Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα δολάρια του αίματος

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Νίκολας Μπερνς "συμβουλεύει" - με δηλώσεις του, την περασμένη Κυριακή, στο ΒΗΜΑ - την ελληνική κυβέρνηση ν' αγοράσει τ' αμερικάνικα πολεμικά αεροσκάφη, F - 15 και F - 16, επικαλούμενος το επιχείρημα ότι αυτά "είναι τα μόνα δοκιμασμένα στη μάχη", όπως αποδείχτηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν και η υπεύθυνη του Πενταγώνου για τους εξοπλισμούς, Ελεάνορ Στέκτορ, έστειλαν επιστολές προς την ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας την προμήθεια αμερικάνικων οπλικών συστημάτων, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, υποχρεούται να εφοδιάζεται με αμερικάνικα όπλα τα οποία "διευρύνουν την τυποποίηση και τη συλλειτουργία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

Βεβαίως, η απαίτηση των ΗΠΑ να προμηθεύεται η Ελλάδα αμερικάνικα όπλα "δικαιολογείται", εν πολλοίς, καθότι αφορά σε μια σύμμαχη χώρα στο ΝΑΤΟ. Πολύ περισσότερο, που οι ΗΠΑ επιβάλλουν την απαίτησή τους και σε ανεξάρτητες χώρες, όπως πρόσφατα, που απαγόρευσαν στην Κύπρο να εγκαταστήσει τους S - 300. Οι κυνικές απαιτήσεις τους δεν είναι πρωτοφανείς και ανεξήγητες. Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνώντες της Ελλάδας, αποδεικνύεται πλέον, πως δε διαθέτουν ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας, αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των ΗΠΑ.

Αξίζει, όμως, να σταθούμε στο "επιχείρημα" του Αμερικανού πρεσβευτή, για να "πείσει" περί της αναγκαιότητας να προμηθευτεί η χώρα μας τ' αμερικάνικα αεροπλάνα. Ο Ν. Μπερνς λέει: "Εδώ τα καλά όπλα, που το απέδειξαν στον πόλεμο του Ιράκ. Αγοράστε τα, σας συμφέρει".

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, εκτός του ότι αποσκοπούσε στην εξασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή του πετρελαίου και στην εμπέδωση, επί Γης, της "νέας τάξης πραγμάτων", αποτέλεσε και μια επίδειξη όπλων προς υποψήφιους αγοραστές. Ολα τ' άλλα - τα περί "αντιμετώπισης των επικίνδυνων Σαντάμ" και τα περί "λεκέδων στο φόρεμα της Μόνικας" - αποτελούν "προφάσεις εν αμαρτίαις" και "παραμύθια" τύπου "κοκκινοσκουφίτσας" για μικρά παιδιά.

Φυσικά, δεν πιστεύουμε ότι "κομίζoμεν γλαύκαν ες Αθήνας", επισημαίνοντας ότι οι ιμπεριαλιστές εξαπολύουν πολέμους και για να πωλούν όπλα. Αλλά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι το αίμα χιλιάδων αθώων θυμάτων των βομβαρδισμών στο Ιράκ, μετατρέπεται σε δολάρια, που συρρέουν στα ταμεία των αμερικάνικων πολυεθνικών όπλων.

Ο "εμπορικός κυνισμός" του Ν. Μπερνς δεν ξαφνιάζει τους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ", όσους γνωρίζουν ότι στα καθήκοντα του Αμερικανού πρεσβευτή είναι να εμφανίζεται και ως "πλασιέ" των πολυεθνικών όπλων. Δεν ξαφνιάζει, πλέον, ούτε και η μη αντίδραση στις αμερικανικές εκβιαστικές απαιτήσεις, από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, προ καιρού, έχει πλήρως συνταυτιστεί με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να επιχαίρει δημοσίως για τη δολοφονική αμερικανοβρετανική επιδρομή στο Ιράκ.

Το πρόβλημα είναι τι κάνει ο ελληνικός λαός. Είναι δυνατόν οι Ελληνες ν' αποδέχονται τη μετατροπή της χώρας μας σε "αποικία" των ΗΠΑ, να μην αντιδρούν στις ανθρωποσφαγές λαών από τους Αμερικανούς, για ν' αναπτύσσεται το εμπόριο όπλων;

Δεν πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός έχασε την εθνική αξιοπρέπειά του και τις ανθρωπιστικές ευαισθησίες του.

Απλώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο "παγωμάρας" και αδράνειας, που γρήγορα θα ξεπεραστεί και οι Ελληνες θα βρουν τον τρόπο, να παραμερίσουν τους "Εφιάλτες", να συναντηθούν με τους λαούς της Γης στα "πεδία των μαχών", για ν' αποκρούσουν την "κάθοδο των βαρβάρων".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ