Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΓΙΑΡΤΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι μαθητές θα νικήσουν

- Ο αγώνας των μαθητών έχει δεχτεί μια επίθεση με εισαγγελικές παρεμβάσεις, απειλές για αυτόφωρα κτλ. Τελικά κατά τη γνώμη σας όλη αυτή η τρομοκρατία τι αποτέλεσμα είχε;

- Είναι γεγονός ότι το μαθητικό κίνημα σ' αυτό το μεγαλειώδη αγώνα του έχει δεχτεί μια, χωρίς προηγούμενο, επίθεση κατατρομοκράτησης. Με την προκλητική παρουσία ΜΑΤ και αστυνομικών στις κινητοποιήσεις των μαθητών, με συλλογή στοιχείων από την Αστυνομία, για τη δράση πρωτοπόρων μαθητών στα μπλόκα και στις διαδηλώσεις, με εισαγγελικές παρεμβάσεις, αποφάσεις για αυτόφωρα κτλ.

Μαζί με όλα αυτά, στην προσπάθεια της τρομοκράτησης έχουν επιστρατευτεί και οι γνωστές πλέον συμμορίες των κουκουλοφόρων που δρουν στη διάρκεια των μαθητικών διαδηλώσεων. Τελικά, οι μαθητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα Μαθητικά Συμβούλια, τα Τοπικά Συντονιστικά και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας απάντησαν ώριμα - ψύχραιμα - αποφασιστικά και με μεγάλη μαχητικότητα και υψηλό ηθικό. Κάθε προσπάθεια δυσφήμισης, τρομοκράτησης έπεσε στο κενό. Οι μαθητές, με τα έργα και όχι μόνο με τα λόγια τους, απέδειξαν ότι η τρομοκρατία δεν περνά στα σχολεία!

- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει κάνει υποχωρήσεις και ταυτόχρονα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί ορισμένων "ρυθμίσεων" κτλ. Ποια είναι η γνώμη σας;

- Οι μέχρι σήμερα μαθητικές κινητοποιήσεις, η συνέχεια, η αντοχή και κλιμάκωσή τους σ' όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι η δυναμική του μαθητικού κινήματος όχι μόνο εκτονώνεται αλλά ενισχύεται. Το μαθητικό κίνημα 98' - 99' δε ζητά απλά κάποιες ανούσιες ρυθμίσεις σε δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ζητήματα. Διεκδικεί να αφήσει τους νόμους Αρσένη - Σημίτη στα χαρτιά, το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό εδώ και 3 - 4 μήνες. Μπορεί και πρέπει να συνεχίσει, μπορεί και πρέπει να κατακτήσει μια περήφανη νίκη.

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων και του ηθικού των μαθητών είναι ότι αντιμετώπισαν με παγερή αδιαφορία τις προηγούμενες υποτιθέμενες ρυθμίσεις του υπουργού Παιδείας. Επίσης, με ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό, ενότητα και ένταση του αγώνα αντιμετώπισαν τις προσπάθειες διάσπασης, δυσφήμισης και τρομοκράτησης.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι για ένα λόγο ακόμα. Απ' το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα μαζί με το μαθητικό κίνημα όλο και περισσότερο προωθούν τη δράση τους οι καθηγητές, γονείς, εργατικά σωματεία. Η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση διαμορφώνουν όρους, ώστε οι οποιεσδήποτε μελλοντικές "ρυθμίσεις" του υπουργείου να πέσουν ξανά στο κενό.

- Εσείς πώς βλέπετε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων;

- Η ΚΝΕ σταθερά και αταλάντευτα στηρίζει το δίκαιο αγώνα των μαθητών. Τα χιλιάδες μέλη και φίλοι της, απ' την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Θεωρούμε τα ψηφίσματα - καλέσματα της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα που έγινε στις 20/12/98, αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα - κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που έγινε στις 17 Γενάρηπως δίνουν την απάντηση στο ερώτημά σας.

Οι μαθητές συνεχίζουν το μεγαλειώδη και όμορφο αγώνα τους. Οι Γενικές Συνελεύσεις, τα Μαθητικά Συμβούλια, τα τοπικά συντονιστικά μαζικά υιοθετούν το κάλεσμα της συνέχειας. Μόνο τις τελευταίες 3 μέρες έγιναν πάνω από 60 μπλόκα σε Αθήνα - Πειραιά με μαζική συμμετοχή των μαθητών. Ταυτόχρονα, σήμερα οι μαθητές κατά χιλιάδες ξανακατεβαίνουν στην Αθήνα, ενώ οι καταλήψεις φτάνουν σε 1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ