Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εργα βιτρίνας" καταγγέλλει και η ΠΟΕΔΗΝ

Εντονη κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για τη σκόπιμη υποβάθμιση των Δημοσίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, άσκησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις "παρεμβάσεις στην καθημερινότητα", που εξήγγειλε προχτές ο υπουργός Λ. Παπαδήμας,σε πέντε Νοσοκομεία της Αθήνας, η ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι είναι "έργα βιτρίνας" και ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μόνο που επιθυμεί είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις, να δείξει κινητικότητα, καθώς αυτό που τη χαρακτηρίζει, από την ανάληψη των καθηκόντων της, είναι η απραξία. Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Λ. Παπαδήμα ότι γι' αυτές τις παρεμβάσεις, που αφορούν την ξενοδοχειακή υποδομή των Νοσοκομείων, θα χρειαστούν 2 δισ. δραχμές, η ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι μόνο για τα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου απαιτούνται 30 δισ. δραχμές (με περσινές τιμές).

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε εκτενής αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών τομέων των Νοσοκομείων, με αποκορύφωμα αυτόν της διαχείρισης των οικονομικών τους. "Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Νοσοκομείων", σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στ. Κουτσουμπέλης,αναφέροντας ότι υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα, μετά την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα της καθαριότητας, της φύλαξης, του 70% της συντήρησης και των τεχνικών υπηρεσιών, του 30% των πλυντηρίων, του 100% της διατροφής και της τελευταίας απόφασης για ανάθεση σε ιδιωτικά λογιστικά γραφεία του διπλογραφικού συστήματος. "Είναι σαφές ότι η διοίκηση των Νοσοκομείων οδεύει για ιδιωτικές εταιρίες. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος με την αιτιολογία της πλήρους απόδοσης των μέτρων αυτών", πρόσθεσε ο Στ. Κουτσουμπέλης και ζήτησε ως... προληπτικό μέτρο το διορισμό των 29 επιλεγμένων μάνατζερ.

Η Ομοσπονδία έκανε αναφορά στα διογκωμένα ελλείμματα των Νοσοκομείων και εξέφρασε το φόβο ότι το γεγονός αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αλλάξει μελλοντικά το νομικό καθεστώς των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΠΟΕΔΗΝ, τα χρέη των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, την τελευταία διετία, αγγίζουν τα 70 δισ. δραχμές. Επίσης, τα χρέη των Ταμείων στα Νοσοκομεία είναι περί τα 40 δισ. δραχμές.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο Σπ. Παπασπύρος,εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος συμφώνησε με τις παραπάνω διαπιστώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. "Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - ανέφερε ο Σπ. Παπασπύρος - θέλει να κάνει μόνο "έργα βιτρίνας", διότι είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των Νοσοκομείων. Δεν υπάρχει ψευδαίσθηση - συνέχισε - ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που στόχο έχει την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Νοσοκομείων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ