Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΙ
Κυβέρνηση και ΑΤΕ τούς οδηγούν στον αφανισμό

Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι χοιροτρόφοι της χώρας μας, οι οποίοι προειδοποιούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί ο κλάδος της χοιροτροφίας οδεύει, με μαθηματική ακρίβεια, στον αφανισμό. Τα δραματικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες χοιροτρόφοι, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, αλλά και των τοκογλυφικών επιτοκίων της ΑΤΕ που οδήγησαν τον κλάδο στην υπερχρέωση, επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Γ. Τσιρώνης.

"Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχεται την τελευταία περίοδο ο κλάδος της χοιροτροφίας, είναι ότι η ζημιά που υφίστανται οι Ελληνες παραγωγοί φτάνει τις 13.000 δραχμές ανά ζώο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πουλούν σε τιμή μικρότερη του κόστους παραγωγής", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Και επισήμανε, πως ο κλάδος θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός αν δεν είχε να αντιμετωπίσει την αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για βελτίωση και εκσυγχρονισμό.

Τη μακροχρόνια κρίση που διέρχεται ο κλάδος της χοιροτροφίας, αφορούσε και η σχετική μελέτη που παρουσίασε, χτες, ο γεωπόνος - οικονομολόγος Φ. Βακάκης,ο οποίος ανέφερε ως κύριο αίτιο τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο χοίρειο κρέας. Σ' αυτό έρχεται να προστεθεί, η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η εφαρμογή των αρνητικών ΝΕΠ κατά την περίοδο 1983/89 και η απελευθέρωση των τιμών των σιτηρών το 1990. Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι φαίνεται σ' ένα απλό παράδειγμα της μελέτης, όπου ακόμα και σε μια περίοδο έντονης ζήτησης όπως είναι τα Χριστούγεννα, η τιμή του χοιρινού κρέατος είχε διαμορφωθεί στις 270 δρχ./κιλό, όταν το αντίστοιχο κόστος για τους Ελληνες παραγωγούς είναι τουλάχιστον 300 δρχ./κιλό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η δραματική μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος, από 164.000 τόνους το 1987 σε 110.000 τόνους το 1995, ενώ προβλέπεται να μειωθεί στους 70.000 τόνους τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, η αυτάρκεια της χώρας μας σε χοιρινό κρέας, από 84% το 1981, μειώθηκε σε 40% το1989 και οι εισαγωγές, για τα αντίστοιχα χρόνια, από 31.000 τόνους έφτασαν τους 125.000 τόνους.

Η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων με έγγραφη καταγγελία της είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα ότι έχουν εισαχθεί και συνεχίζουν να εισάγονται μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένων χοιριδίων, σε τιμές χαμηλές ως κατεψυγμένα, τα οποία κερδοσκόποι προωθούν ως νωπά και ντόπια στην ελληνική αγορά, με τεράστια κέρδη γι' αυτούς. Παράλληλα, καταγγέλλει τις ενέργειες του υπουργείου Εμπορίου, να επιβάλει ανώτατη τιμή πώλησης στα χοιρίδια την περίοδο των Χριστουγέννων τη στιγμή, μάλιστα, που κανένας κίνδυνος δεν υπήρχε να επηρεαστεί ο πληθωρισμός, αλλά ούτε και να αυξηθούν οι τιμές, δεδομένου ότι υπήρξε μεγάλη προσφορά.

Οι Ελληνες χοιροτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη επίδειξη αδιαφορίας από τους αρμόδιους να επιλύσουν το πρόβλημα, δίνοντας περιθώριο όχι ανώτερο του ενός μήνα και τονίζουν πως την αποκλειστική ευθύνη για την οριστική διάλυση του κλάδου θα έχουν η κυβέρνηση και η ΑΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ