Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
"Βιάγκρα" μόνο με ιατρική συνταγή

Η χρησιμοποίηση του φαρμάκου αυτού χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή η προμήθειά του από άλλες πηγές εκτός φαρμακείου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τονίζει ο ΕΟΦ

Οδηγίες προς τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και το κοινό για τους όρους χορήγησης του "Βιάγκρα", ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του φαρμάκου και στην Ελλάδα, καθώς και την ευρεία δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα αυτό απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο ΕΟΦ συνιστά την προσοχή όλων στην ορθολογική χρήση του φαρμάκου, επισημαίνοντας τα προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν στον ασθενή, εάν δεν τηρηθούν οι απαραίτητες οδηγίες. "Το "Βιάγκρα" χορηγείται αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή. "Είναι ένα ισχυρό φάρμακο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού", επισημαίνει ο ΕΟΦ, τονίζοντας: "Η χρησιμοποίηση του φαρμάκου αυτού χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή η προμήθειά του από άλλες πηγές εκτός φαρμακείου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη και θάνατοι μετά τη χρήση του".

Ειδικότερα, το "Βιάγκρα" αντενδείκνυται σε ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν δότες μονοξειδίου του αζώτου (όπως νιτρώδες άμυλο) ή νιτρικά σε οποιαδήποτε μορφή, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς με σοβαρές καρδιαγγειακές διαταραχές, όπως ασταθή στηθάγχη ή βαριάς μορφής καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική διαταραχή, υπόταση, πρόσφατο ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου ή κληρονομικές εκφυλιστικές αμφιβληστροειδοπάθειες, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως πριν τη χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να προηγείται φυσική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενή, ώστε να διαγνωστεί η πάθηση και να καθοριστούν τα πιθανά υποκειμενικά αίτια, πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής. Ο γιατρός πρέπει να κάνει εκτίμηση της καρδιαγγειακής κατάστασης του ασθενούς πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας για τη δυσλειτουργία της στύσης, λόγω του ότι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Το "Βιάγκρα" παρουσιάζει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, που έχουν ως αποτέλεσμα ήπια και παροδική μείωση της αρτηριακής πίεσης και έτσι ενισχύεται το υποτασικό αποτέλεσμα των νιτρικών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η χορήγησή του σε ασθενείς με ανατομικές δυσμορφίες του πέους και σε όσους ασθενείς έχουν προδιάθεση για πριαπισμό (όπως στις περιπτώσεις με δρεπανοκυτταρική αναιμία, πολλαπλό μυέλωμα ή λευχαιμία). Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του "Βιάγκρα", σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους θεραπείας δυσλειτουργίας στύσης, δεν έχει μελετηθεί και κατά συνέπεια δε συνιστάται η εφαρμογή τέτοιων συνδυασμών. Επειδή το "Βιάγκρα" μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με άλλες θεραπευτικές αγωγές ή φάρμακα, τα οποία λαμβάνει ο ασθενής, απαιτείται ιδιαίτερη εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς χωριστά. Οσον αφορά την περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων μετά τη χρήση "Βιάγκρα", ο ΕΟΦ συνιστά τα εξής:

  • Σε περίπτωση εμφάνισης στηθαγχικής κρίσης, θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο γιατρός για τη λήψη του "Βιάγκρα".
  • Κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια από τη λήψη του, ανεξάρτητα από το εάν αυτή αναφέρεται στο φυλλάδιο οδηγιών, θα πρέπει να αναφέρεται άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ