Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΙΑΣ
Σε αδιέξοδο οι μηλοπαραγωγοί

Σε "κλοιό" προβλημάτων βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς Λάρισας, οι οποίοι μετά τις καταστροφές λόγω θεομηνίας τον περασμένο Σεπτέμβρη, βλέπουν τώρα το υπόλοιπο της παραγωγής τους (περίπου 30.000 τόνοι) να παραμένει απούλητο και τις τιμές που πληρώνουν οι έμποροι να είναι μικρότερες του κόστους παραγωγής, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, αφού δε φαίνεται "φως" για το επόμενο διάστημα, ώστε να απορροφηθεί η παραγωγή μήλου. Το πρόβλημά τους δε λύνεται ούτε με την απόσυρση, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το 95% των παραγωγών της περιοχής αυτής δεν ανήκει σε ομάδες παραγωγών, ώστε να μπορέσει να εισπράξει έστω και τις 40 δραχμές το κιλό που είναι η τιμή απόσυρσης. Από την άλλη, οι πληγέντες μηλοπαραγωγοί της Αγιάς περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές του περασμένου Σεπτέμβρη. Πάντως, μετά την κινητοποίηση που έγινε στην Αγιά στις 28 Γενάρη ανακοινώθηκε ότι η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι 67 δραχμές το κιλό.

Τα παραπάνω προβλήματα παρουσίασε προχτές στον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, η Συντονιστική Επιτροπή Μηλοπαραγωγών Αγιάς, στον οποίο επισήμανε ακόμα τα ζητήματα των αθρόων εισαγωγών μήλων από τρίτες χώρες ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, καθώς και την προώθηση μήλων από τρίτες χώρες, που "βαφτίζονται" κοινοτικά από χώρες της ΕΕ, όπως και την έλλειψη πολιτικής μήλου από την κυβέρνηση. Τόνισαν στον υπουργό πως το Μάη, που τελειώνει η εμπορική περίοδος, η περιοχή της Αγιάς θα είναι καζάνι που βράζει. Ο υπουργός Γεωργίας κατά την προσφιλή του τακτική δέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα και έδωσε ανέξοδες υποσχέσεις όπως: Θα εκδοθεί εγκύκλιος φυτοϋγειονομικού ελέγχου για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Θα επιδιωχτεί η κοινωνική απόσυρση, όπως υποσχέθηκε και για τα πορτοκάλια. Και πως θα κοιτάξει το θέμα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και το θέμα της δημιουργίας σποτ για τη διαφήμιση των μήλων σε εγχώριο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ