Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ογκώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο χτες στη Λάρισα

Σήμερα στην Καρδίτσα και το Βόλο

Χιλιάδες μαθητές, εργαζόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, αγρότες, αλλά και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στους δύο αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά κυρίως, για να διατρανώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα έως την τελική δικαίωση. Τη "σκυτάλη" παίρνουν σήμερα η Καρδίτσα και ο Βόλος,όπου θα γίνουν συλλαλητήρια μαθητών και φορέων στις κεντρικές πλατείες των δύο θεσσαλικών πόλεων.

Το χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Αγώνα μαθητών, το δήμο, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, την Ενωση Γονέων, την ΕΛΜΕ, την ΠΕΑΕΑ και άλλους φορείς, συλλόγους και ομοσπονδίες. Στο συλλαλητήριο - όπου εκτός απ' την εκπληκτική συμμετοχή υπήρχε πάθος και παλμός - μίλησε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ο Θωμάς Βασιλείου και η μαθήτρια Μαριλένα Θωμοπούλου.Αμέσως μετά διαβάστηκε το ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται πως "η προσπάθεια να ποινικοποιηθούν οι μαθητικοί αγώνες, να σταλούν τα παιδιά στους εισαγγελείς και στα δικαστήρια, οι απειλές για χάσιμο της χρονιάς - αυτής ακριβώς της χρονιάς που θα κρίνει το μέλλον τους, θα πέσει στο κενό". Ακολούθησε συναυλία με μαθητικά μουσικά σχήματα.

Να σημειωθεί πως στη Λάρισα υπό κατάληψη βρίσκονται πέντε λύκεια της πόλης, το Πολυκλαδικό, το ΤΕΕ, η ΤΕΣ και τα λύκεια Πλατύκαμπου και Τυρνάβου, καθώς και τέσσερα γυμνάσια. Μάλιστα χτες η δευτεροβάθμια εκπαίδευση Λάρισας προσπάθησε να βρει τρόπους, ώστε να μεταστεγαστούν σε άλλα κτίρια τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη. Χάρη στην άμεση αντίδραση του Συντονιστικού Αγώνα των μαθητών και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Τέλος, εκδήλωση για την παιδεία διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη η Ενωση Γυναικών Λάρισας (παράρτημα ΟΓΕ).

Καρδίτσα, Βόλος, Τρίκαλα

Στην Καρδίτσα ο διευθυντής του ΤΕΛ - που βρίσκεται υπό κατάληψη - Βάιος Τσινόπουλος, "πυροδότησε" χτες την ατμόσφαιρα, όταν κατηγόρησε τους μαθητές ότι παρακινούνται "από την ομάδα Μπούτα" (σ.σ: γιος του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα). Το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Καρδίτσας απάντησε αμέσως με ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου τονίζεται ότι "οι μηχανισμοί τρομοκράτησης δε μας φοβίζουν, αντίθετα δυναμώνουν την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα των μαθητών μέχρι την τελική νίκη".

Σε κατάληψη βρίσκεται, επίσης, και το Πολυκλαδικό Λύκειο της πόλης, ενώ σήμερα το πρωί οι μαθητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μαζί με τους καθηγητές τους.

Στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των μαθητών καλεί όλα τα λύκεια του νομού, που δεν τελούν υπό κατάληψη, να κάνουν συνελεύσεις με δημοκρατικές διαδικασίες και ν' αποφασίσουν υπέρ των καταλήψεων, "γιατί ο αγώνας μας βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο". Καλεί, επίσης, όλους τους φορείς του νομού, το λαό της Καρδίτσας, να τους συμπαρασταθούν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο.

Απαντώντας στον διευθυντή του ΤΕΛ Καρδίτσας Βάιο Τσινόπουλο, το Συντονιστικό τονίζει: "Δεν είμαστε μια "μικρή ομάδα του Μπούτα" που δήθεν υποκινεί τους μαθητές για κλείσιμο των σχολείων, αλλά συνειδητοποιημένα και ώριμα άτομα, τα οποία εκλεγήκαμε δημοκρατικά από τους μαθητές στα 15μελή συμβούλια των σχολείων μας, με σκοπό να είμαστε μπροστάρηδες στους αγώνες που οι ίδιοι αποφασίζουν.

Τονίζουμε ότι δε θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Τσινόπουλο και σε κανέναν άλλο κύριο, να σταματήσουμε τον αγώνα μας, για να εξυπηρετηθούν οι δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις φιλοδοξίες και τα οράματα των μαθητών".

Στον Βόλο - όπου τα 13 απ' τα 15 λύκεια της πόλης βρίσκονται σε κατάληψη - στις 11.30 σήμερα το πρωί θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Στα Τρίκαλα,τέλος, και τα εννέα λύκεια της πόλης βρίσκονται υπό κατάληψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ