Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Διαρκής αγώνας για την παραλία

- Τι σηματοδοτεί για την επιτροπή η προημερίδα της περασμένης Δευτέρας;

- Η προημερίδα που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Σαρωνικού αφορούσε τα προβλήματα της παραλίας των Δήμων Βούλας, Γλυφάδας, Ελληνικού και είχε σημαντική επιτυχία και συμμετοχή φορέων και κατοίκων των τριών δήμων. Εγινε φανερό ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μαζί με Κινήσεις πολιτών, δημοτικών παρατάξεων, αλλά και νέες διοικήσεις των δημοτικών αρχών, διά στόματος των δύο δημάρχων Βούλας και Ελληνικού που παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στα καυτά θέματα της παραλίας, φαίνεται να έχουν σοβαρές προθέσεις.

- Ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις σας, ώστε να προστατευτεί η παραλία του Σαρωνικού;

- Είμαστε όλοι έτοιμοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να προστατευτεί η παραλία από την ολοκληρωτική τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής αμμουδιάς και ακρογιαλιάς, που υπάρχει σήμερα σε μια φυσική, ως επί το πλείστον, κατάσταση. Μελλοντικά, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να επεκτείνουμε και διεθνώς τη "σταυροφορία" και τον αγώνα για τη σωτηρία του Σαρωνικού από την ολομέτωπη επίθεση των μεγαλοκαρχαριών να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει σχετικά ανέπαφο.

- Εχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις διαφόρων μεγάλων επιχειρηματιών για να αρπάξουν και να "αξιοποιήσουν" μεγάλα κομμάτια της παραλίας. Υπάρχει δυνατότητα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Η κυβέρνηση, άλλωστε, στηρίζει τις επιθυμίες των επιχειρηματιών...

- Οι τελευταίες θρασύτατες ενέργειες, ειδικά του Δασαρχείου Πειραιά να βαφτίσει το δάσος στα Αστέρια της Γλυφάδας χορτολιβαδική έκταση, η εμμονή του ΕΟΤ και όχι μόνο να προχωρήσει η "Γουότερ Λαντ" - στην πραγματικότητα "Γουότερ Σίτι", γιατί για πολιτεία πρόκειται - στο Β Αλίπεδο Βούλας, η τουριστική αξιοποίηση της νήσου Υδρούσας και η μέχρι σήμερα εμμονή να γίνει και νέο τουριστικό νησί στον Αγιο Κοσμά δείχνουν ότι η κυβέρνηση ονειρεύεται να μετατρέψει κάθε παραλιακό δήμο σε καζίνο.

Φάνηκε πάλι ποιος είναι ο πραγματικός σκανδαλώδης ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που έντεχνα σιγοντάρει και συμπλέει, σε αγαστή συμπαιγνία, με τα διεθνή και τοπικά διαπλεκόμενα, ώστε οι εναλλακτικές χωροθετήσεις των Ολυμπιακών έργων του 2004 στον Ασπρόπυργο και τη Δραπετσώνα να γυρίσουν πίσω στο Φάληρο και το χώρο του Ιππόδρομου. Γι' αυτό η Συντονιστική Επιτροπή, μαζί με τους κατοίκους και με δημοτικές παρατάξεις ή και διοικήσεις δήμων, θα αντισταθούν στο πλευρό των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Θα κινητοποιήσει και θα συσπειρώσει γύρω από την τελευταία μεγάλη ευκαιρία τον κόσμο, ώστε να γίνει κάτι σωστό για το περιβάλλον και τον άνθρωπο της πόλης αυτής.

- Η επιτροπή διοργανώνει στο τέλος του Φλεβάρη μεγάλο διήμερο. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της κίνησης;

- Φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση για τα καυτά θέματα, Ολυμπιακά και μη, των παραλιακών δήμων από το Μοσχάτο μέχρι τη Βάρκιζα, ώστε όλος ο κόσμος να πληροφορηθεί τι μας περιμένει και τι πρέπει να γίνει.

Ελπίζουμε να δοθεί η πρέπουσα δημοσιότητα από τα ΜΜΕ στις προσπάθειες αυτές, γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής - που αποτελείται από 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις, Κινήσεις πολιτών και δέκα περίπου δημοτικές παρατάξεις των παραλιακών δήμων - διακρίνονται για τη σοβαρότητα και τον υπεύθυνο τρόπο που προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον του τόπου.

Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ