκράτης, για τα νησιά του Αιγαίου... " ή όταν ακούν ότι "... ενεργοποιούνται στην Περιφέρεια οι κινητές μονάδες επείγουσας ιατρικής φροντίδας". Γιατί έχουν πειστεί ότι πρόκειται μόνον για εξαγγελίες.

1- Οπως και η επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι", εξαντλώντας την κυβερνητική ευαισθησία ή ακόμα ότι "συνεχίζεται το πρόγραμμα" για τα παιδιά στο δρόμο, κάτι που μας κάνει περισσότερο ανήσυχους, γιατί ο αριθμός αυτών των παιδιών συνεχώς αυξάνεται και το δράμα τους - που αποτελεί στίγμα για κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση - συνεχίζεται.

- Και σαν συμπλήρωμα της κυβερνητική δημαγωγίας ο κ. υπουργός εξήγγειλε ότι "ξεκινά ο εθνικός διάλογος για τα μεγάλα θέματα εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των αρμόδιων φορέων".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για να αντιμετωπιστούν στην ουσία τους τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης και προνοιακής φροντίδας του ελληνικού λαού, η υγεία να μη γίνει εμπόρευμα, αλλά να παρέχεται δωρεάν, ισότιμα και υψηλής ποιότητας για όλο το λαό, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος όλων των υγειονομικών, η αγωνιστική δράση των εργαζομένων μέσα από τους μαζικούς φορείς, η δημιουργία ενός ισχυρού μαζικού μετώπου πάλης του λαού και της νεολαίας, για μια άλλη πολιτική και στο χώρο της λαϊκής υγείας και πρόνοιας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ