Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντικοινωνική κατάληξη

Εκεί που κάποιοι προσπαθούσαν με επικοινωνιακά τερτίπια να αναστηλώσουν το "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ, ήρθε ένας απ' τους αρμόδιους υπουργούς, ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Λ. Παπαδήμας, να διαλύσει όποιες ψευδαισθήσεις υπήρχαν: Οι αλλοδαποί εργάτες, είπε, δε θα περιθάλπονται στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός κι αν είναι κάτοικοι χωρών με τις οποίες έχει γίνει διακρατική συμφωνία!

Οι ανήμποροι μετανάστες κάθε κατηγορίας φτάνουν καταταλαιπωρημένοι και εξουθενωμένοι - θύματα πολλές φορές δουλεμπόρων - στη χώρα μας. Οταν ορθοποδήσουν - αν ορθοποδήσουν - μπαίνουν στη δούλεψη του κάθε επιτήδειου και γίνονται πηγή πλούτου.

Κι όταν αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν στην ώρα της ανάγκης και χρειαστούν το νοσοκομείο, τότε το ελληνικό κράτος θα φορέσει τους ευρω-φακούς της ΟΝΕ και θα κοιτάξει τις διακρατικές συμβάσεις...

Βέβαια, αυτή η προσήλωση στο γράμμα κάποιων συμβάσεων ίσως να αποτελεί εφόδιο για κάποιους απ' τους οικονομικούς εγκεφάλους των εκσυγχρονιστών, καθώς θα έχουν να παρουσιάσουν μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Αυτή η φρικτή προειδοποίηση σηματοδοτεί το ανώτατο στάδιο του παχυδερμισμού μιας ανάλγητης πολιτικής και απειλεί πλέον όλη την κοινωνία. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτή η απειλή, αλλά υπαρκτή πραγματικότητα, καθώς με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους αγρότες έμειναν ακάλυπτες όλες εκείνες οι κατηγορίες του πληθυσμού που είχαν περίθαλψη με το "χαρτί απορίας". Επίσης με τις ρυθμίσεις του αντικοινωνικού νόμου για την Πρόνοια καταργούνται τα ιατροκοινωνικά κέντρα του ΠΙΚΠΑ, που ήταν το απάγκιο των παιδιών των μεταναστών και των ανήμπορων κοινωνικών ομάδων.

Ηδη το κράτος έχει στραγγαλίσει οικονομικά τα δημόσια νοσοκομεία και έχει μεταθέσει το βάρος της λειτουργίας τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα νοσοκομεία είναι πάλι χρεωμένα προς τους προμηθευτές με δεκάδες δισεκατομμύρια, παρά τη ρύθμιση που έγινε πριν ένα χρόνο. Ο προϋπολογισμός του 1999 έκανε ακόμα μια βουτιά προς τα κάτω όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν δεκάδες δισ. δραχμές προς τα νοσοκομεία.

"Φαύλος κύκλος" και "χάος" δηλαδή, αναφωνούν οι εκσυγχρονιστές. Και κραυγάζουν ότι αρχίζουν το "νοικοκύρεμα" από τους εντελώς αδύναμους και απροστάτευτους.

Είναι αλήθεια ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παρουσιάζει σοβαρές ατέλειες και αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα και οι ευθύνες γι' αυτό βαρύνουν το κυβερνητικό κόμμα που ποτέ δεν το ολοκλήρωσε.

Παρά ταύτα προσφέρει υπηρεσίες σε 24ωρη βάση, που είναι μείζονος σημασίας για τους οικονομικά αδύναμους, και αποτελεί "διεθνές πρότυπο και παράδειγμα συμπεριφοράς υγειονομικού συστήματος με ευαισθησία και ανθρωπιά", όπως διαπίστωσε τελευταία η Επιτροπή που όρισε τα πρότυπα εφημερίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Κι όμως ο υπουργός Υγείας απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής για τις εφημερίες - το χρονικό διάστημα δηλαδή που βρίσκουν φροντίδα οι φτωχοί και οι ανασφάλιστοι - γιατί τη βρήκε ακριβή.

Ετσι λοιπόν αποκαθαρμένα τα δημόσια νοσοκομεία απ' τους κάθε είδους κοινωνικούς παρίες θα μπορούν να εκχωρηθούν σταδιακά στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που αποτελεί μια άλλη πλευρά της ίδιας πολιτικής.

Η επιλογή αυτή του υπουργού Υγείας έρχεται ως φυσιολογική κατάληξη της όλης αντικοινωνικής πολιτικής και πρακτικής της κυβέρνησης και "στρέφεται κατά του συνόλου της εργατικής τάξης", όπως κατήγγειλε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλείνει τις πόρτες» στους άπορους ψυχικά ασθενείς (2012-02-24 00:00:00.0)
Παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας (2009-01-28 00:00:00.0)
Κάλυψη των πραγματικών αναγκών (2007-05-03 00:00:00.0)
Ανθυγιεινό δίδυμο (2002-01-18 00:00:00.0)
BB οψη}Αγωνιστική αντεπίθεση (1999-02-12 00:00:00.0)
SOS από την περιφέρεια (1998-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ