Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Ολα στην ιδιωτική πρωτοβουλία...

Ετοιμάζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις που "διορθώνουν" το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ώστε να καταστραφούν και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι

Τη ...στενότητα του χρονοδιαγράμματος είναι έτοιμη να επικαλεστεί η κυβέρνηση, προκειμένου τα ειδικά ολυμπιακά έργα να γίνουν χωρίς να τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα να δοθούν ακόμη πιο εξωφρενικές παροχές και κίνητρα στους ιδιώτες, που θα τα κατασκευάσουν με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης - συγχρηματοδότησης και θα τα εκμεταλλευτούν αποκλειστικά για μερικές δεκαετίες!

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε ένα "σφικτό" χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων, ενώ αποφάσισε - όπως ανακοινώθηκε - να οριστικοποιήσει εντός των επόμενων ημερών τους κανονισμούς μελετών, οι οποίες προφανώς θα κινούνται στα όρια ή και εκτός της υπάρχουσας νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό, από την άποψη αυτή, ότι σήμερα το μεσημέρι θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο τον προγραμματισμό νομοθετικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση χωροταξικών και πολεοδομικών θεμάτων που αφορούν την εκτέλεση των έργων.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την αλλαγή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όπου χρειάζεται, για να χωροθετηθούν στους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στην Αττική οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, μελετάται να αρθούν νομοθετικά οποιαδήποτε "εμπόδια" υπάρχουν και αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμη και στον τομέα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για να γίνουν όλες αυτές οι καταστροφικές νομοθετικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επικαλείται τη στενότητα του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων, που η ίδια βέβαια καθόρισε και που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το εξής:

  • Για το Ολυμπιακό Χωριό στους πρόποδες της Πάρνηθας, ολοκλήρωση ως τον Ιούνη του 2004.
  • Για το Κέντρο Ιστιοπλοϊας στον Αγιο Κοσμά, ολοκλήρωση ως το Μάη του 2004.
  • Για το Ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο, ως τον Αύγουστο του 2001.
  • Για το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων στο Φάληρο, ως το Δεκέμβρη του 2003.
  • Για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις Φαλήρου, ως το Σεπτέμβρη του 2002.
  • Για το Κέντρο Αθλημάτων Σχοινιά, ως το Μάρτη του 2003.

Επίσης η Διυπουργική Επιτροπή, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της, ενέκρινε την έναρξη λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρίας, η οποία θα αναλάβει την ανάθεση και διαχείριση των ειδικών ολυμπιακών έργων, η οποία, ουσιαστικά, θα μοιράσει την "πίτα" των έργων στους ιδιώτες και θα καθορίσει και τα κίνητρα που θα παραχωρήσει το δημόσιο σ' αυτούς, σε συνεργασία με τον ξένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο που ήδη έχει προσληφθεί! Η διοίκηση της νέας αυτής ΑΕ, όπως ανακοινώθηκε, θα συγκροτηθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Ενα από τα "αγκάθια" που αντιμετωπίζονται είναι και το θέμα των απαλλοτριώσεων που θα χρειαστεί να γίνουν, ώστε να γίνει πιο ...ελκυστική η επένδυση των ιδιωτών στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κι αυτό, λοιπόν, το αίτημα των ιδιωτών προσπαθεί να λύσει με τον καλύτερο τρόπο γι' αυτούς η κυβέρνηση. Ηδη, το υπουργείο Εμπορίου ενέκρινε πίστωση 18 δισ. δρχ., που θα διατεθούν για τις απαλλοτριώσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ