Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται
  • Σε επιφυλακή ο κλάδος παρά τη δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών ότι δε θα καταργηθούν τα επιδόματα
  • Τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη

Ενα πρώτο θετικό αποτέλεσμα είχαν οι κινητοποιήσεις των 7.000 μηχανικών του δημοσίου, αφού απέσπασαν δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,ότι δε θα καταργηθούν τα επιδόματά τους, γεγονός που θα επέφερε μείωση των μηνιαίων εισοδημάτων τους κατά 70 - 80 χιλιάδες.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ερμηνευτική δήλωση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο, που θα αφορά στον κλάδο των μηχανικών και δε θα καταργεί τη χορήγηση των επιδομάτων τους. Τα επιδόματα αυτά αφορούν στο 6 τοις χιλίοις επί των λογαριασμών των εργολάβων για τα έργα του δημοσίου και το 7 τοις χιλίοις επί του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αν ισχύσει βέβαια η δέσμευση αυτή του υφυπουργού και δεν αποτελεί τέχνασμα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, οι μηχανικοί του δημοσίου θα γλιτώσουν από τη δραματική μείωση των μισθών τους. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών τους από άλλες διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει, πραγματοποίησαν χτες 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία και συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακολούθησε συνάντηση του ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,στον οποίο και έθεσαν τα αιτήματά τους. Ο υπουργός - ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος - συμφώνησε μεν με τα αιτήματά τους, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορώ να πυροβολήσω το διπλανό μου", εννοώντας τον συνάδελφό του υφυπουργό Οικονομικών. Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών, καταδικάζοντας έτσι την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους θέσει στο περιθώριο, την ίδια στιγμή που προσλαμβάνει για την επίβλεψη των δημοσίων έργων ξένους συμβούλους. "Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς μηχανικούς", "Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας". Αυτά ήταν τα κεντρικά συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή πορεία, ενδεικτικά της αποφασιστικότητας των μηχανικών να προασπίσουν τις θεσμικές και μισθολογικές κατακτήσεις τους. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον υφυπουργό.

Σημειώνεται ότι, την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας και θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων για να καθοριστεί η στάση τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα 24ωρη απεργία των μηχανικών (2003-12-17 00:00:00.0)
Νέα στάση εργασίας των μηχανικών Δημοσίου (2002-02-13 00:00:00.0)
Απεργούν οι μηχανικοί του Δημοσίου (1999-02-17 00:00:00.0)
Στην αντεπίθεση οι μηχανικοί του δημοσίου (1997-10-23 00:00:00.0)
Αγώνας διαρκείας ώσπου να δικαιωθούν (1997-10-22 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ