ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η πλειοψηφία δε θέλει γνήσιο συνέδριο

Αποδείχτηκε κατά τη χτεσινή έναρξη των εργασιών του 3ου καταστατικού και εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), ότι είναι ορθές οι καταγγελίες της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) της Συνομοσπονδίας για το λόγο που η "κυβερνητική" διοίκησή της δε δέχτηκε τον έλεγχο των παραστατικών των οργανώσεων - μελών της. Και ο λόγος είναι να μην αποδειχθεί ότι το συνέδριο μόνο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους γονείς και κηδεμόνες τους δε γίνεται.

Σύμφωνα με την ΕΣΚ της ΕΣΑΕΑ, στο συνέδριο παίρνουν μέρος οργανώσεις, οι οποίες κάνουν μέλη τους άτομα που δηλώνουν ανάπηροι μόνο με μια απλή υπεύθυνη δήλωση. Ακόμη, παίρνουν μέρος οργανώσεις μεικτές "φίλων και ατόμων με ειδικές ανάγκες", ενώ γονείς κάποιων "κυβερνητικών" συλλόγων ψήφισαν, με εξουσιοδότηση, δύο για κάθε παιδί, όταν σε όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ψηφίζει ένας γονιός για κάθε παιδί.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ αρνήθηκε τον έλεγχο από το συνέδριο της νομιμότητας της κάθε οργάνωσης ξεχωριστά. Τροποποίησαν, δε, το καταστατικό εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την εκλογή με ποσοστώσεις των 22 από τα 33 μέλη της διοίκησης και των υπολοίπων 11 μελών με πλειοψηφικό σύστημα, καθώς δε συμφώνησαν με πρόταση της ΕΣΚ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των συνέδρων και των μελών της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ.

Και όλα αυτά συνέβησαν για να μην μπορέσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι γονείς τους να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που διαλύει το όποιο κράτος πρόνοιας και φορτώνει την ευθύνη εκπαίδευσης των αναπήρων παιδιών στις οικογένειές τους κλείνοντας τα ειδικά σχολεία.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται
  • Σε επιφυλακή ο κλάδος παρά τη δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών ότι δε θα καταργηθούν τα επιδόματα
  • Τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη

Ενα πρώτο θετικό αποτέλεσμα είχαν οι κινητοποιήσεις των 7.000 μηχανικών του δημοσίου, αφού απέσπασαν δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,ότι δε θα καταργηθούν τα επιδόματά τους, γεγονός που θα επέφερε μείωση των μηνιαίων εισοδημάτων τους κατά 70 - 80 χιλιάδες.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ερμηνευτική δήλωση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο, που θα αφορά στον κλάδο των μηχανικών και δε θα καταργεί τη χορήγηση των επιδομάτων τους. Τα επιδόματα αυτά αφορούν στο 6 τοις χιλίοις επί των λογαριασμών των εργολάβων για τα έργα του δημοσίου και το 7 τοις χιλίοις επί του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αν ισχύσει βέβαια η δέσμευση αυτή του υφυπουργού και δεν αποτελεί τέχνασμα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, οι μηχανικοί του δημοσίου θα γλιτώσουν από τη δραματική μείωση των μισθών τους. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών τους από άλλες διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει, πραγματοποίησαν χτες 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία και συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακολούθησε συνάντηση του ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,στον οποίο και έθεσαν τα αιτήματά τους. Ο υπουργός - ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος - συμφώνησε μεν με τα αιτήματά τους, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορώ να πυροβολήσω το διπλανό μου", εννοώντας τον συνάδελφό του υφυπουργό Οικονομικών. Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών, καταδικάζοντας έτσι την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους θέσει στο περιθώριο, την ίδια στιγμή που προσλαμβάνει για την επίβλεψη των δημοσίων έργων ξένους συμβούλους. "Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς μηχανικούς", "Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας". Αυτά ήταν τα κεντρικά συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή πορεία, ενδεικτικά της αποφασιστικότητας των μηχανικών να προασπίσουν τις θεσμικές και μισθολογικές κατακτήσεις τους. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον υφυπουργό.

Σημειώνεται ότι, την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας και θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων για να καθοριστεί η στάση τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου

Υπογράφτηκε χτες σύμβαση μεταξύ της διαδημοτικής επιχείρησης "Αθηναϊκό Αέριο ΑΕ" και της "ΔΕΠΑ ΑΕ" για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου 86.000 μέτρων και ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δραχμών στις περιοχές Νέου Ψυχικού, Ψυχικού, Παπάγου, Φιλοθέης και Πατησίων. Χτες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας "Αθηναϊκό Αέριο ΑΕ", στο Δημαρχείο Ψυχικού, αποφασίζοντας ανάμεσα στα άλλα το διπλασιασμό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, δηλαδή στα 200.000.000 δραχμές.

ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβολική μονοήμερη αναστολή λειτουργίας

Συμβολική μονοήμερη αναστολή της λειτουργίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας έχει αποφασίσει για τις 27 του Φλεβάρη η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Δημόσιας Υγείας. Την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., στο κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής θα γίνει εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Δημόσιας Υγείας ζητά άμεση αναγνώριση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, να ευθυγραμμιστεί η Σχολή σε όλα τα επίπεδα με τα άλλα ΑΕΙ και να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν τη λειτουργία τους. Ακόμη, ζητά ο τίτλος σπουδών της Σχολής να κατοχυρωθεί σαν μεταπτυχιακός τίτλος, οι παλαιοί τίτλοι σπουδών να είναι ισότιμοι με τους τίτλους μετά το 1994 και το επιστημονικό προσωπικό της σχολής να αποκτήσει ισοτιμία με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ.

Διαψεύδει ο Κόκκινος

Διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος,σύμφωνα με το οποίο φέρεται να ετοιμάζει εκπομπή στο "Κανάλι 5" του Κουρή. Σε χτεσινή δήλωσή του ο Β. Κόκκινος αναφέρει ότι το σχετικό δημοσίευμα είναι αναληθές.

Η εφημερίδα "Ελευθέρος Τύπος" δημοσίευσε προχτές την είδηση ότι ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παρουσιάσει εβδομαδιαία εκπομπή στο κανάλι του Κουρή, όπου θα σχολιάζει τα πολιτικά γεγονότα της βδομάδας που πέρασε.

ΛΕΣΒΟΣ
Με βία απειλούνται δημοσιογράφοι

Σήκωσαν κεφάλι και απειλούν οι φασιστικοί, εθνικιστικοί κύκλοι της Λέσβου, μέσω της τοπικής εφημερίδας "Πολιτικά" του γνωστού, για τις σχέσεις του με το χουντικό καθεστώς, Μ. Γκιγκιλίνη.Στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα σε σχόλιο με τίτλο "Δεινόν... προς στρατό λακτίζειν", απειλεί με βία (!) τους δημοσιογράφους των τοπικών εντύπων, που κριτικάρουν τα κακώς κείμενα στις Ενοπλες Δυνάμεις!

Αφού αφήνει αιχμές ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είναι ακόμη και... πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας(!)- ΜΙΤ η εφημερίδα απειλεί: "Αν μάλιστα βρεθούν μερικοί "θερμοκέφαλοι" αξιωματικοί τότε θα έχουμε διαφορετικές εξελίξεις στο όλο "σίριαλ"..."! Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι κύκλοι χτυπούν. Η "πρακτορολογία" είναι το αγαπημένο "χόμπι" και του πρώην βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Βουνάτσου, ο οποίος πρόσφατα, σε άρθρο του σε άλλη, αναλόγου ύφους εφημερίδα, επιτέθηκε εξίσου χυδαία σε όσους δημοσιογράφους γράφουν υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Επιπλέον, αυτή η απειλή των "Πολιτικών" έρχεται μια βδομάδα ακριβώς πριν εγκαινιαστεί η εκκλησία του Αγ. Θεοδώρου στην 98 ΑΔΤΕ. Ηδη υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τον τρόπο που χρηματοδοτήθηκε ο ναός, αφού ως χορηγός εμφανίζεται η ηγουμένη του Αγ. Ραφαήλ Ευγενία Κλειδαρά, η οποία έδωσε 150 εκατομμύρια για το ναό. Ωστόσο, το ποσό αυτό φαίνεται πολύ λίγο για ένα ναό που επέχει την ποιότητα Μητρόπολης! Την ίδια στιγμή, εξάλλου, που η στρατιωτική ηγεσία του νησιού χτίζει ναούς, χρησιμοποιώντας στρατιώτες, η μόνη επωδός των διοικητών των μονάδων, όταν πρόκειται για δαπάνες υπέρ των στρατευμένων είναι "δεν υπάρχουν χρήματα"...

Κλιμάκιο αξιωματικών της Ασφάλειας στην Κρήτη

Κλιμάκιο αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, υπό τον αστυνόμο του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής Βασίλη Τσιατούρα, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Κρήτη για την εξιχνίαση της πρωτοφανούς βομβιστικής επίθεσης, που προκάλεσε το βαρύτατο τραυματισμό της Γεωργίας Σολδάτου. Την Κυριακή αναμένεται να μεταβεί στην Κρήτη και ο ίδιος ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Παπαδάκης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε υπηρετήσει στο Ηράκλειο. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θα ενημερωθούν για το προανακριτικό υλικό και τις εκτιμήσεις των συναδέλφων τους και θ' αρχίσουν από την αρχή την έρευνα, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα. Το κλειδί της εξιχνίασης της μαφιόζικης επίθεσης φαίνεται πάντως ότι το κρατά ο ίδιος ο διοικητής της Ασφάλειας Ηρακλείου, ο Κωνσταντίνος Σολδάτος, ο οποίος ακόμα δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Οι έρευνες στρέφονται σε κάθε κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείεται και συμμετοχή αλλοδαπών κακοποιών.

Οχτώ τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

Το χάρο με τα μάτια τους είδαν χτες το απόγευμα οι επιβάτες λεωφορείου των ΚΤΕΛ Αττικής που έπεσε πάνω σε ακινητοποιημένο λόγω βλάβης φορτηγό. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από το Σούνιο με οδηγό τον 49χρονο Νικόλαο Παπανικολόπουλο, αλλά λίγο πριν τη Βάρκιζα, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον ο οδηγός του λεωφορείου, συνέβη το μοιραίο. Οταν ο οδηγός του λεωφορείου αντελήφθη το ακινητοποιημένο φορτηγό δεν πρόλαβε να προσπεράσει, επειδή από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ερχόταν ένα επιβατικό αυτοκίνητο, που του έκλεινε το δρόμο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ο οδηγός του λεωφορείου και εφτά επιβάτες, εκ των οποίων σοβαρότερα τραυματίστηκαν ο λιμενικός Παντελής Γιαννακάκης και ο Σωτήρης Αϊβαλιώτης.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μηχανικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ