Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδηγίες για τους νέους δήμους

Οδηγίες για την κατάρτιση ενιαίου δημοτολογίου και μητρώου αρρένων των νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), όπως αυτοί προέκυψαν με τον "Καποδίστρια", παρέχονται με εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτές, τα βιβλία δημοτολογίων των ΟΤΑ που συνενώνονται θα συγκεντρωθούν στην έδρα του νέου δήμου ή κοινότητας και θα αποτελέσουν το ενιαίο δημοτολόγιο. Η κατάρτισή του θα πρέπει να γίνει εντός ενός χρόνου από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών. Μέχρι την κατάρτιση του ενιαίου δημοτολογίου, έγγραφα σχετικά με τη δημοτικότητα εκδίδονται στο όνομα του νέου ΟΤΑ.

Μέχρι το 2000 θα πρέπει να έχει καταρτιστεί και το ενιαίο μητρώο αρρένων του νέου ΟΤΑ, στην έδρα του οποίου θα φυλάσσεται. Αυτό θα αποτελείται από τα υπάρχοντα μητρώα αρρένων της έδρας του νέου ΟΤΑ και των συνενωνόμενων.

Με άλλη εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για τη λειτουργία των ληξιαρχικών γραφείων των νέων ΟΤΑ, στην έδρα των οποίων συγκεντρώνονται και φυλάσσονται τα ληξιαρχικά βιβλία γεννήσεων, γάμων, θανάτων και εκθέσεων των συνενωνόμενων δήμων ή κοινοτήτων. Τα ληξιαρχικά βιβλία μεταφέρονται στην έδρα του νέου ΟΤΑ και οποιοδήποτε απόσπασμα των σχετικών πράξεων εκδίδεται στο όνομα του νέου δήμου ή κοινότητας.

Τέλος, με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου προσδιορίζεται πως τα έργα που είχαν ξεκινήσει - και δεν έχουν ολοκληρωθεί - οι Σύνδεσμοι των ΟΤΑ (πρώην Συμβούλια Περιοχής), καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις αυτών, αναλαμβάνουν οι νέοι Δήμοι και Κοινότητες. Αν τα έργα του Συνδέσμου αναφέρονται σε καταργηθέντες ΟΤΑ που ανήκουν πλέον σε δύο ή περισσότερους νέους ΟΤΑ, ένας εξ αυτών θα προσδιοριστεί ως προϊστάμενη αρχή, με απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ