ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανησυχία για τον εβραϊκό οικισμό

Συσπειρώνονται στο πλευρό του Αραφάτ ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της "Χαμάς", ενόψει του τελικού γύρου των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων

Την ανησυχία της για το μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας" εξέφρασε, χτες, η Γαλλία, μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να προχωρήσει στην κατασκευή ενός εβραϊκού οικισμού στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ φαίνεται ότι κερδίζει το πολιτικό παιχνίδι με την εσωτερική του αντιπολίτευση καθώς, χτες, άλλες δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις δήλωσαν έτοιμες να συζητήσουν τους όρους του διαλόγου με το Ισραήλ.

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατασκευή του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα των 6.500 κατοικιών, σε ένα λόφο ανάμεσα στην αραβική Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ, εμφανίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταθέσει σχετικό σχέδιο στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις παλαιστινιακές αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι στα περίχωρα του οικισμού θα κατασκευαστούν και άλλες 1.000 περίπου κατοικίες που θα διατεθούν σε Παλαιστινίους.

Την αντίθεσή της στα ισραηλινά σχέδια διατύπωσε, χτες, η Γαλλία διά μέσω του Ζακ Ριμελάρ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και ο κύκλος της βίας θα ανοίξει και πάλι.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να υπογράψει την πρώτη επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Σαντέρ, θα δώσει στους Παλαιστινίους το εισιτήριο της ελεύθερης εισόδου στο πεδίο των ευρωπαϊκών συναλλαγών. Ο Γιάσερ Αραφάτ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, θα ζητήσει την παρέμβαση της Ευρώπης στην ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να μην κατασκευαστεί το Χαρ Χόμα. Ανάλογο αίτημα ο Γιάσερ Αραφάτ αναμένεται να καταθέσει και προς την Ουάσιγκτον, την οποία θα επισκεφθεί μέσα στο Μάρτη.

Ευνοϊκές, όμως, είναι οι εξελίξεις για τον Παλαιστίνιο ηγέτη "εντός των τειχών". Μετά τη "χείρα συνεργασίας" που απέτεινε το "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", άλλες δύο αντιπολιτευτικές οργανώσεις που, μέχρι σήμερα, αντιτίθονταν στην "ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσαν, χτες, έτοιμες να συνεργαστούν με τον Αραφάτ για την κατάρτιση της ατζέντας διαλόγου που θα συζητηθεί στην τρίτη και τελευταία φάση των συνομιλιών με το Ισραήλ. Εκπρόσωποι του "Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" αλλά και της "Χαμάς" - και αυτό θεωρείται και το πλέον σημαντικό - ανακοίνωσαν, χτες, ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθούν με τον Γιάσερ Αραφάτ για να καταλήξουν σε μια κοινή στάση απέναντι στο Ισραήλ.

ΡΩΣΙΑ
Εμπαιγμός στη μνήμη του Λένιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι κομμουνιστές απέκρουσαν τις αναιδέστατες επιθέσεις κατά του Λένιν, από μέρους της βουλευτίνας της Κρατικής Δούμας Γκαλίνα Σταροβόιτοβα, η οποία πρότεινε να απαγορευτεί διά νόμου η ταρίχευση μετά θάνατο, χωρίς την ειδικά εκφρασμένη εν ζωή θέληση του νεκρού. Πρόκειται για επινόηση με σκοπό να δοθεί στο νόμο αναδρομική ισχύς. Δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο στη νομοθετική πρότασή της, αλλά μοίρασε στους βουλευτές μια έκκληση της ηγεσίας της αντικομμουνιστικής οργάνωσης "Δημοκρατική Ρωσία" να συγκροτηθεί μια οργανωτική επιτροπή για τη διεξαγωγή "δημόσιας δίκης" κατά των εκπροσώπων του ΚΚΣΕ. Σε δήλωσή της η ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ως "αυθάδη και κυνική προβοκάτσια πολιτικών νάνων, ο καιρός των οποίων, ευτυχώς, έχει περάσει ανεπίστρεπτα". Επίσης, στη δήλωση αναφέρεται ότι η πρόταση της Σταροβόιτοβα αποτελεί "απροκάλυπτο εμπαιγμό και ιεροσυλία" απέναντι στη μνήμη του Β. Ι. Λένιν. Το ΚΚΡΟ έθεσε το θέμα να σταματήσουν οι δραστηριότητες στο Κοινοβούλιο των δομών του πολιτικού κόμματος "Δημοκρατική Ρωσία", το οποίο δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 5% και δεν έχει το δικαίωμα να συγκροτήσει ομάδα στην Κρατική Δούμα. Η Σταροβόιτοβα βγήκε στην πολιτική επιφάνεια από το βρόμικο αντισοβιετικό και αντικομμουνιστικό αφρό της γκορμπατσοφικής περεστρόικα. Είναι από καιρό γνωστή για την αντικρατική και αντιρωσική στάση της. Παλιότερα επιζητούσε τη διάλυση της ΕΣΣΔ και υποστήριζε τους εθνικιστές σε όλες τις περιοχές της χώρας. Κατόπιν πρότεινε να χωριστεί η Ρωσική Ομοσπονδία σε πολλά ανεξάρτητα κομμάτια. Τώρα, καλεί να μη διαμαρτύρεται η Ρωσία κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Πρόκειται, επομένως, για έναν απεχθή εκπρόσωπο των μοχθηρών αντικομμουνιστών, οι οποίοι έχασαν στο παρελθόν τη δίκη για την απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και εξακολουθούν να χύνουν το δηλητήριό τους.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης υπέγραψε χτες στοι

Ο Επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, υπέγραψε χτες στο βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του Ντενγκ Σιάο Πινγκ,στην πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα

ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιμένουν οι διαδηλωτές...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης και του Προέδρου της χώρας, Σαλί Μπερίσα, να αποκλιμακώσουν την κρίση που ξεκίνησε από το σκάνδαλο των "πυραμίδων" και έχει καταστεί πολιτική μάχη, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Χτες, στην Αυλώνα, χιλιάδες πολίτες επανέλαβαν τις διαδηλώσεις τους, συμπαριστάμενοι στους περισσότερους των 60 φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας για τρίτη ημέρα σήμερα, αξιώνοντας παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε ότι θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου αν αυτό του ζητηθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα. Υπογράμμισε όμως επίσης, μιλώντας στον ανταποκριτή του πρακτορείου "Ρόιτερ", ότι πιστεύει πως χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κόμματος και αναμένει την υποστήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση της επόμενης βδομάδας.

Αναφερόμενος στο αίτημα 14 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος να παραιτηθεί, είπε ότι "δεν είναι τίποτα καινούριο" κι ότι αυτοί που διαφωνούν με τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση, μπορούν... "ευχαρίστως" να εγκαταλείψουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα. "Εχουν το δικαίωμα της γνώμης τους και έχουν δικαίωμα να μη μείνουν μαζί μας αυτή τη δύσκολη στιγμή... δεν έχω στρατιά ανθρώπων στη διάθεσή μου που θα μου επιτρέψουν να μείνω. Είμαι δημοκράτης, δεν είμαι ο Ενβέρ Χότζα ή κομμουνιστής", είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

ΗΠΑ
Νίκη των εργατών στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Μεγάλη νίκη πέτυχε το Συνδικάτο των εργαζομένων στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, όταν μετά από τρεις βδομάδες απεργίας η εργοδοσία ικανοποίησε τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο πέτυχε αύξηση μέχρι και 50% για τα επόμενα δύο χρόνια, στους 500 πρόσφατα συνδικαλισμένους εργάτες στη βιομηχανία "Τζόνσον Κοντρόλς", που κατασκευάζει εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία "Φορντ". Επίσης, ένα σταθερό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και την πληρωμή των επίσημων αργιών, όπως ισχύει και για τους υπολοίπους εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η βιομηχανία "Τζόνσον Κοντρόλς", είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες εξαρτημάτων που συνεργάζονται με τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και το Συνδικάτο προσπαθεί να εντάξει τους εργαζόμενους τους στις τάξεις του. Μέχρι τώρα πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέφευγαν σε αυτές, λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής που τους επιτρέπει το χαμηλότερο κόστος εργασίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Πορεία κατά του μεταναστευτικού νομοσχεδίου

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με μια μεγάλη διαδήλωση, σήμερα, στο Παρίσι κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο μεταναστευτικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στο γαλλικό Κοινοβούλιο προς έγκριση την Τρίτη.

Ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις από επωνύμους και ανωνύμους κατά του μεταναστευτικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να εγκριθεί από τη συντηρητική πλειοψηφία της Βουλής, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλέν Λαμασούρ χαρακτήρισε αναίτια την αναταραχή μετά τις μικροαλλαγές που έγιναν. Συγκεκριμένα, ο Λαμασούρ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο γίνεται η σημερινή συγκέντρωση, αφού, ήδη, από την Τετάρτη απαλείφτηκε το σημείο του νομοσχεδίου που υποχρέωνε, με απειλή νομικής δίωξης, τους Γάλλους πολίτες να αναφέρουν την άφιξη και την αναχώρηση αλλοδαπών φιλοξενουμένων τους από τις αφρικανικές χώρες και ιδιαίτερα από τις χώρες που υπήρξαν γαλλικές αποικίες. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του κινήματος κατά του μεταναστευτικού νόμου υποστήριξαν ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο το καταγγελιολογικό σκεπτικό που διαποτίζει το νομοσχέδιο, αλλά και η λογική ότι το ζήτημα της ανεργίας θα λυθεί με την απομάκρυνση των μεταναστών και όχι ορισμένα επιμέρους σημεία του.

Την ίδια στιγμή, στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, του οποίου ο ηγέτης Ζαν Μαρί Λεπέν, όπως και ο "υπαρχηγός" του Μπρούνο Μεγκρέ, χαρακτήρισαν το μεταναστευτικό νομοσχέδιο "μετριοπαθές". Στη Νίκαια, την Πέμπτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πορεία υπέρ του νομοσχεδίου, από περίπου 2.000 άτομα υποστηρικτές και μέλη του Εθνικού Μετώπου. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποίησαν 1.000 άτομα στο Παρίσι, τα οποία, όμως, εμποδίστηκαν από την αστυνομία να κάνουν πορεία προς το Κοινοβούλιο.

ΔΑΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο... μελλοντικός πρωθυπουργός

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Παραιτήθηκε χτες από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Δανίας ο Χανς Ενγκελ, μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Χανς Ενγκελ θα ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός της Δανίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών των συντηρητικών ήταν υπέρ της παραμονής του Χανς Ενγκελ στην ηγεσία του κόμματος, αλλά αυτός παραιτήθηκε μετά από τα δημοσιεύματα εφημερίδων που του έθεταν ζητήματα αρχής.

"Εκανα ένα πολύ σοβαρό λάθος και θα πρέπει να υποστώ τις συνέπειες", είπε ο Χανς Ενγκελ σε δήλωσή του.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο που ο Χανς Ενγκελ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης είχε κάνει σκληρές δηλώσεις για τους οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ