Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ομόφωνο ΟΧΙ στην κυβερνητική μεθόδευση

Την άρση της απόφασης του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη, με την οποία έθεσε εκ νέου σε αργία την Βέρα Νικολα'ϊδου, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πολιτική δίωξη δεν περνά στην πράξη. Αποφασιστική παρέμβαση του μαζικού λαϊκού κινήματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία έθεσε και πάλι σε αργία την επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και δημοτική σύμβουλο Βέρα Νικολαϊδου,ζητά - με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας - από το διορισμένο από την κυβέρνηση γενικό γραμματέα Περιφέρειας Αττικής. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ουσιαστικά να μην εφαρμόσει την απόφαση του Περιφερειάρχη και παράλληλα να ζητήσει την επίσπευση των δικονομικών διαδικασιών για την εκδίκαση της υπόθεσης "Ηράκλειτος", που στάθηκε και η αφορμή για τη σχεδιασμένη πολιτική δίωξη της επικεφαλής της "ΔΕ".

Σημαντικό ρόλο, για να υπάρξει ομόφωνη, τελικά, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπαιξε η κινητοποίηση του ίδιου του δημοκρατικού λαού της Κοκκινιάς, που έκανε καθαρή την απόφασή του να υπερασπίσει την Βέρα Νικολαϊδου από την κυβερνητική αυθαιρεσία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων και διαβάστηκαν ψηφίσματα, μέσα από τα οποία γινόταν καθαρό πως η Κοκκινιά δεν μπορεί να δεχτεί αυτή τη μεθοδευμένη πολιτική δίωξη και την απόπειρα να σπιλωθεί μια καταξιωμένη αγωνίστρια "που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ΤΑ στους κοινωνικούς και διεκδικητικούς αγώνες".

Παράλληλα, η σοβαρότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι της ΔΕ, αναφερόμενοι σ' όλο το ιστορικό της κυβερνητικής μεθόδευσης, έπεισαν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και τους ανάγκασαν να σκεφτούν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση εκτός ημερήσιας διάταξης από την ίδια τη ΔΕ και η συζήτηση έγινε τελικά δυνατή μόνο κάτω από την επίμονη προσπάθεια τόσο των συμβούλων της παράταξης όσο και του ίδιου του κόσμου που είχε κατακλύσει την αίθουσα.

Στο ξεκίνημά της η συνεδρίαση δεν προδιέθετε για το αίσιο τέλος της. Ο νέος πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Μεσίσκλης,στην πρώτη μάλιστα συνεδρίαση που προήδρευε, αγνόησε προκλητικά την παρουσία της Β. Νικολαϊδου, δε διάβασε το όνομά της στον κατάλογο πριν τη συνεδρίαση, ενώ το όνομά της δεν υπήρχε ούτε στο βιβλίο που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι πως είναι παρόντες! Με λίγα λόγια, η δημοτική αρχή αποφάσισε "ξαφνικά" να θέσει σε εφαρμογή τη νέα απόφαση για αργία, ενώ τους προηγούμενους μήνες η Β. Νικολαϊδου, όντας σε "αργία" τυπικά, όχι μόνο παρακολουθούσε κανονικά τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά υπέγραφε και τις αποφάσεις!

Η επικεφαλής της ΔΕ, καταθέτοντας τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να συζητηθεί το θέμα, αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν στις αποφάσεις για αργία, αρχής γενομένης από το Δεκέμβρη του '97, που ο δήμαρχος Β. Τράπαλης κατέθεσε σχετική αίτηση, αλλά και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της. Υπενθύμισε ότι η δίκη τον Ιούνη του '98 αναβλήθηκε με ευθύνη της τότε και σημερινής δημοτικής αρχής και την πρωτοφανή, στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απόφαση του ΓΓ της Περιφέρειας να θέσει σε αργία αιρετό, χωρίς να υπάρχει καν απόφαση δικαστηρίου. "Είναι όλα προκατασκευασμένα, ήταν τα πάντα έτοιμα", τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη νέα απόφαση που τη θέτει σε αργία, αφού ήρθε σε μια περίοδο που η ΔΕ έχει στριμώξει αρκετά τη δημοτική αρχή όσον αφορά μια σειρά ζητήματα, όπως το χρέος του δήμου στο δημόσιο ταμείο, η κατάσταση στη Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΤΕΟΠΑΝ) και στοιχεία για μια σειρά έργα.

Η Β. Νικολαϊδου πρόσθεσε πως η κίνηση του δημάρχου να καλέσει τον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της ΔΕ, να ορκιστεί στη θέση της είναι τυπικά παράνομη και ηθικά απαράδεκτη, αφού δε συντρέχει κανένας τυπικός λόγος. "Η πολιτική δίωξη και η εξόντωση της Νικολαϊδου είναι ο μοναδικός λόγος", τόνισε για να συμπληρώσει, πως όταν ξεκινούν οι διώξεις στους κομμουνιστές, σύντομα θα ακολουθήσουν και στους άλλους. Για να καταλήξει ότι "καμία απόφαση δεν μπορεί να μας βγάλει από την πολιτική δράση" και να καλέσει το ΔΣ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των δημοκρατικών παραδόσεών του.

Στη συνέχεια μίλησαν οι περισσότεροι σύμβουλοι της ΔΕ. Ανάμεσά τους, οΣτέλιος Μπενετάτος τόνισε ότι κανένας διορισμένος δεν μπορεί να καταργήσει έναν εκλεγμένο και πρόσθεσε ότι η φωνή της ΔΕ ενοχλεί. Ο Σπύρος Ιωαννίδης και ο Δημήτρης Σεϊτανίδης άσκησαν σκληρή κριτική όσον αφορά στην υποκριτική τυπολατρία της Δημοτικής Αρχής, ενώ, η νεοεκλεγμένη δημοτική σύμβουλος της παράταξης Πόπη Παναγιωτοπούλου κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για γκαιμπελισμό.

Θετική παρέμβαση έκανε ο επικεφαλής της "Νέας Εποχής" Β. Κίτσος, ο οποίος τόνισε ότι με αποφάσεις σαν κι αυτή του Περιφερειάρχη δε διασύρεται η Β. Νικολαϊδου αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Β. Τράπαλης επέλεξε και πάλι τη γνωστή τακτική του Πόντιου Πιλάτου, ενώ, κάνοντας το άσπρο μαύρο έφτασε να κατηγορεί τη ΔΕ για... "κυνήγι μαγισσών"...

Η ομόφωνη απόφαση πάρθηκε μετά από τέσσερις ώρες συζήτησης και ενώ αρχικά έγινε απόπειρα από τη δημοτική αρχή να προτείνει όχι την απαίτηση της άρσης της απόφασης του περιφερειάρχη, αλλά... την έκδοση ενός ψηφίσματος, με το οποίο να εκφράζονται γενικά οι ευχές της για τη λύση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ