Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στην εξαφάνιση των "τσεμπελιών"

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την καλλιέργεια "τσεμπελιών" οι περισσότεροι από 7.000 φτωχοί καπνοπαραγωγοί της περιοχής Ξηρομέρου, καθώς είναι η καταλληλότερη ποικιλία καπνού για την ορεινή και άγονη αυτή περιοχή, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Βαγγέλης Μπούτας.

Οι αγρότες των περιοχής αυτής, τονίζεται στην Ερώτηση, ασχολούνται κυρίως με την καπνοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία και τη συγκεκριμένη ποικιλία καπνού την καλλιεργούν πάππου προς πάππου. Ομως οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλουν την παύση της καλλιέργειας "τσεμπελιών" και μείωσαν την ποσόστωση σε 900 τόνους. Οι νέες ποικιλίες που προτείνουν είναι το Σ-79 και Σ-53, τις οποίες επιδοτούν με τέτοιο τρόπο, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η επιδότηση ανά κιλό και να μειώνεται το εισόδημα των φτωχών παραγωγών.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους, η πολύτροπη στήριξη των καπνεμπόρων (τρόποι υπογραφής συμβολαίων, τιμές, εγγυητικές επιστολές κλπ.) τους επιτρέπει να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς και να τους πληρώνουν με πολύ χαμηλές τιμές (φέτος 100- 200 δρχ/κιλό λιγότερο). Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, ότι πάνω από 500 οικογένειες "πήραν τα μάτια τους" και έφυγαν από την Κατούνα τα τελευταία χρόνια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε οι καπνοπαραγωγοί στην περιοχή Κατούνας Ξηρομέρου να καλλιεργήσουν ανεμπόδιστα το "τσεμπέλι", χωρίς περιορισμούς με ποσοστώσεις. Παράλληλα, τον ρωτούν για το τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να αυξηθεί και η επιδότηση και η τιμή που πληρώνουν οι καπνέμποροι και να ενισχυθεί το εισοδήμα των καπνοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ