Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιευκρίνιστη ένταση
  • Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν και τραυματίζουν τρεις Παλαιστινίους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες
  • Αντιδράσεις και οργή για την ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, χτες το απόγευμα, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό Χιτζμέ της Δυτικής Οχθης. Το επεισόδιο σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της σφαγής 29 Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατιώτη Μπαρούχ Γκολνστάιν στο Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα. Την ίδια στιγμή, τις έντονες παλαιστινιακές διαμαρτυρίες, αλλά και την αντίδραση της ισραηλινής αντιπολίτευσης έχει ξεσηκώσει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα στην αραβική Ιερουσαλήμ. Μεγάλος αριθμός Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το χωριό Χιτζμέ, βόρεια της Ιερουσαλήμ, μετά τον τραυματισμό δύο Παλαιστινίων και το θάνατο ενός τρίτου από Ισραηλινούς στρατιώτες. Μέχρι χτες το βράδυ, δεν υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες για το επεισόδιο, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές του ισραηλινού στρατιωτικού ραδιοφώνου, προκλήθηκε μετά από, μικρής έκτασης, συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού και σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το συμβάν συνέπεσε με την τρίτη θλιβερή επέτειο από την εισβολή του Ισραηλινού στρατιώτη Μπαρούχ Γκολνστάιν στο τζαμί της Χεβρώνα που κατέληξε στο θάνατο 29 Παλαιστινίων, αλλά και του ιδίου μετά τον αφοπλισμό του από συναδέλφους του. Χτες, στη Χεβρώνα τη μνήμη των νεκρών τίμησαν, εκτός από τους Παλαιστινίους, και μέλη της ισραηλινής ειρηνιστικής οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η στάση του ισραηλινού στρατού παραμένει απαράδεκτη απέναντι στους Παλαιστινίους και ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να απομακρυνθεί το Ισραήλ από τα Κατεχόμενα.

Εντονες διαμαρτυρίες

Την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και των Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ, έχει προκαλέσει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της πόλης. Χτες το πρωί, Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου εξέφρασε και ο Γιόσι Μπεϊλίν, ηγέτης του αριστερού κόμματος "Μερέτζ", ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε νέο κύκλο βίας και αιματοχυσίας ανάλογο των επεισοδίων του Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις(2013-05-16 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αντίθεση ΗΠΑ - ΕΕ...(1997-04-11 00:00:00.0)
Εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ(1997-03-19 00:00:00.0)
Γενική απεργία και τεταμένη ατμόσφαιρα(1997-03-04 00:00:00.0)
Συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη(1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ