Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Κανένα μέτρο για τον έλεγχο της κατάστασης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Αν και έχουν περάσει 21 μήνες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νόμου 2472/97 και 14 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Αρχή), η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη στελέχωση της Γραμματείας της Αρχής, με κύρια ευθύνη του... πολυπράγμωνα υπουργού Ε. Γιαννόπουλου.

Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης αρέσκεται να ασχολείται πιο πολύ με τις καταλήψεις των μαθητών και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και δε βρίσκει- φαίνεται - χρόνο για να στελεχώσει την αρχή και να προστατέψει στοιχειωδώς τον πολίτη από το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Βέβαια, η θέση του ΚΚΕ, τόσο για το χαρακτήρα όσο και για τους στόχους του νόμου 2472/97, είναι γνωστή και έχει εκφράσει την αντίθεσή του. Θεωρεί το συγκεκριμένο νόμο ψευδεπίγραφο, που στόχο έχει τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος και την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι ολοφάνερη η έλλειψη πρόθεσης στην κυβέρνηση να προχωρήσει έστω και στη στελέχωση της Γραμματείας της Αρχής με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να προστατευτεί ο πολίτης και να μην είναι έρμαιο στα κάθε λογής αρχεία, με προσωπικά δεδομένα που κατέχουν διάφοροι φορείς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκκης και Στρ. Κόρακας με ερώτησή τους στον υπουργό Δικαιοσύνης τού ζητούν να απαντήσει ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αποτελεσματική προστασία του πολίτη από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και σε τι ενέργειες θα προβεί για το διορισμό και την έναρξη δραστηριότητας του προσωπικού και κύρια του ελεγκτικού της Γραμματείας της Αρχής.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ η μη επάνδρωση της Γραμματείας της Αρχής έχει ως συνέπεια:

  • Να παραμένουν και να λειτουργούν στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα χιλιάδες αρχεία με προσωπικά δεδομένα.
  • Δεν έχουν ελεγχθεί ούτε καν τα πάνω από 150 αρχεία με προσωπικά δεδομένα, για τα οποία οι φορείς επεξεργασίας τους έχουν καταθέσει τις προβλεπόμενες από το νόμο αιτήσεις - γνωστοποιήσεις λειτουργίας προς την Αρχή, εκτός από το αρχείο του Εθνικού Συστήματος Σένγκεν.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καμιά δικαιολογία δεν έχει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μη στελέχωση της Γραμματείας της Αρχής καθώς, από το Νοέμβρη του 1997 (4 - 11 - 1997) βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης η σχετική εισήγηση της Αρχής και έχει εγκριθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα (207/1998).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ