Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοκορομαχία για την γκετοποίηση της Αθήνας!

Δηλώσεις και αντιδηλώσεις μεταξύ υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και δημάρχου Αθηναίων, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, για τα έργα "ευπρεπισμού" της πρωτεύουσας

Κοκορομαχία πάνω στο ρημαγμένο κορμί της Αθήνας θυμίζουν οι φραστικές "κόντρες", που σημειώθηκαν και χτες μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, και του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου, με τη συμμετοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη. Ουσιαστικά, οι δύο πόλοι της εξουσίας (κυβέρνηση και δήμαρχος), ενώ έχουν το ίδιο ακριβώς όραμα για την γκετοποίηση της Αθήνας και τη μετατροπή της σε μια μονοδιάστατη πόλη - πόλο έλξης τουριστικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην εφαρμογή των μέτρων για την υλοποίηση του... μεγαλόπνοου αυτού σχεδιασμού!

Αφορμή για τη "διαμάχη" στάθηκαν οι προχτεσινές μεγαλόστομες εξαγγελίες του δημάρχου Αθηναίων, για πεζοδρομήσεις, σιντριβάνια, παραδοσιακά φανάρια και ηχηρά παρόμοια, τα οποία θα μεταμορφώσουν ως διά μαγείας - κατά τους εμπνευστές τους - την πρωτεύουσα σε μια καλαίσθητη πόλη... "ευρωπαϊκών" προδιαγραφών. Ο "ευπρεπισμός" αυτός του κέντρου της Αθήνας, σε όφελος των λίγων και εκλεκτών, που θα τον πληρώσουν, όμως, όλοι οι Αθηναίοι με φορολογία δισεκατομμυρίων δραχμών, εξαγγέλλεται την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός του δήμου προβλέπει ελάχιστα κονδύλια για την αναβάθμιση των λαϊκών συνοικιών, αλλά και για την εξυπηρέτηση κοινωνικών παροχών και την ενίσχυση της πολιτιστικής υποδομής.

Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, κάνοντας σαν να του πήραν την μπουκιά μέσα από το στόμα, δήλωσε ότι δεν προηγήθηκε καμία συνάντηση της δημοτικής αρχής μαζί του, ότι "η αναβάθμιση της Αθήνας δε γίνεται με ασκήσεις επί χάρτου", ενώ παράλληλα "κάρφωσε" τον Δ. Αβραμόπουλο, χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες του ως πυροτέχνημα και αντιπερισπασμό στα τεκταινόμενα στο κόμμα της ΝΔ. Επίσης, ανέφερε ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν είναι ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει όλο το Λεκανοπέδιο (όπως υποτίθεται αποτελεί το δικό του πρόγραμμα "Αττική SOS"), και δε βασίζονται σε συγκεκριμένους πόρους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Πρέπει όμως να πούμε ότι ο Κ. Λαλιώτης, μιλώντας για τα υποτιθέμενα επιτεύγματα του "πακέτου" "Αττική SOS", μάλλον θα πρέπει να απευθύνεται σε πολίτες άλλου πλανήτη, καθώς το πρόγραμμα αυτό - συρραφή αλληλοσυγκρουόμενων μελετών - έχει ακόμη κι αυτό εγκαταλειφθεί στην τύχη του και δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση ούτε του 10% των παρεμβάσεων και δράσεων που περιέχει, αν και εξαγγέλθηκε πριν τρία χρόνια. Αντίθετα, έχουν προωθηθεί και βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής όλα εκείνα τα έργα (Σπάτα, Περιφερειακή Υμηττού κλπ.), που καταστρέφουν και τους τελευταίους "πνεύμονες" της Αττικής, για το χατίρι των επιχειρηματικών σχεδίων των εργολάβων και των άλλων οικονομικών παραγόντων.

Στη "διαμάχη" πήρε μέρος και ο πρωθυπουργός (προσδίδοντας αντικειμενικά άλλη αίγλη στον Δ. Αβραμόπουλο ενόψει των εξελίξεων για την αρχηγία στη ΝΔ), ο οποίος δήλωσε σχετικά με τις εξαγγελίες του δημάρχου ότι "δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε ουτοπίες για την Αθήνα του 2000". Επίσης, είπε ότι πρέπει να δούμε τις πεζοδρομήσεις ως βελτίωση της ζωής και όχι ως επέκταση των καφενείων και των κέντρων διασκέδασης.

Στις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του πρωθυπουργού αντέδρασε με νέες δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, που κινούνται στο ίδιο κλίμα της πρωτοκαθεδρίας του δήμου σε ό,τι αφορά στην πόλη.

Η Αθήνα, λοιπόν, "μήλον της έριδος" στα χέρια των καταστροφέων της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ