Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόσωπο

Δόκτωρ Ιαν Ουίλμουτ

Τεχνητές μήτρες, άνθρωποι κατά "παραγγελία" με τη χρήση γενετικής επιστήμης και μπιχαβιοριστικής μεθοδολογίας, κοινωνία ελευθεριάζουσα και αμφιβόλως... σκεπτόμενη χτισμένη σε οικοδόμημα "πυραμίδας". Ο Αντλους Χάξλεϊ τα είχε πει όλα πριν 65 χρόνια, γράφοντας το αξεπέραστο "Θαυμαστός Γενναίος Κόσμος". Ο Δρ. Ιαν Ουίλμουτ τα... "ξαναλέει" σήμερα, με εφαλτήρα όχι την επιστημονική φαντασία, αλλά τα επιτεύγματα της γενετικής, δημιουργώντας μαζί με τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Ρόσλιν το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό: το προβατάκι Ντόλι, που αναστάτωσε την περασμένη βδομάδα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου.

Ομως, η κλωνοποίηση ανθρώπων - που κατά τους επιστήμονες είναι θεωρητικά δυνατή - είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γενετικού γονιδιώματος όχι μόνον έχει αρχίσει... αλλά πλησιάζει - εντός πενταετίας, κατά τις αισιόδοξες προβλέψεις - στο τέλος της. Η γενετική θεραπεία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, ενώ εκατοντάδες αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν αρχίσει να επιβάλουν υψηλότερα ασφάλιστρα σε πελάτες με βάση όχι το σημερινό, αλλά το... μελλοντικό βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό μετά από την ανάλυση δείγματος DNA. Πριν από ενάμιση χρόνο, αυστραλιανές επιχειρήσεις άρχισαν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους έχοντας στα αρχεία τους τα βιογραφικά τους σημειώματα σε συνδυασμό με τα πορίσματα γενετικών εξετάσεων. Αλλωστε εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία, δικαστήρια και αστυνομικές αρχές αλλοδαπών χωρών εξιχνιάζουν εγκλήματα όχι μόνον στηριζόμενες στα κλασικά δακτυλικά αποτυπώματα και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και στα δείγματα DNA.

"Τα πυρηνικά όπλα είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τη γενετική μηχανική", ισχυριζόταν την περασμένη βδομάδα ο Δρ. Ιαν Ουίλμουτ. Εάν έτσι νομίζει, σφάλλει!

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ