Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαθήματα αγωνιστικής αξιοπρέπειας

Μαθήματα αξιοπρέπειας, αγώνα και αποφασιστικότητας παραδίδει καθημερινά το μαθητικό κίνημα και στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο. Οι καταλήψεις δεν υποχωρούν. Αντίθετα, κι άλλα σχολεία ετοιμάζονται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Αρσένη, να μπουν στο χώρο των κινητοποιήσεων.

Στην Αχαϊα 41 Γυμνάσια και Λύκεια βρίσκονται σε κατάληψη. Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο των μαθητών προετοιμάζοντας το σημερινό συλλαλητήριο για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες πως παρακρατικοί κουκουλοφόροι μεθοδεύουν προβοκάτσιες. Οι εκπρόσωποι των σχολείων εξέτασαν αυτό το ζήτημα και αποφάσισαν να περιφρουρήσουν το συλλαλητήριο με όλους τους τρόπους.

Το συλλαλητήριο ξεκινά σήμερα στις 11.30 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας). Συμμετέχουν καθηγητές μετά από απόφαση της ΕΛΜΕ, φοιτητές, γονείς και εργαζόμενοι για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών. Εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων καλούν τα μέλη τους και το λαό της Πάτρας να πάρει μαζικά και μαχητικά μέρος μετατρέποντας το συλλαλητήριο σε βήμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της πρωτοφανούς τρομοκρατίας που τη συνοδεύει. Ανάλογη έκκληση έκανε χθες και η ΝΑΣ Αχαϊας.

Στις άλλες πόλεις

Στην Κορινθία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 6 Γυμνάσια και Λύκεια, στην Κόρινθο και το Λουτράκι και στους Αγ. Θεοδώρους.

Στην Ηλεία βρίσκονται σε κατάληψη 16 Γυμνάσια και Λύκεια, στη Μεσσηνία 17 και σε άλλα 4 οι μαθητές πραγματοποιούν αποχή, στην Αρκαδία 7, στην Αργολίδα 7, ενώ χθες και η Λακωνία μπήκε στο χορό των κινητοποιήσεων με την κατάληψη 2 σχολείων.

Ζάκυνθος - Κεφαλονιά

Στη Ζάκυνθο υπό κατάληψη τελούν 11 Γυμνάσια και Λύκεια. Ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες εκφοβισμού των μαθητών του 1ου Λυκείου από τον διευθυντή της 2βάθμιας εκπαίδευσης και πρώην πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ζακύνθου Μάκη Λογοθέτη,μηχανεύτηκε άλλον τρόπο για να σταματήσει τις καταλήψεις: αφού το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε διαλύσει το Σύλλογο Γονέων μην κάνοντας εκλογές, τώρα στελέχη του εμφανίστηκαν σαν "Συντονιστική Επιτροπή Γονέων" η οποία κάλεσε τους εκπροσώπους των μαθητών για συζήτηση. Η συνάντηση έγινε στο τεχνικό γραφείο της Ιβόνης Κακολύρη με το επιχείρημα πως δεν υπήρχε άλλος χώρος επειδή "το σχολείο βρίσκεται σε κατάληψη". Οι "εκπρόσωποι" των γονέων υποσχέθηκαν στήριξη στον αγώνα των μαθητών με την προϋπόθεση πως αυτοί θα σταματήσουν τις καταλήψεις. Ομως, οι μαθητές δεν έπεσαν στην παγίδα. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και στους υποτακτικούς της με το συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ. στη Νομαρχία.

Στην Κεφαλονιά συνεχίζεται η κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου.

Τρομοκρατία

Ολες τις δοκιμασμένες τραμπούκικες μεθόδους του παρελθόντος είναι αποφασισμένη να μεταχειριστεί η κυβέρνηση στο άγχος της να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών. Πριν λίγες μέρες "εκπαιδευτικοί" σαν τον διευθυντή του 2ου Λυκείου Καλαμάτας Ν. Κοντόπουλο, αναβίωσαν μέρες Καλαμπόκα σπάζοντας με λοστούς τις πόρτες του Λυκείου και τραυματίζοντας 2 μαθητές.

Χθες στους Αγ. Θεοδώρους το ρολόι της Ιστορίας γύρισε 25 χρόνια πίσω, θυμίζοντας το Πολυτεχνείο του 1973. Παρακρατικός "αγανακτισμένος γονέας" ακολουθώντας μεθόδους του δικτάτορα Ιωαννίδη, διέλυσε με το αυτοκίνητό του την πόρτα του κατειλημμένου σχολείου ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους τραμπούκους να εισβάλλουν στο κτίριο και να βγάλουν έξω τους μαθητές οι οποίοι συνέχισαν την πάλη τους πραγματοποιώντας αποχή.

Στην Πάτρα ο χρόνος γυρίζει στη μετεμφυλιακή περίοδο καθώς ο εισαγγελέας ασκεί ποινικές διώξεις κατά 4 μαθητών του 3ου Λυκείου οι οποίοι από τη Δευτέρα θα κληθούν να περάσουν από το τμήμα, "δι' υπόθεσίν" τους.

Στη Ζάκυνθο γονείς καλούν τους μαθητές στα γραφεία τους προκειμένου να τους νουθετήσουν. Το μόνο μέσο που δεν έχει ακόμα επαναφέρει η κυβέρνηση για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, είναι να αναθέσει στον κομματικό μηχανισμό της, να παίξει το ρόλο των κουκουλοφόρων δοσίλογων της Κατοχής. Προφανώς, το κρατά για "δυσχερέστερες" καταστάσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Δυτική Ελλάδα (2016-11-08 00:00:00.0)
Μηνύματα αγώνα από παντού (1999-01-29 00:00:00.0)
Στο κενό οι δικαστικές διώξεις (1999-01-14 00:00:00.0)
Ψηλά η σημαία του αγώνα (1999-01-13 00:00:00.0)
Οι τραμπουκισμοί δεν έκαμψαν τους μαθητές (1999-01-09 00:00:00.0)
Αγωνιστικός πυρετός (1998-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ