Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Προς εκλογές τύπου 1995

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη στην ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου

Για τη σημερινή κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία ενημέρωσε χτες τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Μ. Βρανίτσκι. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισε ότι "οι εκλογές μπορεί να είναι μία διαδικασία και ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αλβανία. Αλλά για τι είδους εκλογές μιλάμε; Μήπως τύπου εκλογών 1995;".

"Οσον αφορά την προϋπόθεση - εκλογικό σύστημα - τόνισε ο Β. Εφραιμίδης - υπεύθυνος είναι ο Μπερίσα, που με τη νόθα πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή ψήφισε και επιμένει με αυτό να διεξαχθούν οι εκλογές. Για την προϋπόθεση -ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΕ, υπεύθυνος είναι και πάλι ο Μπερίσα, διότι είχε στη διάρκεια του καθεστώτος του την ασύδοτη χρήση και κατάχρηση αυτών των μέσων και εξακολουθεί να την έχει. Σε ό,τι αφορά την άλλη, ας την πούμε τρίτη, προϋπόθεση, που ανέφερε ο κ. Βρανίτσκι, της ύπαρξης και λειτουργίας επιτροπών από πολίτες, πρώτον, υπεύθυνος είναι και πάλι το καθεστώς Μπερίσα, γιατί απέναντι σ' αυτό εξεγέρθηκε ο αλβανικός λαός και οργάνωσε αυτές τις επιτροπές, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του".

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τη μεροληπτική αναφορά του στη λειτουργία αυτών των επιτροπών και στο ότι απέφυγε να καταγγείλει ότι ο Μπερίσα και το καθεστώς του ελέγχει ακόμα τη διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, το Στρατό, την Αστυνομία και τη μυστική, του έθεσε το ερώτημα: "Ολος αυτός ο μηχανισμός θα είναι λευκή, ουδέτερη περιστερά στις εκλογές; Γιατί εσείς και οι άλλοι διεθνείς Οργανισμοί αλλά και κυβερνήσεις και άλλοι παράγοντες, που θρέψατε και ενισχύσατε το καθεστώς Μπερίσα ιδεολογικά, πολιτικά, υλικά με μπόλικο χρήμα, όταν με την εξέγερση του αλβανικού λαού είχε παραλύσει και έφτασε στα όρια του εκμηδενισμού, σπεύσατε να το συντηρήσετε, να το βρικολακιάσετε με την πολιτική σας, που έφτασε μέχρι και την ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση. Επέμβαση απροκάλυπτη που δεν καλύπτεται ούτε από ανθρωπιστικά προσχήματα, ούτε από την αποδοχή της από την ηγεσία μερικών αλβανικών κομμάτων για να εμφανιστούν στο πολιτικό προσκήνιο της Αλβανίας και να επιβιώσουν μέσα από έναν επαίσχυντο συμβιβασμό με τον Μπερίσα και το καθεστώς του και την προθυμία να υπηρετήσουν συμφέροντα εξωτερικών δυνάμεων και συμφερόντων".

Διαφωνιών συνέχεια...

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν στα Τίρανα οι διαφωνίες του Δημοκρατικού Κόμματος με τα υπόλοιπα κόμματα, προεξάρχοντος του Σοσιαλιστικού. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, την οποία ζητεί η αντιπολίτευση, απειλώντας ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές της 29ης Ιούνη. Το Δημοκρατικό Κόμμα ανταπαντά ότι αυτό θα ήταν "πρόωρο",εφόσον "οι λόγοι που συνέτρεχαν όταν επιβλήθηκε παραμένουν" (δηλαδή, δεν έχουν διαλυθεί οι επιτροπές των εξεγερμένων). Την ίδια ώρα, 29 "επιτηρητές" του ΟΑΣΕ άρχισαν περιοδεία για να εξετάσουν τις ισχύουσες συνθήκες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ