Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης

Με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν οι μαθητές την επίθεση ορισμένων "θερμοκέφαλων" εναντίον τους, επιθέσεις που τροφοδοτούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες ευθύνες καθώς δε λείπουν και οι ακραίες εκδηλώσεις "νομιμοφροσύνης" από "αγανακτισμένους πολίτες".

Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο που σημειώθηκε χτες στα Γιάννενα με οδηγό που απείλησε με καραμπίνα τους μαθητές, ενώ στη Μύκονο, όπως καταγγέλλουν μαθητές και γονείς, ο Ανδρ. Κουτσούκος, ξυλουργός, πήγε στο υπό κατάληψη Λύκειο, συνεπλάκη με τους μαθητές και έσπασε δάχτυλα του χεριού ενός μαθητή. Παράλληλα, εντείνονται και οι πιέσεις στους εκπαιδευτικούς, τους οποίους η κυβέρνηση επιδιώκει να στρέψει εκβιαστικά ενάντια στους μαθητές τους. Ωστόσο, οι μαθητές αποδεικνύουν ότι δεν πτοούνται καθώς ξέρουν ότι η πλειοψηφία των γονιών τους είναι δίπλα τους.

Την τακτική βίαιης ανακατάληψης του Λυκείου Μαρκόπουλου ακολούθησαν και χτες ο δήμαρχος της πόλης και ομάδα "αγανακτισμένων" γονιών. Οταν ο δήμαρχος επέμεινε να μπει στο σχολείο οι μαθητές δεν πρόβαλλαν αντίσταση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια και παρέμειναν στο προαύλιο του σχολείου και έκαναν αποχή.

Η Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, την είσοδο "αγανακτισμένων" γονέων και του δημάρχου, για τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των μαθητών.

"Η προσφυγή σε αυταρχικές μεθόδους, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, για την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους, δυναμιτίζει την ήδη τεταμένη κατάσταση και - το σημαντικότερο - εκθέτει στα μάτια των μαθητών του τον εκπαιδευτικό που θα κληθεί να "διδάξει" κάτω από τέτοιες συνθήκες, σε μαθητές που θα αισθάνονται ψυχικά τραυματισμένοι".

Επίσης επισημαίνεται ότι όλα δείχνουν πως στις προσεχείς μέρες θα επιχειρηθεί να ανακαταληφθούν βίαια και άλλα σχολεία και να "κληθούν" οι συνάδελφοι, στο όνομα του υπηρεσιακού τους καθήκοντος να "διδάξουν" κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Το ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους των σχολείων στα οποία θα επιχειρηθεί βίαια ανακατάληψη "να μη συναινέσουν στην καταρράκωση του λειτουργήματός τους, απέχοντες από κάθε δραστηριότητα του σχολείου (απουσίες κλπ.)".

Επίσης, όπως καταγγέλλουν μαθητές, ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Κηφισιάς με τον υποδιευθυντή έσπασαν τις πόρτες του σχολείου και στην προσπάθειά τους να αντισταθούν και να περιφρουρήσουν οι μαθητές τον αγώνα τους, ένας μαθητής τραυματίστηκε στο κεφάλι. Στο 67ο Γυμνάσιο Αθήνας, η διευθύντρια κάλεσε την Αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με τους μαθητές, παραβίασε την πόρτα του σχολείου, τρομοκρατώντας τους μαθητές που έσπασαν την κατάληψη.

Στα Γιάννενα

Οι μαθητές τόσο προχτές όσο και χτες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της πόλης στο ύψος της Εθνικής οδού Ιωαννίνων - Τρικάλων, ενώ χτες απέκλεισαν την Εθνική οδό Ιωαννίνων - Αρτας. Στην προσπάθειά τους να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με "αγανακτισμένους" γονείς και οδηγούς αυτοκινήτων, κάποιοι από τους οποίους δε δίστασαν να φτάσουν στα άκρα. Χτες, οδηγός απείλησε να βγάλει από το αυτοκίνητό του καραμπίνα για να τρομοκρατήσει τους μαθητές, ενώ προχθές ένας ιερέας - στα πλαίσια του πνεύματος του Χριστόδουλου - επιτέθηκε στους μαθητές που είχαν αποκλείσει το δρόμο. Επίσης στο 8ο Λύκειο Ιωαννίνων (πρώην Πολυκλαδικό) ο λυκειάρχης τρομοκράτησε τους μαθητές που είχαν υπογράψει κείμενο υπέρ της κατάληψης και στη συνέχεια τους κατηγόρησε ότι πλαστογραφούν υπογραφές. Κατόπιν καταφέρθηκε εναντίον μαθήτριας χειροδικώντας. Οι μαθητές όμως, παρά το κλίμα τρομοκρατίας, συνεχίζουν τον αγώνα τους. Συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν μεταξύ άλλων: το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο δήμαρχος της πόλης κ. Παπασταύρος, η ΕΛΜΕ, η Ενωση Γονέων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο, η Νομαρχική Αγωνιστική Συνεργασία Ιωαννίνων.

"Παραίτησαν" λυκειάρχη

Τον προϊστάμενο Ββάθμιας Εκπαίδευσης και νομαρχιακό σύμβουλο με το συνδυασμό του Α. Μουστακάτου Κ. Κρέπια καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι μαθητές του 1ου Γενικού - δεν αναγνωρίζουν τον όρο "ενιαίο" - Λυκείου Αχαρνών και ζητούν την άμεση παραίτησή του. Οπως επισημαίνουν στην έγγραφη καταγγελία τους, με τη συμπεριφορά του ο Κ. Κρέπιας απέναντι στους καταληψίες μαθητές, αλλά και με τις πιέσεις που άσκησε στον λυκειάρχη Γ. Στρουσόπουλο, ώστε να φέρει εισαγγελέα στο σχολείο για να λήξει η κατάληψη, τον ανάγκασε να υποβάλλει την παραίτησή του.

Οπως υπογραμμίζουν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ, ο Κ. Κρέπιας την Παρασκευή εισέβαλε με τραμπούκικο τρόπο στο υπό κατάληψη σχολείο, απειλώντας με συλλήψεις και Αυτόφωρο τους μαθητές και εμπόδισε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης. Τη Δευτέρα απείλησε για ακόμα μία φορά τους μαθητές. Στη συνέχεια την Τρίτη άσκησε πολύ έντονες πιέσεις στον λυκειάρχη για να καλέσει εισαγγελέα, που ο διευθυντής του λυκείου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Οι μαθητές καλούν τον προϊστάμενο της Ββάθμιας Εκπαίδευσης: "Επιστράτευσε εναντίον μας πάνω από τους αστυνομικούς, "αγανακτισμένους" γονείς (μέλη του ΠΑΣΟΚ) και εισαγγελείς. Ισως όλοι μαζί καταφέρουν να μας νικήσουν! Η αλληλεγγύη μας στον λυκειάρχη μας θα 'ναι άμεση και έμπρακτη. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των καθηγητών που δέχονται επιθέσεις και σε όλους τους μαθητές που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια ενάντια στην προστυχιά!".

Οχι στην τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών

Τις ενέργειες του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά κ. Κοσμάτου, που ξεπερνώντας κάθε όριο απειλεί και τρομοκρατεί διευθυντές, καθηγητές και μαθητές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "η ανάπτυξη σε πανελλήνια κλίμακα ενός μαθητικού κινήματος που απαιτεί μαχητικά την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, την αποτροπή διαμόρφωσης ενός σχολείου - εξεταστικού κέντρου και τη δημιουργία μιας εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες, τις σύγχρονες αναζητήσεις, τη δημιουργική εφηβική ζωή είναι ένα ελπιδοφόρο σημείο των κοινωνικών διεργασιών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ