Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Εξαθλιωμένοι στρατιώτες λεηλατούν την πόλη Κίντου

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Εκατοντάδες άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων λεηλάτησαν την πόλη Κίντου στο Ανατολικό Ζαϊρ, προκαλώντας μαζική έξοδο των τρομοκρατημένων κατοίκων. Σύμφωνα με αξιωματούχους υπηρεσιών του ΟΗΕ, η λεηλασία της πόλης Κίντου και η έξοδος χιλιάδων κατοίκων προκλήθηκε αφού προηγουμένως είχαν "διαρρεύσει" φήμες ότι οι ανταρτικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη.

Κατάσταση πανικού δεν επικρατεί, όμως, μόνον στην πόλη Κίντου, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Τουλάχιστον εννέα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ζαϊρινού στρατού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και εντάχθηκαν στο πλευρό της ανταρτικής "Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" του Λόρεντ Καμπίλα. Οι εννέα αξιωματούχοι είπαν στους ξένους δημοσιογράφους πως πήραν την παραπάνω απόφαση εξαιτίας του χαμηλού ηθικού και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις κυβερνητικές δυνάμεις. Κατήγγειλαν, μάλιστα, ότι πολλοί από τους Ζαϊρινούς στρατιώτες καταφεύγουν στις λεηλασίες πόλεων από ανάγκη, μιας που έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες από την κυβέρνηση του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο.Είναι γεγονός ότι σχεδόν κάθε πόλη του Ανατολικού Ζαϊρ έχει λεηλατηθεί από χιλιάδες απείθαρχους και απλήρωτους στρατιώτες. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων ανακοίνωσαν χτες ότι σταματούν τη χορήγηση τροφίμων στα προσφυγικά στρατόπεδα του Τίνγκι - Τίνγκι μέχρις ότου αποκατασταθεί η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ