Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλλαϊκός ο αγώνας

Μαζικοί φορείς και σωματεία εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο μαθητικό κίνημα, καταδικάζουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και καλούν σε συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια

Κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες να συμμετάσχουν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως επειδή η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και συνδέεται άρρηκτα με την ισότητα των δύο φύλων, πρέπει οι γυναίκες - και πολύ περισσότερο οι μητέρες - να συμπαρασταθούν στους αγώνες της νεολαίας και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενάντια στην ονομαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

"Καταγγέλλουμε τους φραγμούς που ορθώνει αυτό το νομοσχέδιο στα παιδιά των μη εχόντων και κατεχόντων. Σεβόμαστε την ωριμότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητα του μαθητικού κινήματος. Υιοθετούμε πλήρως τα αιτήματά τους, όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση του συντονιστικού τους οργάνου", επισημαίνει η ΟΓΕ. Καταδικάζει επίσης τη βία και την τρομοκρατία που ασκούνται από τις δυνάμεις καταστολής, καθώς και τις προβοκατόρικες εξωσχολικές πρακτικές, και καταγγέλλει την οργανωμένη δυσφήμηση από τα ΜΜΕ του ωραίου αγώνα των μαθητών και μαθητριών.

  • Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συμπαρίσταται "στο δίκαιο αγώνα των μαθητών" και συμμετέχει στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής - Ν. Πειραιά και Νήσων τονίζει ότι "σ' αυτό τον αγώνα βρισκόμαστε σε κοινούς δρόμους με τους μαθητές και παλεύουμε για το δικαίωμα στη δουλιά, στο μεροκάματο, τη μόρφωση όλων των παιδιών, την υγεία, τον πολιτισμό".
  • Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) καταδικάζει τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στρέφεται ενάντια σε αγωνιζόμενους μαθητές και ο οποίος εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα.
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι όποια κοινωνική ομάδα διαφωνεί με την πολιτική που προσπαθεί να εφαρμόσει, τίθεται σε διωγμό. "Ζούμε εποχές αλήστου μνήμης, το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" του Ζαγοριανάκου. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έφτασε στο αποκορύφωμα με την προσπάθειά της να εφαρμόσει την αντιμεταρρύθμισή της. Θέλει τη νεολαία άβουλα πιόνια της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Είναι γνωστές σε όλους μας από άλλες εποχές τέτοιες μέθοδοι. Η τρομοκρατία του χωροφύλακα, της τηβέννου, αλλά και των εγκάθετων δε θα περάσουν. Ο λαός θα προχωρήσει στις δικές τους αποφάσεις και όχι στις αποφάσεις του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου", επισημαίνει στην ανακοίνωση.
  • Η δημοτική κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" "υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και καταδικάζει τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων".
  • Σε κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς του Ζωγράφου: Συνδικάτο Οικοδόμων, παράρτημα Ζωγράφου,Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ,Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών,Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης και παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ζωγράφου δηλώνουν "κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση πως είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών, που αντιπαλεύουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης".
  • Το Σωματείο Συνταξιούχων Εργατών Μετάλλου "Ο Ηφαιστος" καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία.
  • Η "Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Θεσσαλονίκης" χαιρετίζει τους αγώνες της μαθητικής - φοιτητικής νεολαίας και των εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης και του "υπουργού Παραπαιδείας". Επισημαίνει ότι "όλα αυτά εντάσσονται στο σχεδιασμό της ΕΕ για κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ώστε να μπορεί ελεύθερα να περνά η πολιτική της Ευρώπης και των μονοπωλίων. Η κυβέρνηση από τη μεριά της, προκειμένου να περάσει αυτή την πολιτική, δε σταματά μπροστά σε τίποτα. Οταν ξεσηκώθηκαν οι αγρότες, μετά από όλα τ' άλλα, κατέστησε τη χώρα μας ένα τεράστιο Αγροτοδικείο. Οταν απεργούν οι εργαζόμενοι, η απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια, λες και δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά της. Τώρα στην παιδεία κρέμεται σαν Δαμόκλειος σπάθη η απειλή των μηνύσεων των μαθητών από διάφορους". Η ΝΑΚΔ Θεσσαλονίκης δηλώνει επίσης ότι ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, οι δικηγόροι της Κίνησης σε περίπτωση καταθέσεων μηνύσεων εναντίων μαθητών - φοιτητών ή εκπαιδευτικών αναλαμβάνουν την υπεράσπισή τους.
  • Η ΠΕΑΕΑ Νομού Λάρισας "εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στις μαθητικές κινητοποιήσεις", καθώς και "στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς".
  • Οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά,με κοινή ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν τη βία, την τρομοκρατία που ασκείται σε βάρος των μαθητών από τις κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής και εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα που διεξάγουν οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στην "ονομαζόμενη" εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι το ελπιδοφόρο αυτό κοινωνικό κίνημα είναι αυτό που θα εμποδίσει το σκοταδισμό και την ημιμάθεια για τις επόμενες γενιές.

"Σαν μητέρες ενδιαφερόμαστε για το μορφωτικό και πνευματικό μέλλον των παιδιών μας σε μια εποχή που η γνώση καλπάζει και αρνούμαστε τους φραγμούς που ορθώνει ο νόμος 2525/97. Σεβόμαστε την ωριμότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητα της νεολαίας, υιοθετούμε πλήρως τα αιτήματά τους, όπως αυτά διατυπώνονται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, αγανακτούμε και καταδικάζουμε τη βία και την τρομοκρατία που ασκείται από τις δυνάμεις καταστολής και τις προβοκατόρικες εξωσχολικές δυνάμεις, τη δυσφήμηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλους υπευθύνους", τονίζεται στην ανακοίνωση, την οποία και υπογράφουν: ο Σύλλογος Γυναικών "Δημοκρατικός Κορυδαλλού",ο Σύλλογος Γυναικών Περάματος "Η Εστία της Γυναίκας",ο Σύλλογος Γυναικών Ευγενείας "Η Κυψέλη",ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας,ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Σοφίας "Η Πρόοδος",ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου "Η στοργή του παιδιού" και η Ομάδα Γυναικών Κεντρικού Πειραιά.

  • Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στους κάθε λογής προστάτες της, για το δικαίωμα στη μόρφωση, στην κατάρτιση, στην ειδίκευση, για 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, που να δίνει γνώσεις και εφόδια για τη ζωή, αγώνας ο οποίος - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε μια κοινωνία του συμβιβασμού και της αρπαχτής.
  • Το Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα χαιρετίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο να σταθεί στο πλευρό του εκπαιδευτικού κινήματος και τονίζει: "Απέναντι στην ωμή κυβερνητική βία η νεολαία προτάσσει τη βούλησή της να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Οι καταλήψεις όχι μόνο δε "σπάνε", αλλά και αυξάνονται. Αποδεικνύεται έτσι ότι το νεολαιίστικο κίνημα δεν έχει μόνο αυθορμητισμό, αλλά και πολιτική ωριμότητα".
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) καταδικάζει τη χρήση κατασταλτικών μέσων και μηχανισμών από την κυβέρνηση εις βάρος των μαθητών και καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα σχολεία είναι αντίθετη προς τη φύση και την πρακτική του εκπαιδευτικού έργου.

"Η ΠΟΣΔΕΠ είχε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη αναστολής του νόμου 2525/97 για ένα χρόνο και την έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

  • Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση "καλεί τα μέλη του ΔΕΠ όλων των Πανεπιστημίων της χώρας και τους πνευματικούς ανθρώπους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των μαθητών, γιατί κρίνεται το μέλλον της Παιδείας στη χώρα μας".
  • Συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι της Φιλοσοφικής,του Χημικού και του Μαθηματικού,οι οποίοι με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων συμμετέχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο.
  • Ο Σύλλογος Παρασκευαστών Πανεπιστημίου Αθηνών,"καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές της ρυθμίσεις, την τρομοκρατία και τη συκοφάντηση του μαθητικού κινήματος και με ομόφωνη απόφασή του καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη μεγάλη σημερινή πανεκπαιδευτική με τρίωρη στάση εργασίας".
  • Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας απαιτεί "τώρα να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων" και καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους όλης της χώρας, καθώς και τους γονείς, εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ