Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετρό εναντίον Ηριδανού!

Τις ανυπολόγιστες συνέπειες από τη διαρροή της υπόγειας κοίτης του Ηριδανού, εξαιτίας των έργων του μετρό επισημαίνει, με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων Αυδής.

"Οι συνέπειες της διαρροής είναι ανυπολόγιστης σημασίας για την αισθητική του περιβάλλοντος, γιατί τα επιφανειακά τμήματα του ποταμού στην Αρχαία Αγορά (μεταξύ Ποικίλης και Βασιλείου Στοάς) και ιδίως στον Κεραμεικό αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο του φυσικού και του ιστορικού τοπίου. Επιπλέον είναι άδηλες οι συνέπειες για το σύστημα των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής και χάνεται ένας σημαντικός υδάτινος πόρος, ενώ είχαν ήδη ληφθεί μέτρα για την αξιοποίησή του", τονίζει ο Λέων Αυδής.Παράλληλα εκφράζει τους φόβους του για περαιτέρω καταστροφή, εκτός από την αισθητική και οικολογική καταστροφή. "Η εκτροπή του υπόγειου ποταμού μπορεί να δημιουργήσει στο υπέδαφος ρήγματα και καθιζήσεις, με προφανείς συνέπειες για τις οποίες θα έχουν όχι μόνον την ηθική, αλλά και τη νομική ευθύνη οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων και των εταιριών "Αττικό Μετρό" και "Ολυμπιακό Μετρό"", επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες οι βουλευτές του ΚΚΕ Λέων Αυδής και Ορ. Κολοζώφ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, στην οποία επισήμαναν τον κίνδυνο καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, λόγω της διέλευσης της σήραγγας "Μετρό". Παράλληλα, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το εάν η απόφαση για διάνοιξη πιλοτικής σήραγγας - προκειμένου να εξακριβωθεί αν από την οριστική σήραγγα θα κινδυνεύσει ο Κεραμεικός - δε θα καταστρέψει το επιφανειακό τμήμα του Ηριδανού που βρίσκεται στην περιοχή. Τελικά, δε χρειάστηκε η πιλοτική σήραγγα για να καταστραφεί τμήμα του ποταμού... Λίγες μέρες μετά και εξαιτίας των έργων του "Μετρό" στην υπόγεια κοίτη του ποταμού, το νερό του ποταμού εκτράπηκε και χάθηκε, προκαλώντας τεράστια οικολογική και αισθητική καταστροφή, με απρόβλεπτες συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ