Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κάναμε το νόμο σας κουρέλια... "

Με πείσμα και αποφασιστικότητα, με έναν ενθουσιασμό και μια ευρηματικότητα αντάξια των νιάτων τους, οι μαθητές διαδήλωσαν και χτες στο κέντρο της Αθήνας. Η τρομοκρατία δεν πέρασε

Το πείσμα τους πια δεν περιγράφεται. Η πίστη τους πως αυτός ο πολύμηνος, αλλά τόσο μαχητικός αγώνας τους θα έχει αποτέλεσμα δε φαινόταν μόνο από την αποφασιστικότητα των συνθημάτων τους - "Εφτά, οχτώ και δέκα εβδομάδες, κατάληψη θα κάνουμε έως το 2000", "Κάναμε τον νόμο σας κουρέλια, πω πω γέλια, πω πω γέλια", "Ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομία, το νόμο καταργήστε ν' ανοίξουν τα σχολεία" - αλλά κυρίως από το πάθος και την έντονη παρουσία τους στο χτεσινό συλλαλητήριο. Ενάντια σε όλους αυτούς που πίστευαν πως στο χτεσινό - ένατο στη σειρά - συλλαλητήριο των μαθητών η συμμετοχή θα 'ταν τουλάχιστον υποτονική, οι "16άρηδες" ήταν και πάλι χιλιάδες και απάντησαν με την οργή τους, την πίστη τους και την πεποίθηση πως αυτός ο μεγαλοπρεπής αγώνας θα τελειώσει μόνο εάν υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων τους.

Χιλιάδες νεανικές φωνές - για μια ακόμα φορά - ενώθηκαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, για να διατρανώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν την πάλη έως το τέλος, να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη παιδεία. Είναι ενδεικτικό πως και πάλι τα - γεμάτα εφευρετικότητα αλλά και ευαισθησία - πανό τους εντυπωσίασαν τους περαστικούς Αθηναίους: "Δε χειραγωγούμαστε", ήταν ένα απ' τα συνθήματα, γραμμένο στο πανό του 5ου Λυκείου Χαϊδαρίου με ζωγραφισμένη από πάνω μια σφιγμένη γροθιά. Και για μια ακόμα φορά η μαζική παρουσία των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των γονιών, των συνδικαλιστών και των εργαζομένων δεν άφηνε καμιά αμφιβολία πως αυτός ο αγώνας έχει αγκαλιαστεί απ' το μεγαλύτερο τμήμα την ελληνικής κοινωνίας.

Η πορεία

Το ραντεβού είχε οριστεί και πάλι στα Προπύλαια, όπου οι μαθητές άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 10.30 το πρωί. Μαζί οι απεργοί καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί - που έκαναν χτες τρίωρη στάση εργασίας - εργαζόμενοι και γονείς. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και μέσω των Πανεπιστημίου, Σταδίου κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και από εκεί μέσω των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας στην Πανεπιστημίου, όπου και διαλύθηκε. Στην κεφαλή βρισκόταν το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας με το σύνθημα - υπόσχεση "Θα νικήσουμε - δε θα περάσουν" και ένα ομοίωμα του υπουργού Παιδείας, το οποίο οι μαθητές στη συνέχεια έκαψαν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη στάση του υπουργείου απέναντι στον αγώνα τους και τις ανάγκες της παιδείας.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν χτες ιδιαίτερα έντονη και προκλητική. Οι μαθητές σε κάθε πάροδο της Σταδίου όπου ήταν παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ φώναζαν δείχνοντας "Νάτοι, νάτοι οι εκσυγχρονιστές, πήρανε τα ρόπαλα και φόρεσαν στολές", ενώ τα συνθήματα ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία επικράτησαν, καθώς οι μαθητές δίνουν καθημερινά τη μάχη με όσους - όντας σε "διατεταγμένη υπηρεσία" - προσπαθούν να βάλουν τέλος στον αγώνα τους.

Προς μεγάλη πάντως απογοήτευση των τηλεοπτικών σταθμών, που είχαν φροντίσει να στήσουν τις κάμερες στις ταράτσες, η ωριμότητα των μαθητών και η περιφρούρηση της κινητοποίησης είχε ως αποτέλεσμα η πορεία να γίνει χωρίς "επεισόδια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ