ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΣΙΝΕ
2 Η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως την ασυδοσία της

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Πλήρη κάλυψη στην ασύδοτη λειτουργία της ΠΕΣΙΝΕ παρέχει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρ. Πρωτόπαππας. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανένα μέτρο που θα βάζει φρένο στο πρόγραμμα - "πρόκληση" της εν λόγω εταιρίας, βάσει του οποίου απολύονται 300 εργαζόμενοι από το "Αλουμίνιον Ελλάδος", προωθείται εντατικοποίηση της εργασίας, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, αφού θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου, μειώνονται οι παροχές που είχαν οι εργαζόμενοι κλπ. "Υπάρχει πράγματι - είπε ο υφυπουργός - το πρόγραμμα - "πρόκληση", το οποίο έχει επεξεργαστεί η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ για μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά προτείνεται να γίνει με τρόπο που το δημόσιο δεν μπορεί να επέμβει". Διευκρινίζοντας ακόμη περισσότερο την απάντησή του, ο Χρ. Πρωτόπαππας τόνισε ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος δεν καταστρατηγεί τη νομοθεσία. Επίσης αναφερόμενος στα προνόμια της πολυεθνικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρέπεμψε στο 1999, οπότε θα ξαναγίνει επαναδιαπραγμάτευση της τιμής. "Στην επαναδιαπραγμάτευση - είπε - θα λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα του δημοσίου".

Ν. Γκατζής: Δεν μπορείτε να κάνετε τον Πόντιο Πιλάτο

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής κατήγγειλε το γεγονός ότι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας δεν είχαν απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση του ΚΚΕ, δηλώνοντας αναρμοδιότητα. "Η τακτική αυτή, είπε, πέραν των άλλων υποβαθμίζει το ρόλο των κομμάτων και των βουλευτών, καθώς και τον έλεγχο προς την κυβέρνηση". Σε ό,τι αφορά το θέμα ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στο γεγονός πως η ΠΕΣΙΝΕ προχωράει - ανεξαρτήτως του τρόπου - σε 300 απολύσεις εργαζομένων, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, εντατικοποιεί τους ρυθμούς εργασίας, αφού η ίδια παραγωγή θα βγαίνει με μειωμένο προσωπικό, μειώνει τις παροχές προς τους εργαζόμενους, πουλώντας τις κατοικίες κ. ο. κ. "Η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ - σημείωσε - έχει γράψει ιστορία στον τόπο μας με την ασύδοτη δράση της, με την ιδιαίτερη μεταχείριση που έχει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις διάφορες συμφωνίες αποικιακού χαρακτήρα (τιμή ρεύματος, εκμετάλλευση βωξίτη κλπ.). Δεν είναι δυνατό μια επιχείρηση ξένη που λειτουργεί στη χώρα μας να καθορίζει τα πάντα, όπως αυτή θέλει και το κράτος που συμμετέχει στην ΠΕΣΙΝΕ με την ΕΤΒΑ να μην παίρνει μέτρα, να μην έχει λόγο. Οι εργαζόμενοι ρωτούν. Θα αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της; Θα πάρει κανένα μέτρο; Διότι εκσυγχρονισμός, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας σε βάρος των εργαζομένων δε γίνεται".

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Η κυβερνητική πολιτική υποθάλπει τη μαφία

Καλύπτει η κυβέρνηση με την πολιτική της τη δράση της μαφίας εμπόρων και μεταποιητών κ.ά. που λυμαίνονται τους αγρότες αν και στα λόγια παραδέχεται την ύπαρξη του προβλήματος και την ανάγκη αντιμετώπισής του. Αυτό αποδείχτηκε για άλλη μια φορά χτες κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής παραδέχτηκε ότι έμποροι, μεσάζοντες, μεταποιητές κ.ά. λυμαίνονται τον ιδρώτα καπνοπαραγωγών, πορτοκαλοπαραγωγών και άλλων αγροτών αθετώντας συμφωνίες, εκβιάζοντας ποικιλοτρόπως για χαμηλότερες τιμές, αναγκάζοντας τους αγρότες να υπογράφουν ψεύτικες αποδείξεις. Δεν αναγνώρισε όμως καμιά κυβερνητική ευθύνη για την κατάσταση αυτή, τήρησε σιγή ιχθύος στην καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα ότι η μαφία διευκολύνεται στη δράση της από τους κανονισμούς που υπέγραψε η κυβέρνηση στα όργανα της ΕΕ και μετέθεσε τη λύση του προβλήματος στους ίδιους τους παραγωγούς καλώντας τους να κάνουν καταγγελίες, να παίξουν δηλαδή ένα ρόλο τον οποίο έπρεπε να ασκούν τα κρατικά όργανα.

Β. Μπούτας: Η μαφία δρα με κυβερνητική ανοχή και βοήθεια

"Θέλουμε να υπενθυμίσουμε - τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας - ότι όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης, μέσω των κανονισμών που υπέγραψε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εμπόρων και των βιομηχάνων. Γιατί για να παραδώσει κάποιος στην απόσυρση το 60%, πρέπει να δώσει με τιμολόγια το 40% στο πορτοκάλι. Αρα αναγκάζεται από τα πράγματα - και το ξέρει καλά η κυβέρνηση - να δεχτεί τους εκβιασμούς. Να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση και στον υπουργό Γεωργίας, ότι αν ψάχνει για τη μαφία που λυμαίνεται τις επιδοτήσεις, η μαφία δε βρίσκεται στους αγρότες, αλλά στα εμπορικά και βιομηχανικά κυκλώματα που κλέβουν τις επιδοτήσεις και που η κυβέρνηση τους αφήνει να δρουν ανενόχλητα. Επισημαίνουμε στην κυβέρνηση ότι τα νούμερα που δίνονται για τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί πολλά χρήματα πηγαίνουν στους αετονύχηδες. Αυτό το αποκρύπτει η κυβέρνηση, προφανώς γιατί γίνεται με δική της ευθύνη. Τέλος επισημαίνουμε ότι η αναθεώρηση της κοινής οργάνωσης αγοράς τόσο στα οπωροκηπευτικά όσο και σε άλλα προϊόντα θα επιτείνει τους εκβιασμούς και θα οδηγήσει όλο και περισσότερες επιδοτήσεις στις τσέπες των εμπόρων και των βιομηχάνων. Γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των παραγωγών και να επανεξετάσει την όλη πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους. Βέβαια οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. ". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς εκβιάζονται οι παραγωγοί, υπογράμμισε ότι αν δεν υποκύψουν στον εκβιασμό, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, θα αναγκαστούν να αφήσουν την παραγωγή τους να μείνει απούλητη ή να σαπίσει στο χωράφι. "Αυτά είναι γνωστά - είπε καταλήγοντας - και στις νομαρχίες και στις υπηρεσίες του υπουργείου. Συνεπώς πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε οι ίδιοι οι κανονισμοί και τα ίδια τα μέτρα της κυβέρνησης να μην αναγκάζουν τον παραγωγό ναπέφτει θύμα των εκβιασμών".

Προσφορές
  • Ο Σπύρος Φλώρ. πρόσφερε στο ΚΚΕ 40.000 δρχ.
  • Ο Αριστείδης Καμαρινός πρόσφερε στο ΚΜΕ 15.000 δρχ.
  • Ο Θανάσης Καλέμης, από το Μαυρόπουλο Πωγωνίου, πρόσφερε 30.000 δρχ. στην ΚΟ Ιωαννίνων.
  • Το Παράρτημα Πολίχνης της ΠΕΑΕΑ προσφέρει στο ΚΚΕ 50.000 δρχ., για να καλυτερεύσει η απόδοση του Ρ/Σ "902 Αριστερά στα FΜ".
  • Ο Γεώργιος Γούναρης από τον Πάλιουρα Εύβοιας προσφέρει 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ.
  • Ο Νίκος Σταματίου προσφέρει 1.000 δρχ. στον "902 Αριστερά στα FM".
  • Ο Αντώνης Σκανδάλης πρόσφερε στην ΚΟΒ Νεάπολης Πειραιά 5.000 δρχ.
ΚΟ ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαίνια νέων γραφείων

Τα εγκαίνια των νέων της γραφείων πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Κυριακής η Κομματική Οργάνωση Ρέντη του ΚΚΕ.Ταυτόχρονα με τα εγκαίνια των νέων γραφείων έκοψε και την πίτα της.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν αρκετοί φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, καθώς και διάφοροι φορείς της περιοχής. Ο Β. Κυριακού,μέλος του γραφείου της Οργάνωσης, αφού καλωσόρισε τους φίλους του Κόμματος, έκανε μια αναφορά στις σημερινές εξελίξεις, σημειώνοντας: "Κοινωνικά στρώματα σήμερα έχουν ξεσηκωθεί κόντρα στην εκσυγχρονιστική αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Εχουμε την απεργία των καθηγητών. Είχαμε τις πρόσφατες απεργίες των ναυτεργατών, των αγροτών, τα συλλαλητήρια των συνταξιούχων. Το ΚΚΕ σ' όλους τους αγώνες που αναπτύσσονται είναι εκεί, χωρίς ταλαντεύσεις". Το μέλος του γραφείου αναφέρθηκε στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς, που ήταν το συνέδριο του Κόμματος και οι εκλογές, από τις οποίες το ΚΚΕ βγήκε ενισχυμένο. "Ιδιαίτερα - τόνισε - στην περιοχή του Ρέντη είχαμε σημαντική αύξηση του ποσοστού μας".

Στα πλαίσια της Δεκαήμερης Πολιτικής Καμπάνιας για το Μάαστριχτ, τα μέλη της Οργάνωσης κάλεσαν τους φίλους του Κόμματος, που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, να υπογράψουν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν. Η διεύθυνση των νέων γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης είναι Αγίου Ιωάννου Ρέντη 33.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσκέψεις γυναικών

Στα πλαίσια της Δίμηνης Πολιτικής Καμπάνιας για τις Γυναίκες,που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιούνται:

  • Σύσκεψη γυναικών στη SEX FORM αύριο Τετάρτη στις 7.00 μ.μ. με την Ελένη Κατροδαύλη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σύσκεψη γυναικών στην ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων στις 6.30 μ.μ. με την Αλέκα Γιαννούση,μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Σύσκεψη της ΚΟ ΟΤΕ σήμερα Τρίτη στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη.
Εντείνει τους ρυθμούς η ΚΝΕ

Η Οικονομική Εξόρμηση για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ συνεχίζεται, με το πλάνο να έχει ήδη καλυφτεί κατά 49%.

Οι πρώτες πέντε οργανώσεις είναι:

1. Αν. Πελοπόννησος 68%

2. Αθήνα 62%

3. Θεσσαλονίκη 50%

4. Στερεά 43%

5. Δ. Πελοπόννησος 42%

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Να νομιμοποιηθεί το ΚΚ Λιθουανίας

Με τον Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Μ. Βρετάνια", ο πρόεδρος της Λιθουανίας Μπραζάουσκας. Με την ευκαιρία της συνάντησης Ορ. Κολοζώφ έθεσε στο Λιθουανό Πρόεδρο το θέμα της απαγόρευσης στη Λιθουανία του Λιθουανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και υπογράμμισε την ανάγκη νομιμοποίησης της δράσης του. Επίσης, ζήτησε την αποφυλάκιση των Λιθουανών κομμουνιστών ηγετών Μικόλα Μπουρακιαβίτσιους και Γιόζα Γερμαλαβίτσιους.

Επικίνδυνα κενά στην ΕΜΥ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με αποτέλεσμα τα κενά που υπάρχουν να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, θέτει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

"Την εβδομάδα που μας πέρασε, τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα κατά τον απόπλου των πλοίων προς και από τα νησιά του Αιγαίου, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή ναυτικών και επιβατών, εξαιτίας της μη έγκαιρης έκδοσης μετεωρολογικού δελτίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Το συμβάν δεν είναι το μοναδικό και όπως και στο παρελθόν έχουν καταγγείλει οι σύλλογοι πολιτικών υπαλλήλων της ΕΜΥ, παρόμοια φαινόμενα έχουν τη ρίζα τους στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας, η οποία λόγω της μακροχρόνιας υπαγωγής της στο ΓΕΑ και λόγω της πολιτικής της λιτότητας έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και μέσων, δε διαθέτει οργανωτικό σχήμα και το δίκτυο των σταθμών της έχει διαλυθεί".

Η Ερώτηση καταλήγει: "Με δεδομένο ότι η ζωή και οι περιουσίες ανθρώπων εξαρτώνται από τη σωστή λειτουργία της ΕΜΥ, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί εάν προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων σ' αυτήν, ώστε να γίνει μια σύγχρονη, ανεξάρτητη και ευέλικτη υπηρεσία που να επιτελεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το έργο της;"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ