Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ

Στο κατακόρυφο έχει φθάσει η ένταση στην Ιερουσαλήμ, καθώς οι εκσκαφείς άρχισαν, χτες το απόγευμα, τις πρώτες εργασίες οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερής Πόλης. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις επικρίσεις από τους Παλαιστινίους, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανένδοτος στην απόφασή του και υπογράμμισε ότι το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έκρηξη βίας.

Υπό τη διαρκή παρουσία εκατοντάδων ειδικά εξοπλισμένων στρατιωτών, αλλά και τις πτήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων άρχισαν, χτες, οι πρώτες εργασίες οικοδόμησης του οικισμού Χαρ Χόμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία των εκσκαφέων προς την κορυφή του λόφου και συγκρούστηκαν αρκετή ώρα με τα ισραηλινά στρατεύματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 3 άτομα τραυματίστηκαν. Στο πλευρό των Παλαιστινίων, βρέθηκαν, χτες, και πολλοί Ισραηλινοί μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπρόσωπος της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ και παρών στην παλαιστινιακή συγκέντρωση, προειδοποίησε ότι ηστάση του ισραηλινού στρατού απέναντι σε άοπλους διαδηλωτές ήταν ιδιαίτερα προκλητική και δίνει το εύνασμα για "άλλου είδους" διαδηλώσεις, ακόμα και "βίαιες". Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πόλη της Βηθλεέμ.

Αδιάλλακτος εμφανίστηκε, και χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται "να θυσιάσει την Ιερουσαλήμ". Ταυτόχρονα, κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να αναστείλει την εντολή που έδωσε για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, πληροφορία που ο Νετανιάχου χαρακτήρισε διασταυρωμένη και βέβαιη.

"Η ειρηνευτική διαδικασία οδηγείται σε άβυσσο", ανταπάντησε η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος του Ναμπίλ Αμπουρντενέχ, εκπροσώπου του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αραφάτ με τον Νετανιάχου όσο οι εργασίες για την οικοδόμηση του νέου οικισμού συνεχίζονται. Από την πλευρά της, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" έδωσε εντολή στους μαχητές της να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά του "σιωνιστικού εχθρού" και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό σε μια νέα "Ιντιφάντα".

Ασυνήθιστα επικριτικός κατά του Ισραήλ εμφανίστηκε, χτες, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκομ Ρίφκιντ, ο οποίος με δηλώσεις του ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να άρει άμεσα τις διαδικασίες οικοδόμησης του Χαρ Χόμα, αν θέλει να μην καταστρέψει την "ειρηνευτική διαδικασία". Εξίσου επικριτικές ήταν και οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών Ερίκ Ντερίκ, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει όσο το δυνατόν συντομότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ