Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
"Βασικό ταξικό ζήτημα η παιδεία"
  • Κλειστές βρήκαν τις πόρτες του υπουργείου Παιδείας οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής, που έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας
  • Ραντεβού στα συλλαλητήρια σήμερα και στις 19 Γενάρη, δίνουν οι εργαζόμενοι με τους μαθητές

Κλειστές βρήκαν τις πόρτες του υπουργείου Παιδείας οι συνδικαλιστές, που έκαναν χτες το πρωί παράσταση, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους μαθητές και ζητώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ο υπουργός, αντί να συζητήσει ο ίδιος με τους συνδικαλιστές, έβαλε μπροστά τους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ. Αρνήθηκε ακόμη και τηλεφωνική συζήτηση, με διάφορα προσχήματα.

Οι συνδικαλιστές από 30 περίπου σωματεία, με ψήφισμά τους, καταγγέλλουν τη στάση του υπουργού Παιδείας, ενώ την απάντηση θα τη δώσουν με τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, στο οποίο καλούν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος. "Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστικές στα εργατικά και δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία που ζητήσαμε σήμερα να δούμε τον ΥΠΕΠΘ για να συζητήσουμε το μείζον πρόβλημα της παιδείας, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τον υπουργό γιατί, συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική της αδιαλλαξίας και του γνώριμου πια κυβερνητικού αυταρχισμού, αρνήθηκε και αυτή ακόμα την απλή παράστασή μας, προτάσσοντας στην πόρτα του υπουργείου τις δυνάμεις καταστολής.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των μαθητών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, αλλά και στο παλλαϊκό πανεργατικό για την Παιδεία, που θα γίνει την Τρίτη 19 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος", τονίζουν οι συνδικαλιστές.

"Οχι στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική"

Η "Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών για τη στήριξη του αγώνα των μαθητών", που έκανε τη χτεσινή διαμαρτυρία, σε ψήφισμα που επρόκειτο να επιδώσει στον υπουργό Παιδείας, τονίζει τα εξής:

"Εμείς, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε Εργατικά και Δημοσιοϋπαλληλικά Συνδικάτα, θέλουμε με την παράστασή μας αυτή στο υπουργείο Παιδείας να επισημάνουμε ότι:

- Το ζήτημα της Δημόσιας Παιδείας είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο ζήτημα της εργατικής τάξης. Είναι ένα βασικό ταξικό ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται η συνολική κατάσταση της Εργατικής Τάξης και όλων των εργαζομένων.

- Με τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για μας αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται κύρια από το Ν. 2525, υλοποιούνται οι αντεργατικοί στόχοι της ΟΝΕ και της ΕΕ για υποβαθμισμένη μόρφωση - κατάρτιση και ουσιαστικά για εκδίωξη του μεγαλύτερου μέρους του μαθητικού δυναμικού, όσο γίνεται πιο σύντομα, από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου, στον Καιάδα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς εργασίας και ανεργίας ως φθηνό εργατικό δυναμικό στα νύχια των εκμεταλλευτών καπιταλιστών.

- Σήμερα, ο Ν. 2525 συμπιέζει το μαθητή σ' ένα αντιπαιδαγωγικό ιεροεξεταστικό πλέγμα πολλαπλών εξετάσεων, που οδηγεί μαζικά τους μαθητές στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων και αναγκάζει τους γονείς να τρέχουν σε δεύτερη και τρίτη εργασία - όταν τη βρίσκουν - με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πολλαπλά έξοδα.

Ετσι, ο Νόμος αυτός γεμίζει άγχος και αβεβαιότητα τους μαθητές και τους γονείς για μια αμφίβολη προοπτική και για άπιαστα όνειρα. Αυτή η αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική έχει οδηγήσει τους μαθητές σε απόγνωση και, για να περισώσουν το μέλλον τους, αγωνίζονται για την ανατροπή της. Σ' αυτόν τον αγώνα, εμείς συμπαρατασσόμαστε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιωθεί ο αγώνας των μαθητών.

Θεωρούμε ότι στο μάθημα υποταγής που επιχειρεί η κυβέρνηση ενάντια στους μαθητές, με τους πρωτοφανείς αυταρχισμούς και τους φασιστικούς κοινωνικούς αυτοματισμούς, που θυμίζουν τις καταδικασμένες μαύρες εποχές, είναι ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η κυβέρνηση.

Ζητούμε από την κυβέρνηση άμεσα να σταματήσει τη στείρα αδιαλλαξία της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ