Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Δεν παραδίνονται...

Δεν "έπεισε" τους εξεγερμένους ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, να δεχτούν την επέμβαση

Ανταπόκριση (Αργυρόκαστρο Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ). -

Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα όπλα και να μην δεχτούν την επέμβαση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης εμφανίστηκαν οι ηγέτες του εξεγερμένου νότου σε συνομιλίες που είχαν χτες στο Αργυρόκαστρο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξεγερθέντες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στήριξη που πρόσφερε μέχρι τέλος στον Σαλί Μπερίσα και η Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Γιάννος Κρανιδιώτης σημείωσε την επιμονή της Αθήνας στην αναζήτηση πολιτικής λύσης, την προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να αναπτυχθεί η επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων μερών, και την ετοιμότητα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια, άλλωστε, αποτελεί και το πρόσχημα για την πραγματοποίηση του πρώτου βήματος της στρατιωτικής παρουσίας της Δύσης...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή δυνάμεων - γύρω στους 600 - 800 άντρες - αστυνομικού χαρακτήρα στα λιμάνια του Δυρραχίου, της Αυλώνας και των Αγίων Σαράντα. Ως πρόσχημα για αυτή την αποστολή αυτής της δύναμης χρησιμοποιείται η ανάγκη ασφαλούς προσέγγισης και διάθεσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αρχίσει να φθάνει στην Αλβανία. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα αρχίσει αφού η 11μελής επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρίσκεται στα Τίρανα, υποβάλλει την έγκρισή της.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι μετά την έγκριση της επιτροπής θα ρυθμιστούν και οι λεπτομέρειες για την αποστολή στα Τίρανα περίπου 150 συμβούλων από χώρες της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσουν, όπως λέγεται, την κυβέρνηση Φίνο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Προφανώς για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νότο, πράγμα που προς το παρόν δε φαίνεται εύκολο. Και αυτό, γιατί οι εξεγερμένοι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με τον Γιάννο Κρανιδιώτη υποστήριξαν πως οι πληροφορίες τους αναφέρουν ότι ο Σαλί Μπερίσα ελέγχει τρεις πόλεις στον αλβανικό βορρά, το Φιέρι, τα Τίρανα και το Δυρράχιο, γεγονός που τους αναγκάζει να επιμείνουν στο τελεσίγραφο που έχουν δώσει για την αποχώρησή του.

Σήμερα θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Γ. Κρανιδιώτη με τη συνάντηση που ενδεχομένως θα έχει με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ