Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για επέμβαση
  • Επίμονες προσπάθειες, ώστε να υπάρξουν τα προσχήματα που να δικαιολογούν τη στρατιωτική - "αστυνομική" επέμβαση, καταβάλλει η κυβέρνηση
  • "Εχουμε την εμπειρία από τη Βοσνία" (! ) δηλώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην αποστολή "πολυεθνικής" δύναμης στην Αλβανία, "αστυνομικού" δήθεν χαρακτήρα με στόχο την "αποκατάσταση της τάξης", επιδεικνύει η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία προσπαθεί επίμονα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προσχήματα (εσωτερική πρόσκληση, αποφάσεις διεθνών οργανισμών).

Η επιμονή στη λογική της επέμβασης είναι διάχυτη στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, παρ' όλο που επιχειρούν να συγκαλύψουν τις προθέσεις τους με φραστικές διαβεβαιώσεις ότι "δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αλβανίας"!

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες σε κατ' ιδία συνομιλίες καυχώνται για την ιμπεριαλιστική τακτική που ακολουθούν απέναντι στην κρίση στην Αλβανία, λέγοντας ότι "οι ΗΠΑ και η ΕΕ δε θέλουν επέμβαση, αλλά εμείς θέλουμε"! Υποστηρίζουν μάλιστα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι "οι ΗΠΑ μας αφήνουν να κάνουμε παιχνίδι στην Αλβανία"!

Ο Κ. Σημίτης,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Μ. Εβερτ, σε γραπτή δήλωσή του επαναλαμβάνει το πλαίσιο της παρέμβασης της κυβέρνησης στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, στο οποίο διακρίνεται η στάση στήριξης της κυβέρνησης, και έμμεσα του Σ. Μπερίσα, ενώ δεν κρύβει τα εχθρικά αισθήματα απέναντι στους εξεγερμένους, τους οποίους απαξιώνει να αναφέρει: "Η Ελλάδα έχει αποφασίσει συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με την Αλβανία: την αντιμετώπιση με πολιτικά - ειρηνικά μέσα της κρίσης, τόσο σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις (!) όσο και με διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΑΣΕ".

Εξειδικεύοντας την κυβερνητική γραμμή, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων "να ανταποκριθούν σε οτιδήποτε υπάρξει". Επομένως, συμπλήρωσε, "να είστε βέβαιοι ότι οι σχετικές προεργασίες είναι σε εξέλιξη έτσι και αλλιώς, γιατί έχουμε την εμπειρία των δυνάμεων της SFOR στη Βοσνία" (!). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας προετοιμάζει μεγάλο αριθμό στρατιωτών(1.000 - 1.500 άντρες), κυρίως των ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε "ανά πάσα στιγμή" να συμμετάσχουν στην... αστυνομικού χαρακτήρα επέμβαση.

Τα συγκεκριμένα σχέδια συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΞ.

Σύμπλευση Εβερτ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τη γραμμή της σύμπλευσης με τις κυβερνητικές επιλογές, στη γραμμή της επέμβασης με άλλοθι την προστασία της ελληνικής μειονότητας. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Σημίτη, ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι χειρισμοί που θα γίνουν από εδώ και πέρα και υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Ωστόσο ο Κ. Σημίτης στη γραπτή δήλωση που έβγαλε αμέσως μετά, επιχειρεί να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και συνεδρίου της ΝΔ. Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής "είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα. Οι επαφές όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων πρέπει να κατατείνουν στον ίδιο στόχο".

  • Τον διακαή πόθο του να παίξει η κυβέρνηση ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια με αφορμή την κρίση στην Αλβανία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός τόσο με τις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκη όσο και στην ομιλία του στο συνέδριο για τα Βαλκάνια. Είπε συγκεκριμένα: "Συνεργαζόμαστε σ' όλη τη Βαλκανική για θεσμούς, για κράτος δικαίου και αποτελεσματικής διοίκησης και για την κοινωνία των πολιτών. Ο δρόμος, όμως για μια ομαλή εξέλιξη θα είναι πολύ μακρύς. Η κρίση στην Αλβανία έδειξε ότι μπορούμε. Μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο και θα διαδραματίσουμε όλο και μεγαλύτερο" (!).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ