ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίκαιρα συμπεράσματα

Η συνεχιζόμενη για έκτη βδομάδα απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών, με τον ιδιαίτερο δυναμισμό που τη διακρίνει, προσφέρεται για την εξαγωγή μερικών γενικότερων συμπερασμάτων, που ξεπερνούν αυτόν καθ' αυτόν τον αγώνα των καθηγητών. Πολύ περισσότερο, που τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να δικαιώσουν πανηγυρικά τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Κατ' αρχήν, η κινητοποίηση αυτή δεν κάνει μόνο χειροπιαστή την έντονη - στον ένα ή άλλο βαθμό - δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, που υπάρχει στα λαϊκά στρώματα, αλλά φανερώνει και τις υπαρκτές δυνατότητες - κάτω από ορισμένες συνθήκες - να πάρουν οι τάσεις αυτές αγωνιστική έκφραση και να βρουν διέξοδο στους δρόμους του αγώνα. Να φέρουν στο προσκήνιο τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα και να θέσουν επί τάπητος τις απαιτούμενες λύσεις.

Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθούν τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά που έχει η συγκεκριμένη κινητοποίηση, χαρακτηριστικά που δε συναντιούνταν σε ανάλογους αγώνες στο πρόσφατο παρελθόν. Η ενότητα, η μαζικότητα, η διάρκεια και η αντοχή, η μαχητικότητα και η πρωτοτυπία στις μορφές είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν. Είναι δε σημαντικό ότι ανάλογα χαρακτηριστικά υπήρχαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό και στις κινητοποιήσεις των αγροτών και των ναυτεργατών, που προηγήθηκαν αυτές των εκπαιδευτικών.

Οσο σίγουρο είναι, επίσης, ότι την ένταση του αγώνα των εκπαιδευτικών την πυροδοτεί πρώτα και κύρια η οξύτητα των προβλημάτων και η βαθιά αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι την επιτυχία των κινητοποιήσεων τη διασφαλίζουν οι ίδιοι οι καθηγητές. Η μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις, η παρουσία στις κινητοποιήσεις και γενικότερα ο από τα κάτω, σε μεγάλο βαθμό, έλεγχος του αγώνα είναι κάτι που ξεχωρίζει. Τέτοια ή ανάλογα χαρακτηριστικά υπήρξαν και στις κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν το κάθε παραπέρα βήμα αποφασιζόταν από τους ίδιους τους εξεγερμένους αγρότες ή των ναυτεργατών, που η συνέχιση της απεργίας αποφασιζόταν από συνελεύσεις των ίδιων των ναυτεργατών μέσα στα πλοία.

Η πρωτοφανής σε χρονική αντοχή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών (όσο και των αγροτών και των ναυτεργατών), αλλά και οι διχαστικές και αποπροσανατολιστικές επιχειρήσεις της κυβερνητικής τακτικής ανέδειξαν και μία ακόμα παράμετρο, που έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία: Εκαναν ακόμη περισσότερο φανερή την ανάγκη να πάρει θέση όλη η κοινωνία και αποτελεί ένα ιδιαίτερης αξίας θετικό γεγονός η συνεχιζόμενη και συνεχώς ενισχυόμενη λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση, η ενεργητική συμπαράταξη γονιών και μαθητών στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθηγητών. Μια εξέλιξη, η οποία δεν πηγάζει μόνο από κάποιους συναισθηματικούς απλώς λόγους, αλλά πρώτα και κύρια από τη συνειδητοποίηση της κοινότητας τόσο των προβλημάτων όσο και των αγώνων, που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

Μέσα σ' αυτό τον κοινό αγώνα, που έχει ήδη μπει στο δεύτερο μήνα (όπως και στους προηγούμενους των αγροτών και των ναυτεργατών), σημειώνονται πολύμορφες διεργασίες και πραγματοποιούνται σοβαρά βήματα πολιτικής ωρίμανσης των κινητοποιούμενων, αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων και του λαού. Χρεοκοπούν τα ψεύτικα επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, τα τεχνητά διλήμματα και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Γίνονται σοβαρά βήματα συνειδητοποίησης της ανάγκης ύπαρξης ενός μαζικού και ισχυρού, ενωτικού, καλά οργανωμένου και σωστά προσανατολισμένου λαϊκού κινήματος. Αναδείχνεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, αλλά και των βασικών προϋποθέσεων για την υλοποίησή της, πρώτα και κύρια της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Γκρίζοι λύκοι" στην Αμμόχωστο

Οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ανεβάζουν το "θερμόμετρο" της έντασης στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Με την ενθάρρυνση του κατοχικού καθεστώτος και της διοίκησης των κατοχικών στρατευμάτων, οι "γκρίζοι λύκοι" προβάλλουν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την απειλή τους για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου.

Ο αρχηγός της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης Αχμέτ Ασλάν μιλώντας σε συγκέντρωση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, την Κυριακή, κάλεσε τους "γκρίζους λύκους" να εισέλθουν στην Αμμόχωστο και να καταλάβουν τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της πόλης. Η πορεία των "γκρίζων λύκων" προς την Αμμόχωστο, είπε, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 2 Μάρτη και θα λήξει με την είσοδό τους στην κατεχόμενη πόλη.

Ο Αχμέτ Ασλάν με αλαζονικό ύφος είπε ότι οι "γκρίζοι λύκοι" μπορούν να γράψουν με σπρέι το όνομά τους σε οποιοδήποτε σπίτι τούς αρέσει καθότι το σπίτι αυτό θα είναι δικό τους. Και κομπάζοντας πρόσθεσε: "Κανένας δε θα σταματήσει τους "γκρίζους λύκους" από το να μπουν στην Αμμόχωστο".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο ψευδοϋπουργός Γεωργίας του Ντενκτάς και καταζητούμενος για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν.

Η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν με πλήρη σοβαρότητα τις απειλές των "γκρίζων λύκων". Οπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν πληροφορίες για το τι προγραμματίζουν οι "γκρίζοι λύκοι" και έχουν προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη ότι υπεύθυνη για την Αμμόχωστο με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η Τουρκία η οποία γι' αυτό θα είναι υπόλογη για οποιαδήποτε παραβίαση των ψηφισμάτων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες τις πληροφορίες του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου πως τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα έχουν προβεί σε παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας, πετώντας στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού και Πάφου. Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου είναι συχνές τον τελευταίο καιρό και η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες στην αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ να προβεί σε καταγγελίες. Τουρκικά κατασκοπευτικά τύπου RF 4, ειδικά για φωτογραφήσεις, παραβίασαν την περιοχή ελέγχου πτήσης Λευκωσίας την περασμένη Πέμπτη πετώντας σε μερικές περιπτώσεις σε χαμηλό ύψος. Τα τουρκικά αεροπλάνα αναζητούσαν στόχους που έχουν σχέση με το ενιαίο αμυντικό δόγμα επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματος μεταφοράς αμυντικού υλικού στην Κύπρο.

Στη Λάρισα η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει στο Νομό Λάρισας η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και Σάββατο, Κυριακή 1 και 2 Μάρτη.

  • Την Παρασκευή 28 Φλεβάρη: Θα επισκεφτεί το χωριό Ελευθέριο, στη συνέχεια θα έχει συνάντηση στην Αγιά με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τη Συνεταιριστική Ενωση Μηλοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς. Στις 8.00 μ.μ. θα μιλήσει στην Αγιά.
  • Το Σάββατο 1 Μάρτη θα επισκεφθεί το Πύθιο Ελασσόνας και στις 7.00 μ.μ. θα μιλήσει στην Ελασσόνα.
  • Την Κυριακή 2 Μάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση στο Δημαρχείο Τυρνάβου με τους φορείς της πόλης, στη συνέχεια θα μιλήσει στον Τύρναβο και το απόγευμα στα Φάρσαλα και μετά θα επισκεφτεί το Κατωχώρι Φαρσάλων.
Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 22 Φλεβάρη και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλη του 1997 η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, με θέμα τη δουλιά του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα προβλήματα που συνδέονται με το συνδικαλιστικό της κίνημα, με βάση την απόφαση του 15ου Συνεδρίου.

Η ΚΕ συζήτησε, επίσης, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως διαμορφώνεται μετά τη Συνθήκη του Ντέιτον, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η ανακοίνωση για τα ζητήματα αυτά θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Επίσκεψη στην ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στις εγκαταστάσεις της ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ αύριο Τετάρτη 26 Φλεβάρη στις 10.00 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ