Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕ
Παράνομο το ΠΔ για τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα(ΠΔ) για τον τρόπο ανάδειξης των εκπροσώπων στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε πως ο τρόπος εκπροσώπησης των δήμων και κοινοτήτων στα όργανα των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών, καθώς στις ΤΕΔΥ, είναι παράνομος και για το λόγο αυτό απέχει από την επεξεργασία του σχεδίου ΠΔ. Το εν λόγω σχέδιο, να σημειώσουμε, συνέταξαν από κοινού το υπουργείο Εσωτερικών και η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του συνόλου των αιρετών και μάλιστα των νέων που αναδείχτηκαν από τις εκλογές του Οκτώβρη 1998.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 2/1999 απόφασή του έκρινε παράνομες τις διατάξεις του ΠΔ αναφορικά με τον τρόπο ανάδειξης των οργάνων των ΤΕΔΚ και των εκπροσώπων των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων στα όργανα αυτά. Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι από τις διατάξεις των νόμων 2118/1995 και 2503/1997 προκύπτει πως οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων του κάθε νομού θα πρέπει να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στα όργανα των ΤΕΔΚ.

Το δικαστήριο διευκρινίζει ότι παρ' όλο που με το άρθρο 16 του νόμου "Καποδίστρια" προβλέπεται η κατάργηση των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων, δεν καταργήθηκαν όλοι. Υπάρχουν αρκετοί σε διάφορους νομούς και επομένως αυτοί πρέπει να μετέχουν στα όργανα των ΤΕΔΚ.

Τέλος, το ΣτΕ επισημαίνει ότι στα όργανα των ΤΕΔΚ δε θα συμμετέχουν τα Συμβούλια Περιοχής, καθώς καταργήθηκαν με το νόμο 2439/1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ