Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Με δεκάδες μπλόκα και χτες οι μαθητές παρέδωσαν μαθήματα αγώνα, την ώρα που ο εισαγγελέας ασκούσε δίωξη για 14 σχολεία στον Πειραιά και διάφοροι "αγανακτισμένοι" δήλωναν με τις πράξεις τους μαθητές του Γκοτζαμάνη και του Καλαμπόκα

"Δε θα περάσει", ήταν το σύνθημα που αντήχησε σε δεκάδες σημεία στο Λεκανοπέδιο, στα μπλόκα που έστησαν και χτες οι αγωνιζόμενοι μαθητές, βγάζοντας στους δρόμους την αγανάκτησή τους για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, απέναντι στο αίτημα των εκπαιδευτικών φορέων και των εργαζομένων για απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Η χτεσινή μέρα, όμως, σημαδεύτηκε και από την έκφραση του κυβερνητικού αυταρχισμού, με εφαρμογή του σχεδίου για παράλληλη δράση κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών και στόχο την επικράτηση ενός γενικού κλίματος τρόμου, που θα κινητοποιεί ανακλαστικά αυτοσυντήρησης μπροστά στον κίνδυνο από τη δράση κάποιου νέου Γκοτζαμάνη ή Καλαμπόκα...

Δίωξη στον Πειραιά

Στα πλαίσια της νομότυπης κρατικής καταστολής στον Πειραιά ασκήθηκε χτες δίωξη κατά παντός υπευθύνου σε 14 Γυμνάσια και Λύκεια με τις κατηγορίες της παράνομης βίας και διατάραξης οικιακής ειρήνης. Η δίωξη ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Γρ. Πεπονή,μετά από αναφορά του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Ιωαννίδη, ο οποίος είναι γνωστός για τις προσπάθειές του να σπάσει τις καταλήψεις. Στην αναφορά του ο προϊστάμενος ισχυρίζεται πως δέχεται καταγγελίες από γονείς ότι παρεμποδίζονται τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα, από εξωσχολικούς και μάλιστα ότι όσο περνάνε οι μέρες αυξάνεται η δράση των εξωσχολικών που παροτρύνουν τους μαθητές να συνεχίσουν τις καταλήψεις. Η δίωξη αφορά τα σχολεία: 2ο και 6ο Γυμνάσιο Νίκαιας, 2ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, 1ο, 2ο και 3ο Λύκεια Νίκαιας, 1ο και 4ο Λύκεια Κορυδαλλού, 2ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, 2ο και 4ο Λύκεια Νίκαιας, 1ο και 4ο Λύκειο Κορυδαλλού και Εσπερινό Γυμνάσιο Νίκαιας.

Σήμερα στις 9 το πρωί,Ενώσεις Γονέων, ΕΛΜΕ και μαθητές θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Τραυμάτισαν μαθητή

Σε τραυματισμό ενός μαθητή κατέληξε η επιχείρηση "σπάσιμο της κατάληψης" στο 1ο Λύκειο Βούλας. Με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, ένας από τους "αγανακτισμένους"- γονιός μαθητή του Γυμνασίου - χτύπησε με μανία τον πρόεδρο του 15μελούς του σχολείου, Θ. Καραγιλάνη, τραυματίζοντας τον στο χέρι.

Οι στημένοι προβοκάτορες, που δημιούργησαν τα επεισόδια, νωρίτερα απείλησαν τον νομαρχιακό σύμβουλο Πειραιά Γιώργο Λαγωνίκα."Θα σου σβήσουμε το χαμόγελο. Εχουμε βάλει άνθρωπο να σε κτυπήσει",είπε ένας από την ομάδα των κυβερνητικών τραμπούκων. Παρούσα ήταν και το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Χατζηαντωνίου που άκουγε τις απειλές χωρίς να επέμβει. Το γεγονός δεν πήρε διαστάσεις λόγω της ψυχραιμίας του Γ. Λαγωνίκα.

Τον έπιασε από το λαιμό!
Επίθεση από "αγανακτισμένο" πατέρα μαθητή του συστεγαζόμενου Γυμνασίου δέχτηκε χτες και ο πρόεδρος του 15μελούς του 2ου Λυκείου Παπάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.Μάλιστα, όπως μας είπαν οι συμμαθητές του Π. Παναγιωτόπουλου, όσην ώρα τον κρατούσε από το λαιμό, του έκανε και "μάθημα δημοκρατίας"! Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των συμμαθητών του το επεισόδιο έληξε, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Η κατάληψη στο 2ο Λύκειο συνεχίζεται.Στο Αιγάλεω

Πάνω από 1.000 μαθητές έκλεισαν χτες την οδό Θηβών στο ύψος της Ιεράς οδού. Αμέσως μετά έκαναν πορεία στους δρόμους του Αιγάλεω. Εκτός όμως από κινητοποιήσεις, στο Αιγάλεω συμβαίνουν και ευτράπελα. Στο 1ο Λύκειο - συστεγάζεται με το Νυχτερινό Λύκειο - αστυνομικοί ζήτησαν από τους νυχτερινούς μαθητές, που βρίσκονταν στο κτίριο, το οποίο είναι υπό κατάληψη, να φύγουν, γιατί αφού υπό κανονικές συνθήκες οι νυχτερινοί δεν πηγαίνουν σχολείο το πρωί, θεωρούνται εξωσχολικοί!

Στη Ν. Σμύρνη

Στο 5ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, στη 1.30 το πρωί ξημερώματα Δευτέρας, ο Λυκειάρχης Γ. Βακάλης, εκμεταλλευόμενος το ότι οι μαθητές δε βρίσκονταν στο σχολείο, μαζί με "αγανακτισμένους γονείς", ένα περιπολικό της αστυνομίας και ιδιωτικούς αστυνομικούς (σεκιούριτι), πήγαν στο σχολείο και αφαίρεσαν τη σιδερένια εξώπορτά του! Ετσι, ερχόμενοι τη Δευτέρα το πρωί οι μαθητές, βρήκαν το σχολείο χωρίς πόρτα. Στο 2ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, η διεύθυνση του σχολείου και ο σύλλογος γονέων απείλησε το 15μελές ότι σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κάνουν κατάληψη, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν 12 εκατομμύρια δραχμές, ποσό που αντιστοιχεί στις ζημιές που προκλήθηκαν στο σχολείο στη διάρκεια των καταλήψεων το Δεκέμβρη και τις οποίες προσπαθούν να χρεώσουν στους μαθητές.

Σθεναρή αντίσταση

Χτες, στήθηκαν μαθητικά μπλόκα στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους, Αλεξάνδρας και Δημητσάνας, στο Παγκράτι, στη λεωφόρο Ηρακλείου στο Ν. Ηράκλειο, στην Κυψέλη, στην οδό Τζαβέλλα στον Πειραιά, στην Κ. Δημητρίου στο Μοσχάτο, στη λεωφόρο Αθηνών, στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στη"Ρενό", στη διασταύρωση Σαλαμίνας και Δημοκρατίας στο Μενίδι, στη διασταύρωση Αχαρνών και Τσούντα, στη συμβολή Κηφισίας και Βασ. Σοφίας, στη λεωφόρο Συγγρού, στη Δυρραχίου και Αγ. Μελετίου, στη Θησέως στην Καλλιθέα, στην Κηφισίας, στην οδό Παξών και την οδό Κεφαλληνίας στην Κυψέλη και στην οδό Αγαθουπόλεως. Μαθητές από σχολεία του Πειραιά, απέκλεισαν χτες την οδό Πειραιώς στο ύψος της "Ελαϊς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ