Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ψηλά η σημαία του αγώνα
  • Στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 μ.μ. στον ίδιο χώρο η συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων
  • Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης και σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ανταμώνουν για ένα νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, προκειμένου να στείλουν εκ νέου το μήνυμα πως "δε θα περάσει" η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση. Στο πλευρό τους βρίσκονται οι γονείς και οι απεργοί εκπαιδευτικοί που έχουν οργανώσει προσυγκέντρωση στον ίδιο χώρο στις 11 π.μ.

Στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές της πόλης, διοργανώνει συλλαλητήριο συμπαράστασης.

Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές ενέργειες ενάντια στον αγώνα των μαθητών του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Νεάπολης προέβη η Δημοτική Αρχή, με την κάλυψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Νομαρχίας, η οποία με απόφαση - τελεσίγραφο και κατά παράβαση των σχετικών νόμων, μεταστέγασε εν μια νυκτί το σχολείο, που τελεί υπό κατάληψη, στα γύρω σχολικά κτίρια της Νεάπολης, σε απογευματινή βάρδια.

Η Γ ΕΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για χτες και την Παρασκευή - συμπληρωματικά στις 2ωρες της ΟΛΜΕ - διευκολύνοντας έτσι τους εκπαιδευτικούς να μην πάνε για μάθημα στα άλλα σχολεία και με ανακοίνωσή της καλεί τη Νομαρχία να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή απόφαση: "Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, που επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία και την εποχή των καταλήψεων του '90-'91, νεκρανασταίνεται σήμερα από τους υιοθετημένους "εκσυγχρονιστές - μεταρρυθμιστές" της Παιδείας. Η απόφαση αυτή συνιστά πλήρη ευτελισμό και κατακερματισμό του εκπαιδευτικού έργου. Καταλύει την αυτονομία του και συνιστά, σύμφωνα με την κείμενη Εργατική Νομοθεσία, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών, υπό καθεστώς, μάλιστα, πειθαναγκασμού, με την απειλή των απουσιών για τους μαθητές και των πειθαρχικών διώξεων για τους καθηγητές".

Οι μαθητές του Πολυκλαδικού από την πλευρά τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη αυτή απόφαση, έκλεισαν για μια περίπου ώρα την οδό Ελπίδος στη Νεάπολη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν για άλλη μια φορά ψηφοφορία, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών τάχτηκε υπέρ της συνέχισης της κατάληψης. Μάθημα δεν έγινε και σε καμία από τις "εναλλακτικές" σχολικές στέγες που εξασφάλισε η Νομαρχία.

Εκπαιδευτικοί

Σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι και γραμματείς των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δήλωσαν την υποστήριξή τους στο μαθητικό κίνημα και αρνήθηκαν την οποιαδήποτε "πατρωνία και χειραγώγησή" του από τους ίδιους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι υπονομευτές και οι ηθικοί αυτουργοί κατοικοεδρεύουν στο υπουργείο Παιδείας.

Αναφερόμενος ο γραμματέας της Δ ΕΛΜΕ Χ. Θεοδωρακόπουλος στους χαρακτηρισμούς που εκτόξευσαν εναντίον του κλάδου των εκπαιδευτικών οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από το βήμα της Βουλής, είπε πως είναι απαράδεκτοι, μειωτικοί και υβριστικοί. Δήλωσε, δε, ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ ξεκαθάρισε ότι "η κυβέρνηση κυβερνά και από αυτή περιμένουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να δώσει τη λύση".

Πανεργατικό συλλαλητήριο

Η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης καλεί το λαό της πόλης να συμπαρασταθεί έμπρακτα στο μαθητικό κίνημα, περιφρουρώντας τον αγώνα των μαθητών από τις αστυνομικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις, από την τρομοκρατία και το χαφιεδισμό και να πάρει μαζικά μέρος στο αποψινό συλλαλητήριο που οργανώνει στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Καταγγέλλοντας την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, επισημαίνει: "Ο αγώνας των μαθητών ενάντια στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των μηχανισμών του κράτους και της κυβέρνησης. Ολοι επιστρατεύονται για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών: Αστυνομία, εισαγγελείς, παρακρατικοί, χαφιέδες, υπουργοί, που απειλούν και τρομοκρατούν τα παιδιά και τους γονείς. Ακόμη και "αγανακτισμένοι γονείς" επιστρατεύονται που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία από τις τοπικές οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος για να δημιουργήσουν επεισόδια έξω από τα σχολεία. Θυμήθηκαν ξαφνικά και τη χρόνια μάστιγα των ναρκωτικών, όταν πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη διαφήμιζαν την αποποινικοποίησή τους και την καλλιέργειά τους σε γλάστρες των σπιτιών!".

Τραγική, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Σωματείων Θεσσαλονίκης, την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην παιδεία, τονίζοντας ότι όλα προέρχονται από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Παράλληλα κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση να συζητήσει άμεσα με τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση μόνο σε χάος μπορεί να οδηγήσει.

Στις άλλες περιοχές

Με συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμων κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση οι μαθητές όλων των πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης.

  • Στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε χτες συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους με την καθολική συμμετοχή των μαθητών της πόλης. Οι μαθητές κλείνοντας την πορεία διαμαρτυρίας απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κατερίνη,το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από το Εθνικό Στάδιο της πόλης. Οι μαθητές ανακοίνωσαν ότι αρχικά θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.
  • Στην Κοζάνη,οι μαθητές θα αποκλείσουν τον κόμβο που οδηγεί προς την Εθνική Οδό Κοζάνης - Αθήνας.
  • Στη Δράμα,οι μαθητές πραγματοποιούν στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία.
  • Στην Ξάνθη,στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη.
  • Στην Κομοτηνή στις 10.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Στην Αλεξανδρούπολη στις 9 π.μ. έξω από το Πολυκλαδικό Λύκειο της πόλης. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι μαθητές των Φερρών.
  • Στις Σέρρες οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ το απόγευμα οι μαθητές της απογευματινής βάρδιας θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των ΤΕΕ.
  • Στα Γιαννιτσά θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της πόλης. Θα ακολουθήσει ομιλία του Συντονιστικού και πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ