Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις

"Δε θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Δε θα επιτρέψουμε να μας κάνουν αμόρφωτους ραγιάδες. Η τρομοκρατία δε θα περάσει",δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης,καλώντας όλο το λαό της πόλης να δώσει μαχητικό "παρών", μαζί με τους μαθητές, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Ηδη τα μηνύματα που έρχονται από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης προδηλώνουν ένα πολύ μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο. Οι μαθητές έχουν οργανώσει προσυγκεντρώσεις περιφερειακά, ώστε συγκροτημένα και με πορείες να κατέβουν στο σημείο του αγωνιστικού ραντεβού.

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία μετατράπηκαν αυτές τις μέρες σε "στρατόπεδα" με τους ένστολους, αλλά και τους κρυφούς, να παρακολουθούν τις κινήσεις των εχθρών - μαθητών, παρά τις πιέσεις ορισμένων διευθυντών, "αγανακτισμένων" γονιών, δημάρχων που χρησιμοποιούν οδοστρωτήρες για να ανοίξουν τις πόρτες σχολείων (όπως έκανε χτες ο δήμαρχος Συκεών), παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι κάποιοι δε θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, οι μαθητές ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν το βροντερό "παρών", στέλνοντας προς την κυβέρνηση το μήνυμα του αγώνα ως τη νίκη.

Χτες, άλλα δύο Λύκεια, το 1ο Κάτω Τούμπας και το 3ο Καλαμαριάς, προχώρησαν σε κατάληψη, ενώ αποχή από τα μαθήματά τους και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου πραγματοποίησαν το 1ο και 3ο Γυμνάσιο του δήμου. Επίσης, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων απέκλεισαν χτες το βράδυ συμβολικά για μια ώρα περίπου την οδό Εθν. Αμυνας.

Τρίωρη στάση εργασίας, τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού, ανακοίνωσαν χτες οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση των μαθητών. Οι δάσκαλοι έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καμάρα.Σε Μακεδονία - Θράκη

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται ο αγώνας των μαθητών στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι μαθητές καταλαμβάνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία τους ενώ παράλληλα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα κατά τόπους πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

  • Στην Κατερίνη,σε κατάληψη βρίσκονται τα 6 από τα 7 Λύκεια της πόλης, ενώ το Συντονιστικό έχει ορίσει συγκέντρωση στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.
  • Στα Γιαννιτσά,σε κατάληψη βρίσκονται 6 από τα 7 Λύκεια της πόλης. Η συγκέντρωση για σήμερα έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην Αρχή του Πεζόδρομου.
  • Στις Σέρρες,η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη Βέροια,χτες, τρία Λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη ενώ όλα τα υπόλοιπα πραγματοποιούσαν αποχή. Το Συντονιστικό των μαθητών έχει ορίσει τη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εληάς.

  • Στην Κοζάνη,η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κομοτηνή,στις 10.30 π.μ. έξω από το Πολυκλαδικό Λύκειο.
  • Στην Ξάνθη,στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Καβάλα,στις 12 μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.
  • Στη Δράμα,στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
Συμπαράσταση
  • Τους αγώνες των μαθητών χαιρετίζουν με ανακοινώσεις φορείς της Θεσσαλονίκης καλώντας τους πολίτες να λάβουν μέρος στη μεγάλη σημερινή κινητοποίηση. Μεταξύ αυτών είναι η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών Φορέων Δήμου Σταυρούπολης,η οποία υπογραμμίζει: "Σήμερα σε μια κοινωνία που έχει ως κεντρικό άξονά της τον ανταγωνισμό, ο νόμος 2525/97 της κυβέρνησης στόχο έχει τη διεύρυνση της αντίφασης ανάμεσα σε μια ποσοτικά θεματική υπερεκπαίδευση μιας μειοψηφίας και στον αναλφαβητισμό ή την ημιμάθεια της πλειοψηφίας του λαού".
  • Τις φασιστικές μεθόδους της κυβέρνησης, τη συκοφάντηση, την τρομοκρατία, τις αστυνομικές επιχειρήσεις, τη δράση των δήθεν αγανακτισμένων γονιών κατά των μαθητών καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.Ζητάει την άμεση κατάργηση του 2525/97 και την άμεση έναρξη διαλόγου με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Στο πλευρό των μαθητών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης,η οποία και τονίζει: "Σήμερα οι υποτακτικοί της ΕΕ και των πολυεθνικών θέλουν τη διάδοση της αμορφωσιάς για τα εγγόνια μας, που προέρχεται από την πολυνομία των κάθε υπουργών που παρελαύνουν από το πολυβασανισμένο υπουργείο παραπαιδείας".
  • Καταγγελία ενάντια στην επιμονή της κυβέρνησης και στις μεθόδους που ακολουθεί για να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική, εξέδωσε και το Συνδικάτο Δέρματος Θεσσαλονίκης,αλλά και ο συνδυασμός "Ταξική Ενότητα" του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης.
  • "Είναι τα παιδιά των εργαζομένων που θα πληρώσουν το μάρμαρο για την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Γι' αυτό η θέση όλων μας είναι δίπλα τους, συμπαραστάτες, να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο διεκδικώντας σύγχρονη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους", δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Οικοδόμων Ευόσμου το οποίο σήμερα στις 6.30 μ.μ. διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης στην πλατεία Ευόσμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ