Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Κραυγή αγανάκτησης για κάθε μορφή επέμβασης

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη συνεδρίασή του το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, το ΠΓ κατέληξε στα παρακάτω:

1. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τις μαζικές κοινωνικές οργανώσεις να ορθώσουν κραυγή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας εναντίον κάθε μορφής εξωτερικής επέμβασης στην Αλβανία, σύμφωνα και με τη διακηρυγμένη θέληση του εξεγερμένου αλβανικού λαού. Η πολύμορφη επέμβαση, που ήδη γίνεται με υποκριτικό πρόσχημα την εμπέδωση της τάξης, την οικονομική βοήθεια, την αναδιοργάνωση του στρατού και της αστυνομίας από την πλευρά της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΟΑΣΕ, καθώς και από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, αποσκοπεί στον έλεγχο των εξελίξεων και στην εμπέδωση της αντιλαϊκής λύσης. Ισχύει το γνωστό: "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Αν δεν είχε εκδηλωθεί η εξέγερση του αλβανικού λαού, δε θα φθάναμε σήμερα στη γενική καταδίκη της κυβέρνησης Μπερίσα. Ο αλβανικός λαός υποχρέωσε στην τυπική έστω αλλαγή στάσης απέναντι στον Μπερίσα από ορισμένες κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνική δύναμη είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει γενικότερες εστίες ανάφλεξης, βάζοντας σε κίνδυνο τα υφιστάμενα σύνορα και οδηγώντας τους λαούς των Βαλκανίων σε νέες τραγωδίες.

2. Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει ανοιχτά θέση κατά του Προέδρου Μπερίσα, κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα. Δεν ευσταθεί η δικαιολογία για μη ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, από τη στιγμή που η ίδια είναι στην πρώτη γραμμή των υποστηρικτών στρατιωτικής επέμβασης, μιας ενέργειας δηλαδή που στρέφεται κατ' ευθείαν σε βάρος των συμφερόντων του αλβανικού λαού και γενικότερα της περιοχής.

Το ΚΚΕ επικρίνει τη στάση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, που είτε υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση, όπως η ΝΔ, είτε την πολιτική, όπως ο Συνασπισμός, είτε κρατούν γενικά στάση ανοχής απέναντι στη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που προβάλλουν ως νόμιμο δικαίωμά τους να καθορίζουν σε βάρος των λαών τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ καλεί τα άλλα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν καθαρά κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία, καθώς και εναντίον κάθε πολιτικής ανάμειξης της ΕΕ, ή άλλου οργανισμού, όπως επίσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

3. Αποτελούν αβάσιμα προσχήματα και ύβρεις κατά του λαού της Αλβανίας τα όσα κατακλύζουν τα ΜΜΕ, όπου ο αλβανικός λαός παρουσιάζεται ως ανίκανος να ρυθμίσει τα της χώρας του.

Ο γειτονικός λαός δεν είναι λαός υπό κηδεμονία, ούτε πολιτικά καθυστερημένος. Και βεβαίως, δε ζει σε μία χώρα του εγκλήματος και του πλιάτσικου, όπως προσπαθούν να εμφανίσουν την Αλβανία, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για κάθε είδους επέμβαση.

Φαινόμενα δράσης συμμοριών ασφαλώς υπάρχουν, σε μια σειρά περιπτώσεις και προβοκατόρικα, κατευθυνόμενα. Δε χαρακτηρίζουν ωστόσο, την αυθεντικά λαϊκή εξέγερση, η οποία, εκτός των άλλων, προσπαθεί και αρκετές φορές τα αντιμετωπίζει με επιτυχία.

4. Τα γεγονότα στην Αλβανία έφεραν για άλλη μια φορά και με τον πιο κραυγαλέο τρόπο στην επιφάνεια το πρόβλημα που το ΚΚΕ έχει ανοιχτά τοποθετήσει στην ελληνική κοινωνία, σχετικά με τη θεσμοθετημένη απόφαση του ΝΑΤΟ να επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών, ακόμα και καθορίζοντας το πότε και αν θα γίνουν εκλογές. Σήμερα το ΝΑΤΟ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής και γενικότερα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι δυνάμεις ειρήνης, αλλά δυνάμεις διάπραξης εγκλημάτων κατά των λαών, προκειμένου να περάσουν χωρίς εμπόδια οι πολυεθνικές.

Αυτή η ασυδοσία του ιμπεριαλισμού, καρπός των αρνητικών εξελίξεων του 1989 - 91, είναι ανάγκη να συναντήσει την οργανωμένη αντίσταση των λαών. Ο αγώνας εναντίον των επεμβάσεων, συνδυασμένος με την πάλη για φιλολαϊκές εξελίξεις σε κάθε χώρα, είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον αλβανικό λαό, για να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, δίχως ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς εκλογές τύπου 1995 (1997-05-29 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τη στρατιωτική επέμβαση (1997-04-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης (1997-04-01 00:00:00.0)
"Μεσίτης" της επέμβασης (1997-03-16 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό (1997-03-15 00:00:00.0)
Μια λαϊκή εξέγερση (1997-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ