Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον Μπόμπολα οι κάρτες για τα διόδια

Το έργο του αυτοματισμού των σταθμών διοδίων που ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, προανάκρουσμα για τη δραστική αύξηση της τιμής τους τα επόμενα χρόνια

Μετά την καρτοτηλεφωνία, έρχονται και τα... καρτοδιόδια! Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει το σύστημα είσπραξης των διοδίων, η εκμετάλλευση των οποίων σε λίγα χρόνια αναμένεται να ανατεθεί σε ιδιώτες, ανέθεσε το έργο του αυτοματισμού τους που θα ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου μήνα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 16 μήνες. Την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος, που έχει προϋπολογισμό 2 περίπου δισ. δρχ., ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιριών ΑΚΤΩΡ (του Μπόμπολα) και SINGULAR. Η πρώτη εταιρία επιδιώκει προφανώς να αποκτήσει και την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς αποτελεί τον επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τη Λεωφόρο Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων και Περιφερειακή Υμηττού, με την οποία θα απλωθεί ένα δίχτυ 30 και πλέον σταθμών διοδίων μέσα στο Λεκανοπέδιο...

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, αρχικά η αυτοματοποίηση των διοδίων θα γίνει στους σταθμούς Ελευσίνας, Ισθμού, Αγ. Θεοδώρων, Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, Αφιδνών, Οινοφύτων, Σχηματαρίου, ενώ θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ήδη λειτουργούντος συστήματος στους σταθμούς Ρίου και Ζευγολατιού.

Οταν ολοκληρωθεί το σύστημα, οι οδηγοί για να περνούν τα διόδια (να ανοίγουν δηλαδή οι μπάρες που θα υπάρχουν) θα πρέπει να ρίχνουν το ακριβές αντίτιμο σε ειδικές θυρίδες. Θα υπάρχουν όμως σε ποσοστό 30% και ειδικές θυρίδες που θα λειτουργούν με κάρτες, τις οποίες οι οδηγοί θα προαγοράζουν είτε από τους ίδιους τους σταθμούς διοδίων, είτε από άλλα σημεία πώλησης.

Ταυτόχρονα το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα πληρωμής των διοδίων θα περιλαμβάνει μεθόδους καταγραφής των διερχόμενων αυτοκινήτων σε επίπεδο θυρίδας σταθμού και σε επίπεδο κεντρικού ελέγχου του συνόλου των σταθμών διοδίων. Ετσι θα μπορεί να γίνεται η διασταύρωση των συναλλαγών με βάση τον αριθμό και την κατηγορία των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Η συλλογή και καταγραφή των στοιχείων αυτών θα χρησιμοποιηθούν και για το σχεδιασμό της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων, καθώς είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνηση για δραστική αύξηση της τιμής τους τα επόμενα χρόνια, ενόψει και της παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους στους ιδιώτες, οι οποίοι θα κατασκευάσουν τμήματα της Εθνικής οδού με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης/συγχρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ