Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Η απεξάρτηση είναι ευθύνη ζωής

Με συνοπτικές διαδικασίες προχωρεί η κυβέρνηση στην απομάκρυνση των 14 θεραπευτών της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω", καθώς έληξαν χτες οι συμβάσεις τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) - στο οποίο ανήκει το "18 Ανω" - αποφάσισε στη χτεσινή του συνεδρίαση να κοινοποιήσει προς τους 14 θεραπευτές διαπιστωτικές πράξεις. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης - πέρα απ' το ότι θα σηματοδοτήσει την απόλυση των 14 θεραπευτών - θα σημάνει και την άμεση διακοπή της θεραπείας των ενταγμένων στα προγράμματα απεξάρτησης, καθώς η σχέση του εξαρτημένου - θεραπευτή είναι μοναδική και καθοριστική για την πορεία αυτού που αποφασίζει να μπει σε ένα πρόγραμμα.

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, που η κυβέρνηση ταλαιπωρεί τη θεραπευτική κοινότητα, αρνούμενη να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει.

Καθοριστική σημασία

Στον κρίσιμο ρόλο που παίζει η θεραπευτική ομάδα - στην οποία ανήκουν οι 14 θεραπευτές - αναφέρεται κείμενο, που έστειλε χτες η ίδια Θεραπευτική ομάδα προς το ΔΣ του ΨΝΑ.

"Στα πλαίσια της φιλοσοφίας του "18 Ανω", η σχέση του θεραπευόμενου που εντάσσεται στο πρόγραμμα απεξάρτησης με το θεραπευτή του είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της θεραπείας, υπογραμμίζει η θεραπευτική ομάδα. Στηριγμένος, συνεχίζει, σ' αυτήν τη σχέση ο εξαρτημένος βρίσκει το κουράγιο και τη δύναμη να σεβαστεί τους κανόνες και τα όρια του θεραπευτικού πλαισίου και να διαμορφώσει μια νέα στάση ζωής, μια νέα σχέση με τον εαυτό του και τον κόσμο, χωρίς ναρκωτικά, με αξίες και στόχους. Η θεραπευτική σχέση, σύμφωνα και με τη διεθνή βιβλιογραφία, αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν όλες οι μετέπειτα σχέσεις του απεξαρτημένου, λειτουργώντας ως πρότυπο μιας σχέσης με αρχές - τις αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία του "18 Ανω" (την ειλικρίνεια, την αμεσότητα, το σεβασμό στην αξία του ανθρώπου, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά)".

"Η απειλούμενη, υπογραμμίζει η Θεραπευτική Ομάδα, αυτή τη στιγμή διακοπή αυτής της σχέσης, απόρροια της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις αυτών των 14 θεραπευτών, μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την εξέλιξη της θεραπείας του εξαρτημένου, μιας προσωπικότητας εξαιρετικά ευάλωτης και ελλειμματικής, που μπορεί μέσα στη ματαίωση που θα προκαλέσει η διακοπή αυτής της σχέσης να οδηγηθεί στην υποτροπή, στην επιστροφή στα ναρκωτικά και ίσως στο θάνατο. Η θεραπεία απεξάρτησης είναι μια ευθύνη ζωής για χιλιάδες ανθρώπους και θα πρέπει ν' αντιμετωπίζεται με τον απαιτούμενο σεβασμό απ' όλους. Αλλωστε, ακριβώς λόγω της σημασίας αυτής της σχέσης, που αποτελεί μείζον επιστημονικό ζήτημα, η Μονάδα μέχρι σήμερα είχε αποφασιστικό λόγο στην επιλογή του προσωπικού της, δηλαδή όλων όσων καλούνται να προσφέρουν έργο στο δύσκολο χώρο της θεραπείας απεξάρτησης. Γιατί αυτή η επιλογή οφείλει να γίνεται με ειδικά κριτήρια, που αφορούν ειδικές επιστημονικές γνώσεις, εμπειρία, συγκροτημένη προσωπικότητα, ήθος, αρχές, κοσμοθεωρία. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αντιμετωπίζεται μια ειδική Μονάδα με αντικείμενο την εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε Μονάδα του Δημοσίου".

Και το έγγραφο καταλήγει: "Το ζήτημα πέραν των άλλων - των παραμέτρων, δηλαδή, που αφορούν την ανεργία έμπειρων και ικανών στελεχών της Μονάδας - είναι πάνω απ' όλα ζήτημα επιστημονικής και ηθικής τάξης.Και αυτό μας δεσμεύει όλους. Και δε μας επιτρέπει την παραμικρή υποχώρηση στις αρχές μας. Ως μέλη της θεραπευτικής ομάδας του "18 Ανω" κρινόμαστε απ' όλους, απ' τους θεραπευόμενους, απ' τον επιστημονικό κόσμο, απ' ολόκληρη την κοινωνία. Μαζί μας, όμως, κρίνεται και η στάση της κυβέρνησης, προς την οποία είναι στραμμένα τα μάτια χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν απ' τα ναρκωτικά και για τους οποίους το "18 Ανω" είναι η μόνη ελπίδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ