ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Οι μουσουλμάνοι της Δύσης ενάντια στη... Δύση

ΣΙΚΑΓΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

"Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού οι Δυτικοί ηγέτες αντικατέστησαν το φόβητρο του κομμουνισμού με το φάντασμα του ισλαμισμού. Ο δυτικός κόσμος βλέπει στο Ισλάμ το "σύμβολο του κακού"". Με παρεμφερείς δηλώσεις ηγετικά στελέχη του "Εθνους του Ισλάμ" και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιτέθηκαν στις ηγεσίες των δυτικών κρατών, δίνοντας επίσης ένα στίγμα των προθέσεων της οργάνωσης για τη δράση των μαύρων μουσουλμάνων.

Στο Σικάγο ο ηγέτης του "Εθνους του Ισλάμ", Λουίς Φάραχαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει το σκηνικό για έναν πόλεμο κατά των μουσουλμανικών κρατών και αυτό θα αποτελέσει το "κλείσιμο της αυλαίας" για την αμερικανική κυβέρνηση. Μιλώντας για τρεις ώρες μπροστά σε ένα ακροατήριο 6.000 για τον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης τους "Εθνους του Ισλάμ", επιτέθηκε σφοδρότατα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ που έχει οδηγήσει τη χώρα σε μία οξεία αντιπαράθεση με το μουσουλμανικό κόσμο, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς και ότι οι μαύροι Αμερικανοί θα πρέπει να δημιουργήσουν δική τους χώρα, ζητώντας και από τον ΟΗΕ τη συμπαράστασά του για την επίτευξη αυτού του στόχου. Συνέχισε, αντιπαραθέτοντας τη φιλική στάση του Βατικανού με χώρες όπως η Λιβύη και η Κούβα, με την καταδίκη που υπέστη η οργάνωση, όταν συναλλάχτηκε με χώρες που βρίσκονται υπό εμπάργκο όπως η Λιβύη. Της εκδήλωσης προηγήθηκε χαιρετισμός του Μουαμάρ Καντάφι, σε απευθείας σύνδεση μέσω δορυφόρου, καθώς και, ηχογραφημένα μηνύματα των ηγετών της Γκάνα και της Νιγηρίας.

Σε μια χρονική σύμπτωση (;) ο Καρίμ Μουαμέντ, επικεφαλής του παραρτήματος του "Εθνους του Ισλάμ" στη Γαλλία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα"Φιγκαρό" την επόμενη μέρα δήλωσε ότι "μισώ τη Γαλλία, αλλά πρέπει να ολοκληρώσω την αποστολή μου εδώ. Μου ανατέθηκε από το Θεό να οργανώσω τους μαύρους". Επισήμανε επίσης ότι βασικός στόχος της οργάνωσης είναι η ενημέρωση και η ενοποίηση των μαύρων, κάτι που όμως ενοχλεί "κάποια λόμπι" και τους κατηγορούν για κάθε κακό. Επιτέθηκε κατά των λευκών και της κοινωνίας τους και χαρακτήρισε τους Εβραίους "αλλοτριωμένους" μαύρους που εντάχθηκαν στη γαλλική κοινωνία. Η οργάνωση τελευταία έχει κάνει ολόκληρη καμπάνια στα στέκια των νεαρών μαύρων, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την απόγνωση από την ανεργία και την οικονομική κρίση που πλήττει τη Γαλλία, καθώς και την "αυξανόμενη γκετοποίηση" των μαύρων και των ξένων που παρατηρείται στις γαλλικές πόλεις.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Παραιτήσεις υπουργών ενόψει νέων απεργιών

ΣΕΟΥΛ.-

Δώδεκα μέλη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος υπέβαλαν χτες την παραίτησή τους στον Πρόεδρο Κιμ Γιούνγκ Σαμ, μετά το οικονομικό σκάνδαλο και τη χρεοκοπία του ομίλου "Χάμπο" που οδήγησε στη σύλληψη υπουργών και τριών βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης.

"Η ομαδική παραίτηση συνιστά μία κοινή διαδικασία που στοχεύει στο να λύσει τα χέρια του Προέδρου. Τώρα που ο Πρόεδρος έδειξε την πρόθεση να προβεί σε έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης και του κόμματος, αναμένεται και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα να του εκφράσουν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν", δήλωνε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο στενός συνεργάτης της κυβέρνησης Κιμ.

Η απόφαση των υπουργών πάρθηκε μετά τις απολογητικές δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίς χτες το πρωί ο Πρόεδρος Κιμ, εμφορούμενος από "αίσθημα αγωνίας και θλίψης" για τα οικονομικά σκάνδαλα, αλλά και τον αντιεργατικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση και προκάλεσε τον πρόσφατο πυρετό μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος έχει κατ' επανάληψη προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του καθώς το κόμμα του κλυδωνίζεται από συνεχείς κρίσεις.

Νέος απεργιακός γύρος;

Για επανέναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε μεταρρυθμίσει τον αντεργατικό νόμο έκανε χτες λόγο η εκτός νόμου "Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων"...

Ηγετικό στέλεχος της συνομοσπονδίας ανήγγειλε χτες ότι ο απεργιακός αγώνας θα ξαναρχίσει από την ερχόμενη Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι μία μέρα νωρίτερα θα ανακοινωθούν οι κλάδοι των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Η ίδια Συνομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων ήταν ο κύριος διοργανωτής των μαζικών απεργιών που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη, προκαλώντας ισχυρά πλήγματα στην κυβέρνηση Κιμ για τουλάχιστον τρεις συνεχείς βδομάδες. Βασική αφορμή των απεργιών ήταν ο αντεργατικός νόμος που άνοιγε το δρόμο για μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση των κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων.

Τρεις φορές έσκυψαν το κεφάλι τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος

Τρεις φορές έσκυψαν το κεφάλι τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ως τελευταίο χαιρετισμό στον ιστορικό τους ηγέτη

ΚΙΝΑ: Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΓΚ ΧΣΙΑΟ ΠΙΝΓΚ
"Εν ειρήνη"...

ΠΕΚΙΝΟ.-

Επί τρία λεπτά αφ' ότου οι σειρήνες ήχησαν, στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδος (10 το βράδυ στην κινεζική πρωτεύουσα), ολόκληρη η χώρα πάγωσε: Ηταν η τρίλεπτη σιωπή για την επίσημη τελετή ταφής του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, την οποία παρακολούθησαν 10.000 στελέχη του Κόμματος, μαζί με την οικογένεια του εκλιπόντος ηγέτη, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

"Αναπαύσου εν ειρήνη", είπε ο πρωθυπουργός Λι Πενγκ, λίγο πριν όλοι μέσα στην αίθουσα σταθούν ακίνητοι, με τα κεφάλια σκυμμένα. Ο Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν δάκρυσε, λίγο πριν εκφωνήσει τον 50λεπτης διάρκειας επικήδειο του Ντενγκ, με φωνή σπασμένη.

"Αφιέρωσε τη ζωή του όλη κι έκανε αθάνατες πράξεις για την ανεξαρτησία και την απελευθέρωση του κινεζικού έθνους", είπε μεταξύ άλλων ο Ζεμίν.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Πολύνεκρα δυστυχήματα σε αστικά λεωφορεία

ΜΑΝΙΛΑ.-

Δύο τραγικά δυστυχήματα σε μέσα μαζικής συγκοινωνίας, σε διάστημα 24 ωρών, συνέβησαν σε επαρχιακές πόλεις των Φιλιππίνων, και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 34. Στο πρώτο, που συνέβη χτες στην πόλη Μιλάγκρος στα κεντρικά της χώρας, ένα υπερφορτωμένο μίνιμπας, το οποίο έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα, πήρε φωτιά ένα από τα λάστιχα του με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να πέσει σε αρδευτικό κανάλι ύψους 2μ. Κατά την ανατροπή και την πτώση του έλιωσε 3 επιβάτες και τραυμάτισε σοβαρά 21, ενώ στον κατάλογο των νεκρών προστέθηκαν άλλοι 8 οι οποίοι εξέπνευσαν σε τοπικό νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν. Στο δεύτερο δυστύχημα, που συνέβη τη Δευτέρα, ένα απορριμματοφόρο κατέπεσε σε ένα ακόμα μίνιμπας σκοτώνοντας 5 και τραυματίζοντας 21.

ΖΑΪΡ
Εξαθλιωμένοι στρατιώτες λεηλατούν την πόλη Κίντου

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Εκατοντάδες άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων λεηλάτησαν την πόλη Κίντου στο Ανατολικό Ζαϊρ, προκαλώντας μαζική έξοδο των τρομοκρατημένων κατοίκων. Σύμφωνα με αξιωματούχους υπηρεσιών του ΟΗΕ, η λεηλασία της πόλης Κίντου και η έξοδος χιλιάδων κατοίκων προκλήθηκε αφού προηγουμένως είχαν "διαρρεύσει" φήμες ότι οι ανταρτικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη.

Κατάσταση πανικού δεν επικρατεί, όμως, μόνον στην πόλη Κίντου, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Τουλάχιστον εννέα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ζαϊρινού στρατού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και εντάχθηκαν στο πλευρό της ανταρτικής "Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" του Λόρεντ Καμπίλα. Οι εννέα αξιωματούχοι είπαν στους ξένους δημοσιογράφους πως πήραν την παραπάνω απόφαση εξαιτίας του χαμηλού ηθικού και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις κυβερνητικές δυνάμεις. Κατήγγειλαν, μάλιστα, ότι πολλοί από τους Ζαϊρινούς στρατιώτες καταφεύγουν στις λεηλασίες πόλεων από ανάγκη, μιας που έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες από την κυβέρνηση του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο.Είναι γεγονός ότι σχεδόν κάθε πόλη του Ανατολικού Ζαϊρ έχει λεηλατηθεί από χιλιάδες απείθαρχους και απλήρωτους στρατιώτες. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων ανακοίνωσαν χτες ότι σταματούν τη χορήγηση τροφίμων στα προσφυγικά στρατόπεδα του Τίνγκι - Τίνγκι μέχρις ότου αποκατασταθεί η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.-

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εξασφάλισε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ενέργεια που της δίνει το "πράσινο φως" για να προχωρήσει η ψήφιση του τελευταίου τμήματος του προϋπολογισμού για το 1997. Στην ψηφοφορία, 308 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 257 κατά και ένας απείχε.

Νωρίτερα, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την ιταλική κυβέρνηση στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης για το τελευταίο τμήμα του προϋπολογισμού του 1997, αλλά τόνισε πως οι Ιταλοί δεν μπορούν να σφίξουν άλλο τις ζώνες τους. Ο ηγέτης του κόμματος, Φάουστο Μπερτινότι, συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και συζήτησαν τα κυβερνητικά σχέδια για ένα νέο πακέτο μέτρων ενόψει της καθιέρωσης του ενιαίου νομίσματος.

"Θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος για ένα μίνι - προϋπολογισμό, και αν ήταν στο χέρι μας δε θα κάναμε κάτι τέτοιο", είπε ο Μπερτινότι και πρόσθεσε ότι "αν η κυβέρνηση όμως το θεωρεί απαραίτητο, είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες".

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι η Κομμουνιστική Επανίδρυση δε θα δεχτεί άλλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών ή άλλους φόρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ