Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Υπουργοί στην υπηρεσία του Χρ. Λαμπράκη

Ανακοίνωση, με αφορμή τη φιέστα για την παρουσίαση της τελικής φάσης του έργου "Ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών"

Την κυβερνητική πρεμούρα προς τον μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη ότι τα έργα επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής θα ολοκληρωθούν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας,με αφορμή τη φιέστα που έγινε προχτές.

"Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά την επίσημη παρουσίαση της τελικής φάσης του έργου "Ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών" από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και με πρόσκληση που συνυπογράφουν, εκτός του ίδιου, και οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου, Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, είναι υποχρεωμένη να καυτηριάσει το γεγονός", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της. Και προσθέτει: "Τη στιγμή που εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών μας κατά του διατάγματος Λαλιώτη για το Πάρκο Ελευθερίας και κατά της οικοδομικής αδείας του έργου, είναι οφθαλμοφανές ότι οι τέσσερις συναρμόδιοι, για τη χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου, υπουργοί επιδιώκουν να επηρεάσουν και να προκαταβάλουν την απόφαση της Δικαιοσύνης".

Σχολιάζοντας ειδικά την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει: "Εντελώς "συμπτωματικά" σε σφυγμομέτρηση των "Νέων" πριν τρεις μέρες, ο "παρουσιαστής" του έργου κ. Ε. Βενιζέλος αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος υπουργός! Αυτός ο υπουργός Πολιτισμού, που προωθούσε τον εγκιβωτισμό των ευρημάτων του Λυκείου του Αριστοτέλη στα υπόγεια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, πράγμα το οποίο αποφεύχθηκε χάρη στην υπαναχώρηση των χρηματοδοτών και ιδιοκτητών του Μουσείου".

Η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται παράλληλα για την απαράδεκτη καθυστέρηση εκδίκασης από το Δ Τμήμα του ΣτΕ της αίτησής της για αναστολή εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας, τη στιγμή που ο Χρ. Λαμπράκης συνεχίζει ακάθεκτος τις εργασίες θεμελίωσης του έργου επέκτασης του Μεγάρου μέσα στο Πάρκο.

Επίσης, "συγχαίρει" τον Χρ. Λαμπράκη για τον "νέο υψηλό χορηγό που απόκτησε το Μέγαρο". Ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Νάιλς προσέφερε στη μουσική βιβλιοθήκη 1.611 παρτιτούρες και βιβλία, καθώς και 286 δίσκους βινιλίου που ανήκαν στη βιβλιοθήκη της CIA. "Μετά το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής που είχε λάβει από τον Φ. Μιτεράν ο Χρ. Λαμπράκης για την αντιστασιακή του δράση κατά της χούντας (;!), έρχεται να προστεθεί και η έμπρακτη ευαρέσκεια των εν Αθήναις γειτόνων του Χρ. Λαμπράκη και καταχραστών και αυτών του γειτονικού προς το Πάρκο Ελευθερίας οικοδομικού τετραγώνου", σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή.

Μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λέων Αυδή για την υποχρέωση της κρατικής τηλεόρασης να δώσει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων να απαντήσουν σε όσα είπε ο μεγαλοεκδότης στην εκπομπή της Α. Παναγιωταρέα, ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι αυτή η υποχρέωση είναι αυτονόητη. Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει ότι τόσο αυτή, όσο και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΕΡΤ, με την οποία ζητούν την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης και την ενημέρωση των τηλεθεατών για την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας από τις μπουλντόζες του Χρ. Λαμπράκη. Και για να αποκατασταθεί η αλήθεια, ζητά να γίνει τάχιστα αυτή η εκπομπή.

Αναφερόμενη τέλος στην προσπάθεια του Χρ. Λαμπράκη να παρουσιάσει αυτούς που εναντιώνονται στην καταστροφή του Πάρκου "ως κάποια μεμονωμένα άτομα που λένε ανοησίες, υπενθυμίζει το ψήφισμα για το Πάρκο Ελευθερίας του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων". Σε αυτό αναφέρεται ότι το συνέδριο εκδηλώνει τη συμπαράστασή του στο μακρόχρονο και επίπονο αγώνα της Συντονιστικής για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας και ζητά να ακυρωθεί το ΠΔ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, να σταματήσουν οι παρανομίες και η συγκάλυψή τους από την πολιτεία και ορισμένους κοινωνικούς φορείς και να σταματήσει η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ